Tarım ilacı kullanımında zirvedeyiz! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tarım ilacı kullanımında zirvedeyiz!


 

Türkiye’de yıllık tarım ilacı (pestisit) kullanımı 53 bin ton seviyelerine çıkarken, yasaklı ürün hâlâ kullanılması dikkat çekiyor. Mersin ise pestisit kullanan ilk 10 il arasında ikinci sırada yer alıyor!

HEDİYE EROĞLU

 

Daha çok verim için böcek gibi bitki zararlılarını ya da yabani otları önlemek, yok etmek, püskürtmek veya azaltmak amacıyla kullanılan tarım ilacı (pestisit) kullanımının artışı korkutuyor.

Çünkü bu kimyasal maddeler, "hedef zararlıya" seçicilik göstermediği için hedef dışındaki canlılara da zarar verebiliyor. Bu nedenle güvenlik testlerinden geçen pestisitler bile akademik literatürde son derece tartışmalı.

Türkiye’de yıllık tarım ilacı (pestisit) kullanımı 53 bin ton seviyelerine çıkarken, yasaklı ürün hâlâ kullanılması dikkat çekiyor.

 

BAKANLIK KORTUCU RAKAMLARI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde yıllar ve iller bazında pestisit kullanım miktarlarını açıklaması ile korkutucu rakamlar gözler önüne serildi.

Resmi verilere göre 2012'de 42 bin 611 ton olan pestisit kullanımı 2015'ten sonra keskin bir artış göstererek 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin ton seviyelerine ulaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na göre 2021 yılında pestisitin en fazla kullanıldığı il 4 bin 71 tonla Antalya. Bu ili Mersin, Manisa, Adana, Bursa, Aydın, İzmir, Konya, Malatya ve Çanakkale izliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na göre Türkiye'de en fazla kullanılan pestisit türleri fungisit, herbisit, insektisit ve akarisit olarak sıralanıyor.

Kullanılan pestisitlerin geçtiği güvenlik testleri ve bir zararının olmadığına yönelik iddialar ise akademik literatürde son derece tartışmalı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA