3 yıl önce yetki verilmiş ama bir şey yapılmamış! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

3 yıl önce yetki verilmiş ama bir şey yapılmamış!


 

Başkan Vahap Seçer’e 3 yıl önce gemilerden bırakılan atıkların bertarafı için sintine tesisi kurmak üzere 3 yıl önce yetki veriliği ancak hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mavi bayraklı plajları ile övünen Mersin’de, Büyükşehir Belediyesi’nin sintine gemisi olmaması nedeniyle gemiler atıklarını açıklarda boşaltırken, mavi bayraklı sahillere sahip kentin Mezitli sahillerinde deniz araçlarından kaynaklı kirlilik yaşandı.

Turizm şehri olmakla övünen Mersin’de yaşanan skandal görüntüler kent sakinlerinin tepkisini çekti. Körfez olması nedeniyle sahillere vuran atıkların insan sağlığına olumsuz etkiler ide endişe yarattı.

 

SİNTİNE GEMİSİZ MERSİN’İN KİRLİ DENİZİ

Kentte yıllardır dile getirilen Mersin’in bir sintine gemisinin olmaması sorununa çözüm üretilememesinde ise eleştiri oklarının hedefi öncelikli olarak Büyükşehir Belediyesi oldu. Sintine gemisi alımı yapmak yerine kentin kaynaklarını gerçekleşmesi zor metro gibi kaynaklarla heba eden Büyükşehir yönetimi, büyük eleştiri aldı.

Türkiye’nin en işlek ikinci limanının bulunduğu Mersin’in artan gemi trafiğine dikkat çekildi.

 

“3 SENE OLMUŞ HALA BİR ADIM ATILMAMIŞ”

Konu son olarak Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşiminde gündem oldu.

AKP’li Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan, denizlerle ilgili sahillere vuran gemi atıkları ile ilgili şikayetlere dikkat çekerek, “Atıkların toplanması ile ilgili belediyemize 14.09.2020 tarihinde sintine tesisi kurulması için yetki verdik. Bu yetki 12 yıl süreliydi. Gemi atıklarının önlenmesini kapsıyordu. Ancak 3 sene olmuş hala bir adım atılmamış. Aldığımız kararların sonuçlanmasını istiyoruz. Sonuçta bunlar çevreyi ciddi şekilde etkimeyen konular.

Mersin büyük bir kent, vizyonla bakmak lazım. Mersin limanı Türkiye’nin en büyük limanlarından biri. Bu işin çözümü için cezai muayede ile değil, altyapı oluşturmamız lazım. Bu konuyla ilgili belediyemizin gerekli tesisleri hayata geçirmesi gerekiyor. Bu tesis ne aşamadadır?” dedi.

 

SEÇER MİLYONLUK CEZALARLA ÖVÜNDÜ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise gemilere atık bırakmaları halinde milyonluk cezai işlem uygulamakla övündü.

 “Göreve geldiğimiz günden buyana 131 milyon TL ceza yazdık, hiç acımıyoruz” diyen Seçer, bakanlığı hedef almayı da ihmal etmeyerek, “Bu gayretimizi gören bakanlık meclise bir teklif sunarak, geçen yıl itibariyle bu cezaların yüzde 50’sini alıyor” dedi.

Bakanlıktan denetim koordinatlarının genişletilmesini istediklerinin ve yeterli olmasa da bir miktar arttırıldığını söyleyen Seçer, “Deniz yasasına göre denizi kirleten gemi oradan demir alamıyor. Özellikle merkeze yakın yerlerde durum içler acısı.

Hafta sonu Akyar tarafında dalış yaptım. Denizin altında pencere çerçevesinde bira şişelerine kadar çok ilginç şeyler var. Aklınıza ne gelirse denize atılıyor, denizler çöplük olarak kullanılıyor. Tüm Akdeniz havzasında tüm bölgelerde deniz kirliliği çok büyük bir sorun. Tüm kurumlar herkes üzerine düşeni yaparsa vatandaşlardan aşlayarak sorun azalacaktır.

 

“ÖZELLİKLE TURİST TEKNELERİ İNANILMAZ EVSEL ATIK ATIYORLAR”

Dereler denizdeki kirliliği çok ciddi takviye ediyor. Yağmurda bu pislik atıklar denize akıyor. Hep beraber mücadele edeceğimiz bir konudur bu. Biz denetimlerimizi çok sıkı yapıyoruz ki cezaların da caydırıcılığı çok yüksek. Yeter ki tüm kurumlar denetim görevini yerine getirsin.

Özellikle turist tekneleri inanılmaz evsel atık atıyorlar. Açıktan geçen gemiler tonlarca atık bırakıyor. Akıntı bunları sahil getiriyor. Dalga hareketleri ile bu atıkların ilk durakları İskenderun, Mersin körfezi oluyor. Kentimizin bu şekilde anılması bizleri çok üzüyor. Mersin’in reklamı açısından bu konu çok önemli. Anamur’dan bölgemize kadar sahillerde yazlıklar var. Buraların kirli görünmesi Mersin’in prestijini sarsıyor” dedi.

 

“ALT YAPIMIMIZ TESİSİMİZ OLACAK MI?”

Zafer Şahin Özturan ayrıca, belediyenin deniz süpürgesinin Davultepe’ye kadar olan plajlara yoğunluk vermesinin istendiğini söyledi.

Özturan, “Ceza keselim ama bu sorun bitmeyecek ve gelecekte hep olacak. Bununla ilgili bir alt yapımımız tesisimiz olacak mı?” uyarısı yaptı.

 

“ATIK KABUL TESİSİ YAPMA KONUSUNDA YER SORUNUMUZ VAR”

Bunun üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, “Belediyemizin bir tane deniz süpürgesi var. Kıyılara vuran atıkları teknelerimizle toplamamız mümkün değil. Ayrıca kıyılarımızdaki karasal atıkların temizliği ilçe belediyelerin sorumluluğunda. Yani sahillerimizdeki katı atıkların toplanması taşınması ilçe belediyelerin sorumluluğunda. Atık kabul tesisi yapma konusunda yer sorunumuz var. 

Sintine, katı atık, atıksu gibi alanlarda hizmet vermek için yer talebimiz var” yanıtı verdi.

 

SEÇER’İN HEP BİR MAZERETİ VAR: “YER İSTEDİK AKDENİZ’E VERDİLER” Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, “Sintine her yere yapılmaz, sahile yapılabilir. Ya limandan yer bulacaksın ya da Ataş bölgesinden isteyeceksiniz. Orada bir yer bulduk ama ATAŞ’taki alan Akdeniz Belediyesine tahsis edildi. Orada bir şey yapabilirdik. 

Çere Şehircilik İl Müdürlüğü, MIP, ATAŞ, Serbest Bölge civarında atık kabul gemisi hizmet veriyor. Ama bizim de bunun bu hizmeti vermek için talebimiz var yanıtı verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA