Haber Merkezi
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, deprem sonrası Mersin’e yoğun bir göç yaşanırken kentteki sağlık sorunları ve çözüm önerilerine dair yapılması gerekenleri masaya yatırdı.
Toplantı ile ilgili yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş’ta 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler hepimizi derinden üzmüştür. Depremden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
MERSİN’E HASTA AKIŞI VAR
Deprem sonrasında sağlık hizmetleri anlamında Mersin ili deprem dışı olup depremzedeleri ilk karşılayan illerden biri olarak yoğun bir hasta akışı yaşadı. Şu anda Mersin Şehir Hastanesi, Mersin Üniversitesi Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi yanı sıra özel hastaneler de büyük sayılarda hasta almış durumdalar. Depremzedeler gerek kendi imkanlarıyla gerek resmi sevklerle gelmeye devam etmektedir” denildi.
SAĞLIK PERSONELİ SAYISI ARTTIRILMALI
Mersin Tabip Odası olarak hekimler ile yapılan toplantı/değerlendirme sonrası durum tespiti ve gereksinimlere dair tespitlerde bulunan oda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı; “Hastanelerimizde yoğun hasta yükü mevcuttur. Sağlık personeli sayısı diğer illerden ve ilçelerden desteklenmelidir. Tıbbi malzeme ve ilaç konusunda sıkıntı yaşanmaması için İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı gerekli önlemleri almalıdır.
TETANOZ AŞISI YETERSİZLİĞİ GİDERİLMELİ
Deprem öncesi var olan tetanoz aşısı yetersizliği daha büyük bir sorun olarak bizi beklemektedir. Bakanlık acilen bu ihtiyacı giderecek adımlar atmalı, gerekirse diğer ülkelerden tetanoz aşısı için özel olarak yardım talep edilmelidir.
DİYALİZ ÜNİTELERİNİN SAYISI ARTIRILMALI
Deprem sırasında sık yaşanan sağlık sorunlarına yönelik özel tedbirler alınmalıdır. Örneğin crush sendroma bağlı böbrek yetmezlikleri için diyaliz ünitelerinin sayısı artırılmalı yakın illerle koordineli olarak hastaların acil tedavileri sağlanmalıdır.
SALGIN HASTALIKLARA KARŞI PLANLAMA YAPILMALI
Deprem sonrası ortaya çıkması beklenen salgın hastalıklar, yaralanma ve sakatlıkların uzun vadeli tedavileri ve psikiyatrik sorunlar için planlama yapılmalıdır.
İLACA ULAŞIM KOLAYLAŞTIRILMALI
Depreme bağlı olmayan kronik ve akut hastalıklar bir yandan devam ettiğinden hastaların ilaca ve hekime ulaşması için basamaklı sağlık hizmeti planlanmalıdır.
Kronik hastalık ilaçlarının rapor süreleri uzatılmalı ve eczanelerden doğrudan temini için düzenlenme sağlanmalıdır.
TÜKENMİŞLİK YAŞANIYOR
Sağlık çalışanlarının fiziksel ve duygusal tükenmişliklerinin önüne geçilmesi ve azaltılması için depremzedelere hizmet veren birimlerde çalışan sağlık emekçilerinin çalışma süreleri ve dinlenme süreleri yeniden düzenlenmelidir.
İHTİYAÇLAR GİDERİLMELİ
İlimizde, her ne kadar belediye yurtları, oteller, vatandaşların bireysel meskenleri, sivil toplum örgütlerinin binaları, devlet kurum binaları barınmaya açılmışsa da, özellikle yataklı barınaklar, yiyecek, içecek, mamalar, kıyafet, bebek ve kadın pedleri, kişisel temizlik ve bakım ürünleri ile yıkanma gibi ihtiyaçların giderilmesinde yaşanan eksiklikler acilen organize bir şekilde giderilmelidir.
Son olarak gerek deprem bölgesinde gerek ilimizde hissedilen organizasyon ve planlama eksikliğinin giderilmesi için; tüm ilgili kurumları ve kuruluşları içine alacak şekilde oluşturulacak daha etkin kriz masaları aracılığıyla 24 saat kesintisiz çalışma yürütülmesi gereklidir.”