TÜRKİYE’NİN BİBERİYE İHTİYACINI MERSİN KARŞILIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TÜRKİYE’NİN BİBERİYE İHTİYACINI MERSİN KARŞILIYOR


 

Evlerden eksik edilmemesi gereken tıbbi ve aromatik bitkilerden biberiyenin üretim adresi Mersin, Türkiye’nin ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.

Haber Merkezi

 

Türkiye’deki biberiye (Rosmarinus officinalis) üretiminin yüzde 90’ının yapıldığı Mersin’de üretim aralıksız sürüyor.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklama ile biberiye üretimine dair bilgi verilerek, biberiyenin en çok yayılış gösterdiği Tarsus Melemez bölgesinde 100 hektar alanda “Melemez Dağı Biberiye Gen Kaynaklarının Yerinde Korunması (in-situ) Alanı” olarak tefrik ve tescil edilerek amenajman planına işlendiğini söyledi.

Bölge Müdürlüğünde biberiyenin Tarsus, Erdemli, Mersin,  Gülnar, Silifke Orman İşletme Müdürlüklerinde toplam 3 bin 365 hektar alanda envanter ve üretim planlarının tamamlandığının bildirildiği açıklamada, planlara göre üretimin 2 yıllık periyotlarla yaptırıldığı ifade edildi.

Bölge Müdürlüğünün yıllık ortalama 200 ton üretime sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Ancak biberiye üretimi ülkemiz için yeterli olmayıp Fas ve Tunus’tan ithalat yapılmaktadır. Türkiye’de Akdeniz maki vejetasyonu içerisinde doğal olarak yayılış gösteren biberiye, bölgenin en kıymetli tıbbi ve aromatik bitkilerindendir.

 Biberiyenin yöresel isimleri; kuşdili, hasalban, püren ve akpürendir. Biberiyenin kimyasal içeriğinde; organik asitler, alfa-hidroksi asitler, polifenoller, mineraller ve uçucu yağ (Oleum Rosmarini %1-2,5) bulunmaktadır.

 

HER DERDE DEVA

Biberiye günümüzde kozmetik, parfümeri, aromaterapi, eczacılık ve gıda gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Gıda sanayinde baharat ve yan ürünleri başta olmak üzere, alkolsüz içecek, şekerleme, dondurma gibi ürünlerde kullanılır. Mutfakta taze ya da kurutulmuş biberiye yaprakları, koku ve tat vermek amacıyla et, yemek ve salatalarda tüketilir. Biberiye çiçeği arıcılıkta bal üretiminde kullanılır. Eczacılık sektöründe biberiyeden antioksidan ve ilaç hammaddeleri üretilmektedir. Biberiye uçucu yağı özellikle parfüm, kozmetik ve aromaterapide çok değerlidir. Biberiye suyunun antiseptik ve ciltte kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle özellikle yağlı ciltlerde saç kepeklenmesini ve dökülmesini engeller. Biberiyeden elde edilen antioksidan maddeler, başta bitkisel yağlar olmak üzere gıda ürünlerinin bozulmasını engellemek amacıyla kullanılır.

Uçucu yağı alınacak biberiye bitkileri için hasat zamanı tam çiçeklemenin gerçekleştiği Haziran-Temmuz aylarıdır. Genç sürgünlerin bulunduğu üst kısmı biçilerek gölgede kurutulur. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra da distilasyon (damıtma) makinasında buhar yöntemiyle uçucu yağları alınır. Baharat olarak değerlendirilecekse aynı şekilde hasadı yapılır ve kurutulur. Kurutma işleminden sonra yaprak kısımları sap kısımlarından sıyrılıp paketlenerek kullanıma sunulur” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA