“BAKLİYAT ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ ARTTIRILMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BAKLİYAT ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ ARTTIRILMALI”


 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, tarım ve gıda sektörü açısından geleceğin gıdası olma konumunda olan ve her yıl kıymeti artan bakliyatın üretim ve tüketiminin artırılmasının öncelikli hedef olması gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. 2016 yılının Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Bakliyat Yılı”,

takip eden süreçte ise her yılın 10 Şubat gününün “Dünya Bakliyat Günü” olarak belirlendiğini hatırlatan Özdemir, “Tüm bu dönem boyunca bakliyatın faydalarına yönelik olumlu gelişmeler yaşandı. Bundan sonraki aşamada oluşan bu farkındalığın artarak devam etmesini sağlamamız gerektiği kanaatindeyim” dedi.

 

“SAĞLIK İÇİN BAKLİYAT”

Bakliyatın, et ve et ürünleri ile eşdeğer protein seviyesine sahip olduğunu ifade eden Özdemir açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Demir, potasyum ve lif açısından oldukça zengindir. Kolestrol ve gluten içermez. Glisemik İndeks Değeri ve yağ oranı düşük, anti alerjik gıdalardır. Bu özellikleri ile bakliyat obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, böbrek yetmezliği ve kanser gibi çağımızın yaygın hastalıkları ile mücadelede uzmanlar tarafından sıkça önerilmektedir. Ayrıca virüslerin çoğalmasını önleyen antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendiren prebiyotik özellikleri sayesinde son iki yıldır yaşamakta olduğumuz pandemi sürecinde oldukça etkin gıdalardır.

 

“ÜRETİCİ VE ÇEVRE İÇİN BAKLİYAT”

Kuru baklagiller birçok ürüne kıyasla daha az su ve gübreye ihtiyaç duymaktadır. Bunun kaynağı ise kuru baklagillerin büyüme döneminde toprağa azot takviyesi yapıyor olmasıdır.

Bu şekilde toprağın ömrü uzamakta ve verimi artmaktadır. Dolayısıyla aynı topraktan sürekli olarak ve yüksek verimde ürün alınmasını sağlar. Ayrıca kuru baklagiller zengin gen çeşitliliği ile içerisinden geçmekte olduğumuz iklim değişikliği sürecinde birçok iklime ve toprağa uygun türlere sahiptir. Böylece hem üretici için faydalıdır hem de çevre dostu ürünlerdir.

 

“GELECEĞİN GIDASI”

Bakliyat tarım ve gıda sektörü açısından geleceğin gıdası olma konumundadır. Her yıl giderek daha da kıymetlenen bir ürün grubudur. Bu bağlamda bakliyat üretimi ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır.  Bu hedefe ulaşılması amacıyla 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nün politikalarımızın yeniden gözden geçirilmesi için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile Dünya Bakliyat Günümüzü kutluyorum.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA