Haber Merkezi
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, Akdeniz’de 283 personel ve 34 çöp toplama aracı ile 2 bin 800 sokağın yanı sıra, toptancı hali, bulvarlar, cadde ve meydanlar, kamu kurum ve kuruluşları ile 132 okula hizmet sunarak her gün ortalama 350 ton evsel atıp ve çöpü depolama alanına taşıyor.
Birimin faaliyetlerini anlatan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevinç Gündüz, ilçe sakini vatandaşlara temiz ve sağlıklı bir kent ve doğa sunmak için 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini söyledi. Akdeniz’in 65 mahallesine kesintisiz temizlik hizmet verdiklerini anlatan Gündüz, “İlçemizde, 283 personel ve 34 çöp toplama aracı ile 2 bin 800 sokak, toptancı hali, bulvar, cadde ve meydanlar, kamu kurum ve kuruluşları ile 132 okulda her gün yaklaşık 350 ton evsel atıp ve çöpü toplayıp depolama alanına taşınıyor. Tabi temiz ve sağlıklı bir kent ve çevre için vatandaşlara da sorumluluk düşüyor. Bu konuda vatandaşlarımızdan da destek ve hassasiyet bekliyoruz. Mahallelerimizde temizlik bilincinin yükselmesi için mahalle muhtarlarıyla da görüşüyoruz” dedi.
EKİPLER, KENT MERKEZİNDE TRAFİĞİN SAKİN OLDUĞU SAATLERDE ÇALIŞIYOR
Kent merkezinde, trafik hareketliliğinin en düşük olduğu saatlerde envanterdeki çöp taksiler yardımıyla atıkların alındığını belirten Gündüz; “Sabit ekiplerimizce de süpürge araçları desteğiyle 05:30 ile 14:00 saatleri arasında her gün en az bir defa olmak üzere bütün sokaklarımız temizleniyor. Akdeniz’de 8 bin adet konteyner ile 34 adet sıkıştırmalı çöp kamyonu yardımıyla günde ortalama 300-350 ton çöp toplanıp depolama alanına taşınırken, sokak veya boş arazilere dökülen, 2 tona kadar hafriyat atıkları da ekiplerimizce toplanıyor” diye konuştu.
OKUL BAHÇELERİ, PAZARYERLERİ VE KONTEYNIRLAR YIKANIP DEZENFEKTE EDİLİYOR
Gündüz, ilçe genelindeki çöp konteynırlarının özellikle yaz aylarında yıkama ekiplerince sinek, sivrisinek vb. haşerelere karşı basınçlı su ile yıkanıp dezenfekte edildiğini de belirterek, şöyle konuştu; “Ekiplerimiz, talep üzerine okulların bahçelerini de temizleyip basınçlı su ile yıkıyor. Yaz aylarında aşırı tozun engellenmesi için her gün yaklaşık 30 sokak ve cadde arazözler yardımıyla yıkanıyor. Akdeniz’in mahallelerine kurulan semt pazarları akşam saatlerinde süpürülüp tonlarca çöp ve atık toplanıp, sonrasında yine basınçlı su ile yıkanıyor. Akdeniz’de 6 adet büyük süpürge aracı ile 2 adet mini süpürge aracı yardımıyla her gün cadde ve sokaklar süpürülüyor.”
SAHİLLER TEMİZLENİYOR, GERİ KAZANILABİLİR ATIKLAR AYRIŞTIRILIYOR
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevinç Gündüz, “İlçe Milli Eğitim ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ve üniversite öğrencileri ile birlikte, koruma altındaki deniz kaplumbağalarının da yumurta bıraktığı Kazanlı, Karaduvar ve Adanalıoğlu sahillerinin temizliğini periyodik bir şekilde yapıyoruz. Akdeniz’de Sıfır Atık Projesi kapsamında pilot olarak seçilen okullardaki çocuklarımızda temizlik ve çevre bilincinin yükseltilmesi için sunumlar, animasyon ve video gösterimleri yapıyor, geri dönüşüm temalı resim yarışmaları düzenleniyor, dereceye giren çocuklarımıza tablet bilgisayar ve kırtasiye setleri hediye ediyoruz” şeklinde konuştu.
GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİ İLÇE GENELİNDE YAYGINLAŞTIRILACAK
Sevinç Gündüz; çöplerin yoğun olduğu bölgelere yerüstü konteynırları yerleştirip, çevreye duyarlı ve geri dönüşümü destekleyen sistemi yaygınlaştırmaya çalıştıklarını da vurguladı, yine bu sistemin yaygınlaştırılıp toplam 60 adet 3 bin litrelik yerüstü konteynırın, vinçli araç ile rutin olarak toplandığını anlattı. Kırsal mahallelerin temizliğinin de mobil ekipler eliyle dönüşümlü yapıldığını aktaran Gündüz; konteynır yıkama aracı ile ekiplerin, her gün ortalama 200 ile 250 adet arası, ayda ortalama 5 bin adet konteynırı ilaçlı su ile dezenfekte ettiğini sözlerine ekledi.