"Söz Mersinlilerin olmalıdır" | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

"Söz Mersinlilerin olmalıdır"


 

Çamlıbel Su Sporları Merkezi hakkında ortak basın açıklaması yapan Mersin’deki STK ve dernekler, "Bizler kentin sakini değil sahipleriyiz" dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin'de tartışmalara neden olan Çamlıbel Su Sporları Merkezi projesini yargıya taşıyan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi, eleştirilere yanıt verdi. Geçtiğimiz günlerde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yaşanan tartışmalara cevap niteliği taşıyan açıklamaya ADD , ÇYDD, EĞİTİM-İŞ, 29 EKİM KAD. DER. ve YKKED  Mersin şubeleri de açıklamaya destek verdi. ADD Mersin Şubesi'nce yapılan açıklamada, mücadeleye devam etme vurgusu yapıldı.

 

"YEREL DEMOKRASİMİZ ADINA VAHİM BİR DURUM"

Demokratik kitle örgütleri ve yurttaşların  kentlerin sakini değil sahibi olduğunun altını çizilen ADD, şöyle devam etti: "Mersin Büyükşehir Belediyesi (BŞB) meclisinin 2022 Aralık ayı ilk birleşiminde Atatürk Parkı’nın ve balıkçı barınağının geleceğini etkileyecek bir proje görüşülürken  seçilmiş bir Meclis üyesinin makamı  ne olursa olsun sarf ettiği sözlerin zaman, mekan, içerik ve üslûp  yönünden şık olmamıştır. Bu ifadeleri ve yaklaşımı asla hak etmiyor ve  kabul etmiyoruz… Bu ifade ve yaklaşım Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 1992 yılında imzaladığı Rio uluslararası sözleşmesi çerçevesinde iç hukukumuzda yer alan ve artık Yerel gündem 21 ile belediyelerin resmî organı haline gelen Kent Konseylerinin işlevinin tam olarak bilinmediğini göstermektedir. Bu durum mevcut projenin içeriğinin ne olduğundan bağımsız olarak yerel demokrasimiz adına daha vahim bir durumdur. 

 

 "KENT KONSEYLERİ GÖSTERMELİK BİR ORGAN DEĞİLDİR"

Çünkü söz  konusu projeyi  değerlendirmek  üzere Kent Konseyinin resmi ve yasal  bileşenleri olarak  anayasal  meslek odalarının, ADD ve ÇYDD  gibi protokolde yeri olan kamu yararına  çalışan derneklerin, hatta yurttaşların  ve konuyla ilgili tarafların  askı ve mahkeme sürecinde olan  kentimizin en önemli bir projesini değerlendirme ve  tartışmasından daha doğal ne olabilir ki? Bu projeyi  tartışan  görüş bildiren  tarafları ve yurttaşları  amiyane tabirle  MİKSER (karıştırıcı) ilan eden tutum ve üslup doğru mudur?

Öte yandan Mersin’in kent merkezinin  denize açıldığı, tarihi ve coğrafi açıdan en önemli biricik mekanı üzerinde görüş beyan etmenin “sadece Çamlıbel’de oturan sakinlere ait” olduğunu düşünmek katılımcı demokratik belediyecilik anlayışı ile bağdaşabilir mi? Bugün Mersin’in  bu tarihi, ticari ve ekolojik açıdan çok önemli mekanında  yapılan her bir değişiklik, sadece Çamlıbel mahallesinde oturanları değil,  Mersin’in  her köşesinde oturan yurttaşı ilgilendirmektedir, bu durum yasalarımızda bu şekilde yer almaktadır.

 

 "BİZLER KENTİN SAKİNİ DEĞİL SAHİPLERİYİZ"

Bizler maaşlı değil, her birimiz halkın bir kesimini temsil eden gönüllü kuruluşlarız. Bizler aynı zamanda  Akdeniz ilçesinde ve diğer merkez  ilçelerde resmi ikameti olan kentin sahibi olan  dernekler ve yurttaşlarız. Temsili demokrasilerde, seçilenlerin kendini seçilmiş krallar gibi  görüp,  görüş beyan eden Demokratik Kitle Örgütlerini (DKÖ) ve temsilcilerini amiyane üslup ile küçümseme ve suçlama kolaycılığına kaçılmasını ‘katılımcı ve doğrudan yerel demokrasi’nin tartışıldığı günümüzde, yerel yönetim temsilcilerinin çağdaş demokratik kültür seviyesi açısından değerlendirmesini Mersinli  yurttaşlarımızın takdirine bırakıyoruz.

 

 "PROJENİN UYGULANMASINDA SON SÖZ MERSİNLİLERİN OLMALIDIR"

Bu projede temel sorun,  projenin Mersin’de yapılmaması ve Mersinlilerin görüşünün alınmamasıdır. Mersinlilerin seçtiği ve onları temsil eden Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ve onların, resmî organları kent bileşenlerinin projenin son hali hakkında ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından bilgilendirilmemesidir. Aksine nedense Kurban Bayramı 15 günlük tatil süresine denk getirilen askıya çıkan,  itiraz edilen ve mahkemelik olan projeyi   ‘tanımlayan ifadeler’  bizlere kat yoğunluğu keyfi olarak sonradan artırılan ve artık bir alış veriş merkezine dönüşen sözde Marina’yı hatırlatmaktadır. Aynı konuşmada kent bileşenleri konuyu bilmemekle suçlanmıştır. Bu Mersinlilerin  ve bizlerin kusuru mudur?

Bizler bu vesile ile çağrı yapıyoruz. Bu ‘ticari projenin’ kurumsal sahibi olmadığı halde, BŞB Meclisinde gündeme getirenlerden söz konusu projenin uygulamaya geçmeden önce, bizlerin dernek mekanlarımızda, Kent Konseylerinde veya diğer demokratik mecralarda, esnaflarımızın da olduğu kent bileşenlerini içine katıldığı, katılımcı süreçlerde lafzi sohbet şeklinde değil, Mersinlilere bilimsel sunum yapılarak tanıtılması ve bilgilendirilmesi  için çaba göstermeye davet ediyoruz. ADD , ÇYDD, EĞİTİM-İŞ, 29 EKİM KAD. DER., YKKED  Mersin şubeleri."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA