TAHLİYE BAŞLADI, ESNAF ÇARESİZ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TAHLİYE BAŞLADI, ESNAF ÇARESİZ


 

​​​​​​​Mezitli Sanayi Sitesi sevkiyatçılar bölümündeki esnafa dükkanlarını boşaltması için verilen sürenin dolması üzerine Çevik Kuvvet ekipleri eşliğinde tahliye işlemi başlarken peşin olarak yüksek kira istenen ve uzlaşı çağrısı karşılık bulmayan esnaf çaresiz kaldı.

Hasan Küçük

 

Mezitli Küçük Sanayi Sitesi doğu kısmında kalan sevkiyatçılar bölümündeki 32 esnafa arsa üzerinde hak sahibi olduğunu iddia eden Kazım Gürbüz tarafından dükkanları boşaltmaları için verilen sürenin dolması üzerine dün gelen ancak Çevik Kuvvet ekiplerinin geri çekilmesi nedeniyle tahliyeyi gerçekleştirmeden geri dönen icra ekipleri bugün yeniden geldi. Kazım Gürbüz’ün avukatı Abdulvahap Göçer ve icra ekipleri Çevik Kuvvet eşliğinde sevkiyatçılar bölümüne gelerek tahliye işlemine hakkında müdahalenin meni kararı bulunan bir reklam firmasına geldi. Reklam firması sahibinin kira fiyatını yüksek bulması nedeniyle uzlaşma sağlanamayınca eşyalar bir kamyonete yüklenmeye başlandı. Çevik Kuvvet ekipleri ise iş yerinin önünde önlem alarak görevliler hariç vatandaşların bölgeye yaklaşmasına izin vermedi. Haklarında tahliye kararı bulunan esnaflar ise dükkanlarını açmadı.

 

“AYLIK 20 BİN LİRA KİRA İSTİYORLAR”

Mezitli Küçük Sanayi Sevkiyatçılar Sitesi Kooperatif Başkanı Gökhan Şahin, icra ekiplerinin dün yeteri kadar emniyet gücü olmadığı için geri gittiğini ifade ederek “Bugün emniyet gücünü ikiye katlayıp tekrar geldiler. Bir dükkandan girdiler ve boşaltmaya başladılar. Boşaltacaklar bunda kararlılar. Biz anlaşalım uzlaşalım diyoruz ama adamlar bu saatten sonra anlaşma uzlaşma yok diyorlar. Dükkan başına aylık 20 bin lira gibi aşırı bir kira istiyorlar. Bu esnafın aylık 20 bin lira kira ödeme şansı yok. Birde yıllık peşin istiyorlar. İnsanları sıkıştırmaya çalışıyorlar. Şunun farkında değiller, biz eğer bu dükkanlardan çıkarsak bizden hariç kimseye veremez çünkü elektrik su aboneliğin bizim üzerimize. Biz aboneliği iptal ettirsek bir daha kimse alamaz. Buna rağmen bizimle anlaşmıyor. Demek ki güvendiği bir şeyler var. Yada anlayamadığımız farklı bir durum var. Şu anda boşaltıyorlar. Yapacak bir şey yok” dedi.

 

“UZLAŞMA TALEBİMİZ KABUL EDİLMİYOR”

Uzlaşmak istediklerini ancak kendilerine uzlaşmayız denildiğini anlatan Şahin, “Bazı Suriyeli esnaflar anlaşmaya çalışıyorlar ama yüksek kira istiyor. Bunlarda çaresizliklerinden anlaşmaya çalışıyorlar. İlk Kazım Gürbüz’ün mahkemeye verdiği 21 dükkan tahliye edilecek. Bu başarılı olursa ardından diğerleri gelecek. 32 dükkan boşaltılacak. Bu adamların toprak tapusu var. Bina tabusu yok. Binanın üst yapısını biz yaptırdık. Üst yapının parasını belediyeye ödedik ancak belediye bize sahip çıkmıyor” şeklinde konuştu. 

 

“SESİMİZİ DUYAN YOK”

Buradaki esnafın gidecek bir yerinin bulunmadığını anlatan “Kentin ileri gelenlerine, milletvekillerine sesimizi duyurmaya çalıştık ama bizi duyan yok. Ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi. 

 

ESNAF AVUKATI: “UZLAŞALIM DİYORUZ KABUL EDİLMİYOR”

Esnafın avukatı Dilek Sultanoğlu ise “Dün icra görevlilerinin ve icraya gelen avukatların can güvenliğini sağlayacak polis memurları kanuna aykırı olarak geri çekildi diye şikayet etmişler. Savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar. Bugün polis ekipleri ile birlikte geldiler. Bizde müsaade ettik. Tahliye işlemi başladı. Uzlaşmak istediğimiz söyledik, kira sözleşmesi imzalayalım dedik kabul etmediler.  Kendimiz boşaltalım müsaade edin süre verin tahliye taahhüdü gereğince 1 hafta içinde kendimiz boşaltalım dedik. Bunu da kabul etmediler.  32 dükkan var ama müdahalenin meni kararı bulunan 21 tanesinin tahliye edilmesi isteniyor. Uzlaşma sağlansa müvekkillerimiz süreç içinde boşaltacak ama kabul etmiyorlar” diye konuştu.

Abbas Erdoğan isimli bir esnaf bugüne kadar ruhsat istemeyen Mezitli Belediyesi zabıta ekiplerinin uzlaşmaya varan bazı Suriyeli esnaflara “Ya ruhsat çıkarın ya dükkanı kapatın yoksa biz kendimiz kapatacağız diye tebligat vermişler” şeklinde konuştu.

 

“17 YIL SONRA TERKETMELERİ GEREKİYORDU”

Arsada hak sahibi olan Kazım Gürbüz’ün avukatı Abdulvahap Göçer ise tahliye işleminin başladığını ve bitene kadar süreceğini söyledi. Daha önce tahliye için 28 Temmuz’da geldiklerini anlatan Göçer,  “O zaman Mezitli Belediye Başkanı da gelmişti. 7 gün süre tanımıştık. O sürenin üzerinden bayağı bir süre geçti. Yıllardır kira vermeden oturuyorlar. Mülk sahibine ödedikleri bir kira yok. Mülk sahibini mağdur ediyorlar. Belediyeye bedel ödeyip burayı satın almamışlar. Burayı beleş olarak kullanıyorlar. Burası belediyenin yeri değil. Belediyeden yap işler devret modeli ile almışlar. 17 yıl sonra terk etmeleri gerekiyordu. Terketmeyip yerleşmişler kirada ödemiyorlar. Bina yapma bedeli olarak 17 yıl oturmuşlar. 12 yıldır kira ödemiyorlar. Bir kısmı çıkmış bir kısmı ise biz çıkmayız diyor” şeklinde konuştu.

 

“İSTEDİĞİMİZ KİRA BEDELİ BÖLGE ORTALAMASININ ALTINDA”

Yüksek kira istendiği ve uzlaşmayı kabul etmedikleri yönündeki soruya Avukat Göçer, “2-3 dükkanı birleştirmişler. İstediğimiz kira aylık 15 ile 20 bin lira arasında değişiyor. Bu rakam bu bölgedeki kira bedellerinin ortalamasının çok altında. Kiracı olarak kalmak isteyenlere yardımcı oluyoruz. Öncelikle Suriyeliler uzlaşmak istiyor onlara yardımcı oluyoruz. Kirasını ödüyor oturmaya devam edecek. Birde mülk sahipleri olmadıkları halde yabancı uyruklulara kiraya verip parasını almışlar. Mağdur gibi gözüküyorlar ama arsa sahibini mağdur ediyorlar” diye konuştu.

 

TALİMATLA POLİSLERİ GERİ ÇEKTİLER İDDİASI

Dün tahliye için icra ekipleri ile geldiklerini ancak Vali Yardımcısı Abdülhamit Erguvan’ın talimatı ile gelen polislerin geri çekildiğini belirten Göçer, “Güvenliğimiz sağlamadıkları ve icra kararını engelledikleri için Vali Yardımcısı hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bunun üzerine bugün yeniden ekip görevlendirdiler” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA