HEDİYE EROĞLU
Çernobil nükleer felaketinin 37. Yılında Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santraline nükleer yakıt getirilerek için açılış düzenlenirken, nükleer karşıtı mücadelenin en önemli kalelerinden olan Mersin Barosu’nun mücadeleden nasıl uzaklaştığı ve koptuğunun göstergesi olacak önemli bir gelişme yaşandı.
Mersin Barosu Başkanlığı, Çernobil Nükleer felaketinin 37’inci yıldönümünde yaptığı açıklamada Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne değinmeden “Çernobiller bir daha yaşanmasın” mesajı verdi.
Barodan yapılan açıklamada; “Bugün tarihin en büyük nükleer felaketi olan Çernobil felaketinin 37. yıldönümü. 26 Nisan 1986 tarihinde, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 130 kilometre kuzeyindeki Çernobil kenti, insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne oldu. Çernobil Nükleer Santralinin 4 numaralı reaktörü havaya uçtu.
Radyasyon sebebiyle 200 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Facianın etkileri nedeniyle yüz binlerce çocuk sakat dünyaya geldi, kanser vakaları arttı. Patlamadan, 155 bin kilometrekare bölge etkilenirken, 52 bin kilometrekare tarım bölgesi 30 sene kullanılamaz hale geldi. Binlerce kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.Çernobil'deki patlamanın etkileri 37. yılında devam ediyor. Nükleer santrallere hayır” denildi.
GEÇMİŞTE EN ÖN SAFLARDAYDI
İl genelinde 3 bini aşkın üyesi bulunan Mersin Barosu Başkanlığı, mevcut Başkan Gazi Özdemir’in başkanlığına kadar ki önceki dönemlerde nükleer karşıtı mücadelede en ön saflarda yer alarak, özellikle hukuksal boyutta itirazların yargıya taşınarak sürdürülmesine önemli katkılar sağlamış, eylem ve protestolarda da en ön saflarda yer almıştı.