TARSUS ÜZÜMÜNÜ DOLU VURDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS ÜZÜMÜNÜ DOLU VURDU


 

​​​​​​​Tarsus’ta şiddetli dolu hasat öncesi üzüm bağlarını vurdu. 3 bin dönüm alanda etkili olan dolu sonrası hisseli araziler nedeniyle Tarsim sigortası yaptıramadığı için zor durumda kalan üreticiler devletten destek bekliyor.

Hasan Küçük

 

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde Cuma Günü şiddetli dolu meydana geldi. Tarsus üzümünün yoğun olarak yetiştirildiği Killik Bölgesi ve Ulaş Köyü civarındaki 2 bin 500- 3 bin dönüm civarında üzüm ekili alana zarar verdi. Üzümde hasada hazırlanan köylüler dolu sonrası zor durumda kaldı. Arazilerinin çoğu hisseli olduğu için Tarsim sigortası yaptıramayan köylüler devlet yetkilerinden yardım bekliyor.

Ulaş Mahallesi Muhtarı Gazi Ulaş, köylerinde ve Killik bölgesinde Cuma günü meydana gelen dolu nedeniyle üzüm bağlarında ciddi hasar oluştuğunu söyledi. Dolunun bölgedeki yaklaşık 3 bin dönüm alanda etkili olduğunu anlatan Ulaş hasat zamanı yaklaşan üzümlerin büyük zarar gördüğünü söyledi.

 

“TARLALAR HİSSELİ TARSİM SİGORTASI YAPTIRAMIYORUZ”

Ekonomik şartların belli olduğu böyle bir ortamda üreticilerin büyük sıkıntı yaşayacağını anlatan Ulaş, 10 liraya kadar satılacak olan üzümlerin hasar sonrası ya dalında kuruyacağını yada 2 liraya suma fabrikasına satılacağını ifade etti.

Tarsim ve özel sigortası olan vatandaşların hasar tespitini yaptırdığını belirten belirten Ulaş, “Ancak  bölgemizde tapularımızın yüzde 80’i hisseli olduğundan sigorta yaptırma şansımız pek olmuyor. Bu nedenle Allah’tan geldi diyerek zarara katlanıyoruz. Hasar tespiti için ekipler geldi. Gerekli çalışmalar başladı” dedi.

 

“DÜZLÜĞE GELDİK DERKEN DOLU VURDU”

Zarar sonrası Tarsus Ziraat Odası Başkanı ve İlçe Tarım Müdürünün bölgeye gelip inceleme yaptığını belirten Ulaş şunları söyledi: “Geldiler ancak onların ellerinde de bir şey yok. Üreticiye yardım hükümetin elinde. Ne verirse onlar verecek. Şu anda ekonomik şartlar ağır. Gübresinden mazotuna  ilacına kadar her şey 3-4 katına çıktı. Hasat zamanı yaklaştı. Bağlara bütün masraflar yapıldı. Tam düzlüge gelindi hasat yapılacaktı ki dolu vurdu. Devlet yetkililerimizden çiftçinin üreticinin yanında olmalarını bekliyoruz. En azından bir ödenek çıkartıp sigortası olmayan vatandaşlara yardım yapılabilir.”

 

“YA ÇÜRÜYECEK YA 2 TL’YE SATILACAK”

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı da Killik bölgesindeki Ulaş ile Cinköy arasında ciddi dolu yağışı meydana geldiğini söyledi. Tarsus’ta 100 bin dönüm alanda üzüm yetiştiğini ifade eden Avcı, Cuma günü meydana gelen dolunun yaklaşık 2  bin 500 dönüm üzüm bağı ekili alanda hasara neden olduğunu kaydetti. Bazı yerlerde zararın yoğunluğunun fazla bazı yerlerde ise hafif olduğunu anlatan Avcı, “Erkenci bağlarda üzüm hasadı başlamıştı. Normal bağlarda ise 5-10 gün sonra hasat başlayacak. Üzümler normalde 7 ile 9 TL arasında satılacakken bunlar ya çürüyecek ya da Suma Fabrikasına 2 TL’den satılacak” şeklinde konuştu.

 

“ZARARIN KARŞILANMASI İÇİN ÜMİDİMİZ YOK”

Bölgede hasar tespit çalışmalarına başlandığını ifade eden Avcı şunları söyledi: “Biz devletten hasarın karşılanması için talepte bulunacağız ama ödenecek çıkması için çok ümidimiz yok. Çünkü kışın sert çekirdeklilerde don meydana gelmesi ile 650 milyon TL zararımız vardı. Ondan bir yardım gelmedi. Bu nedenle umudumuz yok. Devletten bekliyoruz ama bir şey gelmez. Tarsim sigortası yaptıranların zararı karşılanacak ama tarlalar hisseli olduğu için çoğu üretici Tarsim Sigortası yaptıramıyor.”   


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA