SEÇER VE ÖZYİĞİT BİRBİRİNE GİRDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEÇER VE ÖZYİĞİT BİRBİRİNE GİRDİ!


 

Yenişehir’in 1 ve 2. etap imar planlarını kapsayan bölgelerde imar yoğunluğunu arttıracak emsalin 0,20’en 0,90’a çıkarılması kararı Büyükşehir Meclisinde CHP’li Büyükşehir ve Yenişehir Belediyelerini karşı karşıya getirdi. Başkan Vahap Seçer’in, rant, şaibe vurgusu ile Başkan Özyiğit’i, Cumhur İttifakı ile birlikte hareket etmekte suçlaması tansiyonu yükseltti. Özyiğit, “Cumhur İttifakına giden kapısını çalan namussuzdur, şerefsizdir” çıkışı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in en değerli bölgesi konumundaki Yenişehir ilçesinin imar planları birilerine sağlanan yüksek rant iddiaları gölgesinde şekillenirken tartışmalar CHP içerisinde de çatlağa neden oldu.

Yenişehir’in imar planlarında 1 ve 2.etap için 0,20 olması öngörülen emsal yoğunluğunun sonrasında 0,90’a çıkarılması tartışması CHP’li Büyükşehir ile aynı partiden ilçe belediyesini karşı karşıya getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’i, 3. etapta emsal yoğunluğunun 0,90 olması için Cumhur İttifakı ile birlikte hareket etmekle suçlaması ikilinin gerilmesine neden oldu.

 

“MERSİN’DE ARSA SPEKÜLATÖRLERİ CİRİT ATIYOR”

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki toplantısında Cumhur İttifakı’nın sayısal üstünlüğü ile kabul edilen teklifle ilgili dün yapılan oturumda ısrar kararı arayan Başkan Seçer, aynı kararda ısrar edilmesi sonrası partilisi Başkan Özyiğit’i ve ittifakı topa tuttu.

Seçer, “İlçe belediyesinin de isteği yüzde 20 değildi. Biz anlaşmalar, konuşmalar yaptık, ‘aksi takdirde belediyemize kamulaştırma yükü çıkacak, konu mahkemeye gidecek’ dediler. Biz de bu tür bir yaklaşımın doğru olmadığını buraların donatı alanları olduğunu söyledik. ‘Yüzde 20 verelim ama yapılaşma yoğunluğunun yükseltilmesi talebi olacaksa teklif değer artışı ile gelsin, kamu da kazansın’ dedik. Çünkü o günden bugüne arsa sahipleri aynı değil. Mersin’de arsa spekülatörleri cirit atıyor. Ucuza alıyor, topluyorlar. Böyle koşullar karşılarına geldiğinde 10 liralık arsa oluyor 50-70 TL. İmar değişikliklerinde rant olabilir ama bunun hakkaniyetli bir şekilde kamuya da aktarılması gerektiğini anlatmaya çalıştık. CHP grubu olarak da bunun yanındaydık. Ancak önce 0,20 olarak kabul edilen emsal 0,90 olarak meclise geldi. Neden böyle değiştiğini hep konuştuk. Çünkü ortaya milyarlık rant çıkıyor. 690 dönümlük bir alanı kapsayan emsalin 20’den 90’e çıkması ile kamuya hiç bir katkı sağlanmadan 400 hektarlık inşaat alanı oluşuyor. Benim karşı çıktığım husus; Kimler ne yaptı, kimler kimleri ikna etti? Takdir oy olarak sizlerin ama vicdani olarak halkımın.

Daha öne bu madde mecliste 25 kabul, 24 oy ile geçmişti. Şimdi ısrar kararı arayacağım. Bu maddenin geçmesi için oylama yapacağım” dedi.

 

YENİŞEHİR’İN DOĞUSUNDA EMSAL 0,90 OLDU

Büyükşehir Belediye Başkan vekili, Yenişehir Belediye Meclis üyesi CHP’li Gülcan Kış ise Yenişehir planlarının 1, 2 ve 3 olarak etaplara bölündüğünü söyledi. “Askı süreçlerine gelen itirazları değerlendirirken, 3. etapta 34. caddenin batı kesimine yönelik 0,20 emsal oranı ile ilgili gelen itirazların tamamı reddedildi. 1. ve 2. etaplara ‘evet’ denmesi anlamsız oldu. 3. etapta 0,20 olarak uygulama olarak görecek” dedi.

Araya giren Başkan Vahap Seçer de; “3. etapta aynı koşullarda ve 0,20 emsali kabul edilmişken, 1 ve 2. etaplarda 0,90 olacak” dedi.

Gülcan Kış: “Doğu kesimi 0,90 ile planlama görecek bu ters bir durum” diye destek verdi. 

Donatı alanlarına verilen 0,20 emsal koşulunun 0,90 olmasında ısrar edenlerin sayısının 40’u bulması ile ısrar kararı kabul edildi.

 

AKP SÖZ İSTEDİ SEÇER ÇİLEDER ÇIKTI

Karara sinirlenen Başkan Seçer, “Alan memnun, satan memnun, herkes memnun” diyerek tepki gösterdi. Ancak AKP’li İsmail Yerlikaya’nın söz isteyerek, “Hukuk biriminiz var, sanıyorum mahkeme kararları geliyordur. Bizim elimizde bir karar var; bu konuyla ilgili. Vatandaş yargıya taşımış. 90’den 20’ye düşme işi de ilkesel kararlara dayanarak alınmıştı. Mahkeme kararlarını hukuk birimi sizinle paylaşmadı mı da siz tekrar ısrarı aradınız” demesi üzerine mecliste tansiyon yükseldi.

“Bana belediye yönetimini, idareyi, hukukun dersini vermeyin. Bana vicdan dersi verin” diyen Seçer, “Kamuoyunu yanıltmayın. Oturuldu bu işlerin tarafları ile günlerce pazarlık edildi. Kimse kendini geri çekmesin. Hukukun kestiği parmak acımaz olay bitmiştir ama olayın gelişi çok ahlaki değil. Bana hukuk dersi vermeyin. İlçe belediyesi dışında CHP, AKP, MHP grubu bu işin karşısındaydı. Ne oldu birden bire beni ikna ettiniz. Ben enayi, çocuk değilim. Halkın karşısında küçük düşürülecek bir belediye başkanı değilim. Konu 13 Eylül’de görüşüldü. 12 Eylül’de tapu da mülk değişikliği oldu buralarda. Beni aptal yerine koymayın. Bu şık olmuyor. Buradan belediye başkanlığının da haberi var. Başka şey istiyor ama burada kullandığı oy farklı. CHP grubunu, bir belediye başkanını sıkıntıya soktunuz.

Takip ediyoruz bu konuları ama size kamuoyu karşısında ‘planlar yürümüyor’ diye bizi yıpratıyorsunuz. Bunlar bu meclise yakışmıyor, baştan karar verecektiniz. Bizle alay gider gibisiniz. İmar planları oy birliğiyle geçince adaletli olur. Siz bizi önce ikna ettiniz. Biz de ikna olduk. Doğru dedik rant biraz da kamuya gitsin dedik. Başkan seçmişiz, ‘uyuyor, soytarıya çevirmişsiniz’ başkanı derler” diye tepki gösterdi.

 

SEÇER İLE ÖZYİĞİT ARASINDA; ‘CUMHUR İTTİFAKI’NA GİTTİN’ TARTIŞMASI

Ancak burada söz isteyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Başkan Seçer’in kendisi ile ilgili ithamları için “Sanırım sürçü lisan ettiniz” dedi. Seçer, “Hayır etmedim diyerek, cevap verdi.

Abullah Özyiğit ise “İlçe belediye başkanı ile anlaştılar mı dediniz?” diyerek, bunu reddetti. Özyiğit, “Yenişehir bu konuda Türkiye’de en özel ilçe, 106 hektarlık belediye hizmet alanın tapusu vatandaşta, kullanım hakkı belediyede. 106 hektarı kaçla çaparsanız çarpın belediyenin bir asır ödemesi gereken bir tutar ortaya çıkar. Benim halka anlaştığım yanlışsa yanlıştır” dedi.

Başkan Seçer’in konuşmalarına dikkat etmesi yönünde uyarması üzerine Özyiğit, “Ben ne konuşacağımı biliyorum” dedi.

Seçer’in “Cumhur İttifakı ile nasıl konuştuğunuzu, anlaştığınızı mı anlatacaksınız?” demesi üzerine ise Özyiğit, “Cumhur İttifakına giden kapısını çalan namussuzdur, şerefsizdir” çıkışı yaptı.

Seçer, “Ben burada yaşadıklarımı bilirim, sakin olun, laflarınız kontrolden çıkıyor” derken, Özyiğit, “Ben sakinim yaptığımız her şeyin arkasındayız” yanıtı verdi.

 

YENİŞEHİR AKAMETE UĞRATILMIŞ

Vahap Seçer, “Neden komisyona iade ettirdiniz düzenlemeyi? Biraz kontrollü konuşun” derken, Abdullah Öziyğit, “Sorunlu 106 hektarlık bir alan var ve bunun çözülmesi gerekiyor. Yasa belli;sosyal donatı için bir alan ayırabilirsiniz ama bunun 5 yıl içinde ya yer ayıracaksınız ya da vatandaştan kestiğiniz arsa için vatandaşa yer vereceksiniz.

Mahkeme yükleme yoluyla buna çözüm izin vermişti. Ama sonra iptal etti.

Sorunu çözmek için gerekli görüşmeler yaptık, insanları davet ettik. Bunların büyük bölümü akamete uğratıldı. 2018’de alınmış olan Nazım İmar Planı dip notlarında; belediye hizmet alanları sosyal tesisler cami alanları, kreş ve okul ve sağlık alanları ile alakalı 1/1000 uygulamasında mevcut çevre emsaline uymak zorundadır deniliyor. Bazı bölgelerde 1,5 bazı bölgelerde 0,90 emsal verilmiş. Yenişehir’in çoğunluğu 0,90 emsala sahip. Biz bu sorunu çözmek için 0,90 emsal ile bu konuyu Yenişehir meclisinde kabul ettik ve konu Büyükşehir’e geldi. Büyükşehir’e geldikten sora defalara komisyonla görüşme yaptık. Sorunumuzu anlattık. Bu sorunun giderilmesi benim en çok isteyeceğim şeydir. Ancak bu konu Mezitli’de, Akdeniz’de farklı. Sadece Yenişehir’de 0,20 getiriyorsunuz. Büyük ihtimalle mahkeme iptal eder dedim. Bir an önce imar planlarının bitmesi ve insanların işine gücüne bakmasını istediğimizi söyledim” dedi.

 

NEDEN 3.ETABA 0,20 EMSAL VERDİNİZ?
Vahap Seçer ise “Çok etkilendim. Baştan beri kamuoyuna pompalanan da bu, imar planları bir an önce yapılsın, insanların inşaatı engellenmesin. 3.etaba 0,20 emsal verdiniz, neden verdiniz? Biz mi dedik bunlar geciksin diye” şeklinde konuştu

Abdullah Özyiğit ise “1 ve 2. etabı da getirseydiniz uzamazdı. 3. etap komisyondan meclise geldi. 3. etabı biraz daha incelememizin nedeni Büyükşehir’in yaptığı yol olayıdır. 3. etap 0,20 olarak geçti evet. Ben komisyonu ve kendi partimi ikna edemedim. Sonra benim tüm kararlarımda 0,20 vardı bu yönde el kaldırdım. Geçen komisyonda AKP’li Zafer Şahin Özturan bizim böyle isteğimiz olduğunu söyledi. Bende niyet okumayın dedim” diye konuştu.

Ancak Vahap Seçer, “Demek ki böyle bir niyetiniz var” diyerek tepki gösterdi.

Abdullah Özyiğit ise “Biz açığız, şeffafız, hiçbir yaramız yok. 1 ve 2’ye ne oy verdiysek 3. etap içinde o yönde oy verdik. İşin en başında 0,90 emsal kararının daha doğru olacağını söylediğim doğrudur” dedi.

 

“NASIL İKNA OLDUĞUNUZU ANLATIN”

AKP’li İsmail Yerlikaya’nın yeniden söz istemesi üzerine Vahap Seçer ise “Tabi sizde nasıl ikna olduğunuzu anlatın sayın Yerlikaya” diyerek tepkisini sürdürdü:

Yerlikaya da, “2021 Haziran ayı meclis toplantısında ben planlarla ilgili 17 dakikalık bir konuşma yaptım. Bu yeni planı 5 ilkesel karara dayandırıyorsunuz, 1 ve 2 nolu karar mevzuata, kanuna aykırı, sıkıntı dedim. Bunlar doğru değil, yargıya gittiği zaman bozulacak edim. Mahkeme şuan 1 ve 2 nolu ilkesel karar için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

 

SEÇER’DEN ŞAİBE SAVUNMASI

Vahap Seçer ise “Israr kararı çıkmadı, planlar mı etkilendi, o parseller mi? Neden yanıltıyorsun kamuoyunu? Tüm anlar gecikecekmiş gibi gösteriyorsun. Esas nüans burada. Planları siz geciktiriyorsunuz. Yanıltma. Abdullah bey de diyor ki, ‘planlar hızlı çıksın’ ben geç çıksın mı diyorum” dedi.

İsmail Yerlikaya ise “Yargı 1 ve 2 nolu ilkesel kararımızı bozmuş. 8’inci ayın birinde karar vermiş. Aslında planın bile sorgulanması lazım” dedi.

Vahap Seçer ise “Bizi burada ilgilendiren yönü, Yenişehir planlarının yapılış yöntemi bu süreç içinde yaşananlar, git geller. Bize karşı farklı izahatlar, sonuç itibariyle farklı bir karar alınması. Hem fikir olma konusunda her şey tamam ama birden bire kararlar değişiyor.   

Bana dediniz ki, ‘katları bir daha görüşelim’. Neden bana teklifi komisyona iade ettirdiniz. Bu konu karşısında bizi zor duruma düşürür, şaibelere düşürür. 40 ile ısrar kararı çıktı. Herkes her şeyi anladı” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA