MEZİTLİ ESNAFI UZLAŞI İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZİTLİ ESNAFI UZLAŞI İSTİYOR


 

Mezitli Sanayi Sitesi sevkiyatçılar bölümündeki esnafa dükkanlarını boşaltması için verilen sürenin dolması üzerine yeniden gelen icra ekipleri kapalı dükkanları açamayıp geri dönerken esnaf uzlaşı yoluna gidilmesi için çağrıda bulundu.

Hasan Küçük

 

Mezitli Küçük Sanayi Sitesi doğu kısmında kalan sevkiyatçılar bölümündeki 32 esnafa arsa üzerinde hak sahibi olduğunu iddia edilen kişiler tarafından dükkanları boşaltmaları için verilen sürenin dolması üzerine yeniden icra ekipleri geldi. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için Çevik Kuvvet ekipleri de olay yerinde bekletilirken esnaflar ise dükkanlarını açmadı. İcra ekipleri tahliye işlemi için kapalı bir dükkanı çilingir yardımı ile açmaya çalıştı ancak esnafların tepki göstermesi üzerine çilingirci kapıyı açmaktan vazgeçerken icra görevlileri ise ‘yemeğe gidiyoruz” diye bölgeden ayrıldı.   

 

TAHLİYEYE GEREKÇE GÖSTERİLEN SÖZLEŞMEYİ AFİŞ YAPTIRIP TEPKİ GÖSTERDİLER  

Yıllardan çalıştıkları ekmek kapılarından tahliye edilmek istenen esnaf, afiş yaptırdıkları tahliyeye gerekçe gösterilen evrakı açarak gazetecilere açıklama yaptı. Mezitli Sevkiyatçılar Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Gökhan Şahin, daha önce olduğu gibi yıllardır ekmek yedikleri dükkanlarından tahliye edilmeye  çalışıldıklarını ifade ederek “Kendimizi savunmak için dükkanlarımı kapattık. Burada encümen ve belediye kararı olmayan bir belge ile adamlar hak sahibi olduğunu iddia ediyor. Onlar haksız olmasına rağmen meclis kararı olmadan böyle bir belge ile karar alınarak biz haksız duruma düştük. Burada 32 esnaf  500 çalışan olarak buradan tahliye ediyorlarsa bize bir yer gösterilsin. Biz oraya dükkanımızı taşıyalım. Bizi bu şekilde atıp ortada bırakmasınlar. Yaklaşık 2 bin insan buradan ekmek yiyor. Çoluk çocuğuna buradan ekmek götürüyor. Bu şekilde üzerimize gelip bize baskı yapıyorlar. Bizim 1 aydır huzurumuz kalmadı. İşimize gücümüze bakamıyoruz” şeklinde konuştu.

 

BAŞKANLARA ESNAFIN YANINDA OLUN ÇAĞRISI

Esnaf odası başkanları ile belediye başkanları ve yetkililere ‘esnafın yanında durun’ çağrısı yapan Şahin, “Sadece aidat toplayacağınız ya da vergi alacağınız zaman esnafın yanında olmayın Biz burada 32 dükkan 500 çalışanız. Yanımızda olmanızı istiyoruz. Eğer bizim burada bir hakkımız yoksa bile bize bir yer gösterin o kadar insan boşta kalmasın” dedi.

 

“UZLAŞI YOK SİZİ DEF EDECEĞİZ DEDİLER”

Burası geçmişte yap işlet devret modeli ile kendilerine verildiğini anlatan Şahin, “Bizim günümüz bitmeden başkasına devrolmuş. Kazım Gürbüz buranın sahibi deniliyor ama sadece toprak onun. Üst yapıyı zamanında biz yaptık. Bize ait. Bugün icra ekipleri geldi. Karşı tarafın avukatına uzlaşıya gidelim dedik. ‘Bundan sonra uzlaşma yok sizi def edeceğiz’ dedi. Avukat belinde silahla gezip insanları tehdit ediyor. Bize cevap bile vermiyor. Özellikle burada bir esnaf arkadaşın dükkanına girmiş ‘burası bizim boşaltacaksınız boşaltmazsanız siz bilirsiniz’ diyerek tehdit etmiş” şeklinde konuştu.

 

“BAKKAL DÜKKANINDA BÖYLE SÖZLEŞME YAPILMAZ”

Yıllardır sevkiyatçılar sitesinde esnaflık yapan Ethem Dinçer, “2009’a kadar süre varken 2006’da devir yapılmış. Bu sözleşme eski belediye başkanı Hakan Demirsoy zamanında yapılmış. Belediye böyle bir sözleşme yapabilir mi? Sayı yok nerde ise tarih yok. Belediye meclisi kararı yok. Bakkal dükkanında böyle sözleşme yapılmaz. Yap işlet devret sözleşmesinde bize burası 2009 yılına kadar verilmiştir. O sözleşmeye 3 ay kala size kira ile verilecek deniliyor. Bunlar yapılmadan belediye hangi yetki ile burayı veriyor. Bu resmen suçtur. Kamunun malı yağmalanmış. Biz belediyeden burayı al bize ver demiyoruz. Biz kiracı olalım diye yalvardık, buraları satıyorsanız öncelik bizimdir öncelik bizimdir dedik. Başvuru yaptık. Başvurumuz kabul edilmeden Kazım Gürbüz isimli şahsa hangi yetki ile hak ile verdiler bilemiyoruz” diye konuştu.

 

“BİR SÜRE DAHA BURADA KİRACI OLARAK KALALIM”

Şu anki Mezitli Belediye Başkanının direk bu olayla ilgisinin olmadığını ancak belediyenin kurumsal bir yapı olduğunu anlatan Dinçer, “Kurumsal yapıda 10-20-30 senede olsa bizim muhatabımız belediyedir. Bizim belediyeden ricamız. Bizim bir süre daha burada kiracı kalmamız. Bir süre ve yer belirlensin. Sanayi alanı yapılsın. Gerekirse yer göstersinler biz yapalım yada kendileri yapsın biz kiracı olalım. Biz bunların hiçbirine itiraz etmiyoruz ama pat diye gelip hiçbir tebligat yapılmadan zaman verilmeden hadi gidin demek insanlığa da hukuka da aykırıdır” dedi.

 

“SURİYELİLERİ SİZİ ATARIM DİYE TEHDİT EDİYORLARMIŞ”

Karşı tarafın avukatının burada dükkanı olan Suriyelileri geceleri arayıp ‘Benimle sözleşme imzalayın yoksa sizi atarım’ diye tehditlerde bulunduğunu iddia eden Dinçer, “Avukat dediğin hukuku uygular insanları tehdit etmez” şeklinde konuştu.

 

“ESNAFLA UZLAŞILSIN”

Bölge esnafının avukatı Dilek Sultanoğlu ise Mersin 2. İcra Müdürlüğü ekiplerinin  mahkeme kararının icrası için geldiğini ifade ederek “Mahkeme kararı kesinleşmiş. Ben burada esnaf arkadaşlara karar kesinleştiği için yapabilecekleri bir şey olmadığını söyledim. Ancak usulü idaresinden uzlaşmak sureti ile kendilerini süre verilirse uygun bir zamanda kendi iş makinelerini, malzemelerini kendileri çıkarmak istiyorlar. Bu konuda herhangi bir tatsızlık ve huzursuzluk çıkarma düşüncesinde değiller. Ben kendilerini hukukçu olarak bilgilendirdim. Mahkeme kararını uygulamak zorunluluk buradaki esnaf uyacak ama sadece şu anda çok çaresizler. Bu işyerlerindeki büyük makinaların yedi emin depolarına bırakılması, bir gün içinde kamyonlara yüklenip götürülmesi burada çalışan 500 insanı mağdur edecek. Mutlaka bir uzlaşma ortamı sağlanmalı. En azından bir kira sözleşmesi imzalanarak bir süre daha bu dükkanlarda işlerini devam ettirmeleri sağlanmalı. Müvekkillerimiz uzlaşma ortamının oluşmasını istiyor” şeklinde konuştu.  Bütün müvekkillerin tek isteğinin uzlaşmak olduğunu vurgulayan Sultanoğlu “Bir kira sözleşmesi sözleşmesi ile burada işlerini devam ettirdikten sonra süreç içinde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da Mezitli Belediyesi tarafından uygun tahsis edilir yada gösterilirse taşınarak ticaretlerine devam etmek istiyorlar” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA