‘ÇATIŞMAYI BIRAK, EKSİKLERİ TAMAMLA’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘ÇATIŞMAYI BIRAK, EKSİKLERİ TAMAMLA’


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin metro projesi ile ilgili sahada inceleme yapan MHP’li Mehmet Topkara, kurumlarla çatışmak yerine, kazık dikme çalışmaları bile hala bitmeyen proje için vaat edilen dış kredinin bulunması ve eksiklerin giderilmesi için çağrı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ısrarla engellendiğini savunduğu, belediye meclisin ise eksiklerin tamamlanması ve dış finansman sağlanması sözünün yerine getirilmemesi nedeniyle sıkıntı yaşanan metro projesine ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde metro projesi ile ilgili sahada inceleme yapan MHP’li Mehmet Topkara, izlenimlerini belediye meclis toplantısında kamuoyuyla paylaştı.

 

SEÇER’E KURUMLARLA ÇATIŞMA TEPKİSİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i, geçtiğimiz günlerde kente gelen Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu programa davet etmediğini söyleyip, metro ile ilgili taleplerini anlatamadığına ilişkin twit atması nedeniyle eleştiren Topkara, “Metro ile ilgili konu Mersin’in gündeminde. Belediye meclisinin her toplantısında da bununla ilgili gündem yaratılıyor. Sosyal medyada da bakanlık ve sizin nezninizde bit twit ya da sosyal medya savaşı yaşatılıyor. Yayınları izliyoruz. Devletin örf ve adetleri, geleneği gereği sosyal medya ile bu işlerin yapılmadığı kanısındayız. Bunun yolu yöntemi var. Biz Mersin Büyükşehir Belediye olarak devletin yasalar çerçevesinde kurulmuş bir kurumuyuz. Bu kurumun da başı sizsiniz. Biz de karar verici meclisiyiz. Biz belli bakanlıklara bağlıyız ve belli yetki çerçevesinde sorumluluğumuz bellidir. Burada 6-8 ay sonra olabilecek, olmasını düşündüğünüz bir şeyin güvenciyle devletin bir kurumunu, diğer bir kurumu ile çatışır hale getirmek devlet adabı açısından çok şık bulmuyorum” dedi.

Bu göreve gelindiğinde problemlerin bilindiğini söyleyen Mehmet Topkara, “Çözüm yolları da belli. Bunu sadece biz yapmıyoruz İstanbul, Adana, İzmir, Bursa gibi bir çok belediye genel idare ile işbirliği yapar. Ulaşımda da yer yer bakanlık da yapar ilgili belediyelerde hizmet yapar. Ama yapıma giden üzüm yeme noktasında bakanlık ile istişare içinde yapılacak çalışmalardır. Bu vesileyle biz Mersin olarak kendimiz bağımsız bir kuruluş değiliz. Hiyerarşi içinde Mersin’e hizmet etmeye çalışmak çok daha mantıklı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

BASIN UYARISI YAPAN SEÇER’E YANDAŞ BASIN TEPKİSİ

Metro projesi ile ilgili ise yaptığı geziye dair izlenimlerini anlatan Mehmet Topkara, 4 Eylül 2021’de sözleşmesi imzalanan ve 19 Eylül’de yer teslimi yapılan projede bugüne gelinceye kadar aradan geçen bir yılda ne yapıldığı düşüncesiyle bu geziyi talep ettiklerini söyledi.

Proje sahasında üstlenici firma tarafından karşılandıklarını söyleyen Topkara, “Bir kare fotoğraf bile çekmedik. Çünkü ben bu teklifi burada yaptığımda siz sanki sansasyonel bir teklifmiş gibi basına veya başka yerlere sapıtılmaması noktasında uyarınız oldu. İma ettiniz burada. Ama oraya gittiğimizde birkaç basın mensubu varken diğerlerinin çağırılmadığını gördük. İki tane idareye ve sizin yakın olan bu arkadaşlar oradayken diğer basın mensuplarının çağırılmadığını gördük. Başka basın yoktu. Biz orada bilgi alırken üzerimizde dronlar gezdi. Genel sekreter yardımcımız sunum yaparken bizim belediyedeki arkadaşımız kamera ile burnumuzun dibinde çekim yaptı. Bununla ilgili kafamızda, kamuoyunda oluşan soruları sorarken 30 santim önümüzde kamera vardı. Biz bir kare bile fotoğraf çekmedik kimseyi de davet etmedik. Herkesi siz davet ettiniz” tepkisi verdi.

 

“SORULARIMIZ KAMOYUNA AKTARILMADI”

İnceleme esnasında yetkililere sorular sorarak bilgi aldıklarını ancak ertesi gün belediye tarafından servis edilen basın bültenin sorularına yer verilmediğini belirten Topkara, “Belediyenin servis ettiği basın bültenin danışmanı açıklamaları var ama bizim sorularımıza, kaygılarımıza, tedirginliklerimize yer verilmedi.

Basına yapılan açıklamalarda ÇED raporu, TCDD ile yaşanan çatışmaya, sıkıntıya değinilmiyor. Veya kurum görüşü alınması gereken yerlerden bunlar alınmış mıdır? 900 milyon TL neden bekliyor? Gibi sorularımızın cevabını alamazken ertesi gün sanki tüm meclis oraya gitmiş, bilgi almış tüm Ankara hükümeti 900 milyon TL’yi vermemiş gibi bir durum yaratıldı.

 

“İLLER BANKASI’NDAKİ 900 MİLYON TL İLE BU İŞ YAPILAMAZ”

Metro projesinin sözleşme bedeli 3 milyar 379 milyon 404 bin 8975 TL. İş programına göre 2022’de yol aldığımız konu yüzde 3 bile değil. İş programına göre bizim 2022’de öz kaynakla yapabildiğimiz bütçe 101 milyon TL. Peki biz bu 101 bin TL’yi harcayabiliyorken, sözleşme bedeli üzerinden hak ediş olarak ödediğimiz rakam ise 34 milyon TL. Yani 101 milyonun 3’de birine yakın ödeme yapmışız. Enflasyon, fiyat farkı diyorsunuz bunlar dahil yüklenici firmaya ödediğimiz para 86 milyon TL. Bu rakamların çok küçük olduğunu öz kaynaklarla bu projenin yapılamayacağını, dış finansmanla krediyle 900 milyon TL’lik İller Bankasındaki parayla da bu işin yapılamayacağını gördük.

 

DIŞ FİNANSMAN NEREDE?

Orada yapılan imalatlara baktığımızda sadece fora kazık metoduyla merkezi toplanma alanı olan yerin yani eski otogarın çevresine 40-50 metrelik büyük demir beton kazıklarla alanın güvenli bir sahaya dönüştürülmesi çalışması devam ediyor. Kazık dikme çalışmaları bile hala bitmemiş. Biz 10 milyar TL’lik 2023 bütçesine baktığımızda buradan ayıracağımız öz kaynakla 900 milyon TL onaylansa bile buranın yapılamayacağı ortada. Buna acilen bir dış kaynak mı buluruz? Proje üzerinde çekincelerimiz olduğunu orada da beyan ettik.

Birlikte Sayapark’ın orada yüklenici firma tarafından bir yerleşke yapılmış, metro ile ilgili bir merkez kurulmuş orada bizi ağırladılar. Ama bu haliyle bu işin devam etmesinin zor olduğunu orada da gördük” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise tutarsız açıklamaları ile cevap vermeye çalıştı. “Sizin ziyaretinizin haber değeri var” diyen Seçer ancak tüm basınının davet edilemeyeceğini savunarak, “Herkes gelecek, herkes kendince olmaz. Olayı siyasete dökmek istesek bende gelirdim orada veryansın ederdim” dedi.

 

“ÇED DİYE TUTTURDULAR”

Yine, “Mersin Büyükşehir Belediye başkanı bu projeyi gerçekleştirmesin diye önüme engeller konuluyor” savunması yapan Seçer, “3 milyar 300 küsur milyon TL’ye ihale etmişiz. İktidarın yaptırdığı metro projelerine bakın 3 milyarlık proje şuanda en az 7 milyara çıktı. Hak ediş yaptırmıyoruz, ‘ödeyebileceğimiz kadar iş yap, sonra sıkıntı yaratma bize’ diyoruz. Devletin örf ve adetleri vardır, devlette esaslılık vardır. Şimdi yok ama olmalı. Bakan beni terbiye mi edecek? Bu bizim örf ve adetlerimize uygun mu? Cumhurbaşkanı yatırım programına aldı, biz de buradan yetki aldık. Hazinede bekliyor. Neden bakan imzalamıyor? Ben siyasiyim ben bürokrat değilim. Kapı kulu hiç değilim. Ben yasal olmayan, hakkım olmayan bir şey istemiyorum. Bunu imzalamama gerekçesi ne? ÇED diye tutturdular, bu gerekçe değil. TCDD, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne, ‘ben buraya hızlı tren yapacağım, teknik olarak bir problem olur diye endişe var’ denilerek görüşme yaptık ama görüş ayrılığı yok, mutlak hayır denilmiyor, olumsuz yaklaşılmıyor. Süreci teknik olarak çözmeye çalışıyorlar. İmza vermeme konusu siyasidir. Bunu kim talimatlandırıyor bilemem. Bakan kendi kafasından yapıyorsa, bir bürokratın yapma şansı yok. Siyaset orada uyuyor mu? Neden sen bu projeye geciktiriyorsun” dedi.

Mehmet Topkara ise “Bu bitmez demiyorum bu imkanlarla bitmez. Biz dış krediyle yapacağınızı söylediniz. Sonra ihale onaylanmadığı için ödenek çıkarmak durumunda kaldık. Yapılan bazı hataları, eksiklikleri beceriksizlik olarak adletmeyin, Bu metotla bu iş bitmez. İşimizi düzgün yapalım” ifadelerini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA