Mersin’in derdi Avrupa’nın gündemi oldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’in derdi Avrupa’nın gündemi oldu!


 

Avrupa’dan özellikle de İngiltere’den gelen çöplerin Mersin’in Toroslar ve Akdeniz ilçelerini kapsayan Yalınayak bölgesinde granüre dönüştürüldüğü tesisler konutların içerisinde kalması nedeniyle halk sağlığını tehdit ederken konu uluslar arası arenaya taşındı. Yalınayak’taki tesisleri ekranlarına taşıyan İtalyan televizyonu belgesel çekerek İngiltere’yi çöplerini Türkiye’ye gönderme konusunda Avrupa Birliği Parlamentosuna şikayet etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi topu bakanlığa atarak, sorundan sıyrılmaya çalıştı.

HEDİYE EROĞLU

 

Avrupa'dan ithal edilen plastik atıklar Mersin’i germeye devam ediyor. Geçen sene Adana'da ormanlık alanlara, derelere döküldüğü görüntülerin ardından benzer bir manzara da Mersin'de ortaya çıktı. Büyükeceli bölgesindeki bir koyda yabancı menşeli plastik atıklar kıyıya vurdu. Avrupa’dan gelen plastik atıkların geri dönüşüm tesislerinde işlenerek granür olarak işlenmesine yönelik faaliyetlere tepkiler günden güne artarken, söz konusu işletmelerin konutların içerisinde yer aldığı Mersin’in Toroslar ve Akdeniz ilçelerini kapsayan Yalınayak bölgesindeki halkın isyanı büyüdü.

 

BELEDİYELER YENİ KONUTLAR İÇİN RUHSAT VERİYOR

Bölge sakinleri tüm itirazlarına rağmen tesislerin sanayi bölgelerine taşınması söz konusu olmazken, Toroslar ve Akdeniz Belediyeleri ise bölgede yeni imara açtığı alanlarda konut ağırlıklı yapılaşmalar için ruhsat verme süreçlerini hızlandırdı.

Kentte nüfus artışı sonrası konut talebinin fazlalaşması ile bölgedeki hareketlilik yüksek boyutlara ulaşsa da ne bakanlık ne belediyeler söz konusu tepki çeken tesislere karşı yaptırım uygulamaktan kaçındı.

 

İTALYA, İNGİLTERE’Yİ AB’YE ŞİKAYET ETTİ

Ancak Avrupa’dan özellikle de İngiltere’den gelen çöplerin granüre dönüştürüldüğü tesisleri yayınladığı belgesel ile ekranlarına taşıyan İtalyan televizyonu, özellikle İngiltere’yi çöplerini Türkiye’ye gönderme konusunda Avrupa Birliği Parlamentosuna şikayet ederek Mersin’i uluslar arası gündeme taşıdı.

 

NİZAMA UYGUN OLMAYAN DURUMLAR VAR

Konuyu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme getiren CHP’li Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, belediyelerin yapabilecekleri için harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Yıldız, “Yalınayak Mahallesindeki tesisler, Avrupa Birliği’nin gündemi haline gelmiş durumda. Çünkü geçen yıl çokça kamuoyunda konuşulan bir mesele vardı, İngiltere’den getirilen çöplerin Mersin’de Adana’da akılıp granür haline getirildiği konusu öne çıkmıştı. İtalyan televizyonları bu konuyla ilgili bir belgesel de yayınladı. Yapılan işin yanlış olduğunu söyleyen İtalya, İngiltere’yi AB parlamentosunda uyardı. Çünkü orada nizama uymayan bir durum var.

 

FABRİKALARIN KAHATILMASI İÇİN MAHKEME KARARI VAR

Oradaki bir kısım tesisin kapatılmasına ilişkin karar var ama ne hikmet ise Çevre İl Müdürlüğü mahkeme kararlarını uygulamıyor. Memleketin mahkemesi bu tesisin insan yaşamına sağlığına ciddi zarar verdiğini söylüyor ama karar kentimizde uygulamaya sokulamıyor. Ev bu haliyle konu Avrupa Parlamentosunda tartışma haline gelebiliyor. Bizim bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Çünkü orada yüzlerce konuta izin, ruhsat verilmiş durumda. Biz bu konutların arasına granür yapma fabrikaları, atık tesisleri kurmuşuz. Bu tesislerin içinde ciddi bir güvenlik problemi de oluşmaya başlamış durumda. Bizim hızla bu tesislerin, sanayi bölgelerine taşınması için harekete geçmemiz lazım. Uluslar arası gündem haline gelen konuyla ilgili mahallelilerden de ciddi tepki ve talep var” diye konuştu.  

 

3 TESİSİ MÜHÜRLEDİK

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise bürokratlarından konuyla ilgili bilgi istedi. Belediye bürokratları, “Bertaraf tesisleri ile ilgili izinler bakanlık tarafından veriliyor. Bu izinler verilirken burada üretilecek olan faaliyetin çevreye olacak etkileri değerlendiriliyor. İzin alındıktan sonra bu tesisler faaliyete geçiyor. Tesis işlemeye başladıktan sonra bu kriterler sağlanmıyorsa lisansların iptal edilmesi yetkisi yine bakanlıkta. Bakanlığa şikayetler yapıldığında bakanlık birimlerini lisansları iptal etmesi gerekiyor.

Çalışma ruhsatını bizim zabıtadan alıyor olmaları gerekiyor. Bir kısım işletmelere biz bir kısma ilçe belediyeler ruhsat veriyor. 3 işletmeyi biz mühürledik” bilgisi verdi.

 

VAHAP SEÇER TOPU BAKANLIĞA ATTI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, binlerce Mersinli’nin yaşadığı bölgede ki can alıcı sorunla ilgili, “Bize ait olan görevleri yerine getiriyoruz. Çevre bakanlığını denetimi altında yerler buralar” diyerek işin içinden sıyrılmaya çalışması dikkat çekti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA