ÜRETİCİLERE AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÜRETİCİLERE AVOKADO YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ


 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’e bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Erdemli Ziraat Odası işbirliğinde son yıllarda en fazla alternatif ürün olarak dikimi yapılan avokadonun yetiştiriciliğine yönelik üreticilere bilgi verildi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim öncesinde konuşan enstitüsü müdürü Doç. Dr. Davut Keleş, avokado dikimi yapmadan önce bir uzmana danışılması ve iyi bir fide seçilmesi gerektiğini belirtti.

Son üç yıldır Akdeniz ve Doğu Akdeniz kuşağında hızlı bir avokado dikiminin yapıldığını ifade eden Keleş, "Avokado geleceği olan bir meyve. Son yıllarda alternatif ürün olarak yoğun dikilmeye başlandı. Enstitü olarak biz de avokado yetiştiriciliğine yönelik AR-GE birimi oluşturarak ilk etapta 40 çeşit avokado dikimi yaparak araştırma çalışmalarına başladık. Üreticilerimizden isteğimiz dikim öncesi dikim yapacakları bölgeden toprak ve su analizi yaptırmaları buna göre dikim yapmalarıdır. Rastgele dikim yerine mutlaka çeşitler araştırılmalı. Aksi halde değişik çeşitlerin meyvelerini görürseniz şaşırmayın. Bunun için dikim öncesi iyi bir fidan araştırması yapın" dedi.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ise, son üç yılda ilçede odaya kayıtlı avokado dikimi yapan çiftçi sayısının 198’e, alanının ise bin 119 dekara ulaştığını söyledi. Avokado yetiştiriciliğine ilginin her geçen gün katlanarak arttığına dikkat çeken Şahin, üreticilerin fidan dikiminde ve yetiştiriciliğinde konuyu uzmanlarından öğrenmeleri için eğitim düzenlediklerini kaydetti.

Enstitünün laboratuvar şefi ziraat mühendisi Rasim Arslan ve ziraat mühendisi Asım Bulut ise üreticilere avokado yetiştiriciliği konusunda detaylı bilgiler aktardı.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA