SÜPÜRGE KAMYONUNDA KADIN ŞOFÖR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SÜPÜRGE KAMYONUNDA KADIN ŞOFÖR


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde 1,5 yıl önce yol ve kaldırım süpürme personeli olarak işe başlayan 47 yaşındaki Gülsüm Buko Türben’in azmi Türkiye’ye örnek oldu. Mersin’de bir ilki gerçekleştiren Türben, “Kadınlar da her şeyi yapabilir” diyerek, 8 metreküplük vakumlu yol süpürge kamyonunu kullanmak için kolları sıvadı ve gerekli tüm belgeleri tamamladı.

Haber Merkezi

 

Toroslar ilçesinin kırsal mahallelerinden Kayrakkeşlik’te yaşayan Türben, 2020’de Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ilanı görüp iş başvurusunda bulundu. Türben, Büyükşehir bünyesinde yol ve kaldırım süpürme personeli olarak işe başladı. Sabahları evinin bahçesinde yaptığı yöresel sıkmayla 5 yaşındaki Ebubekir ve 3 yaşındaki Nebi’nin karnını doyuran anne Türben, yaklaşık 1,5 yıl boyunca kenti karış karış süpürdü.

 

85 MODEL ‘YADİGAR’IYLA HER GÜN DAĞ YOLLARINI AŞIP İŞİNE GELİYOR

Her gün “Yadigar” adını verdiği 85 model arabasıyla işe gidip geldiğini belirten Türben, “25 kilometre yol gidiyorum. Severek gidip geliyorum. Yollar, virajlar, uzaklık, yakınlık beni hiç etkilemiyor. İşimi severek yapıyorum” diye konuştu.

Süpürge ve küreğiyle 1,5 yıl kenti temizledikten sonra bir gün 8 metreküplük vakumlu yol süpürme kamyonu kullanmaya merak saldığını anlatan Türben, “Sokakları süpürürken yanımdan süpürge kamyonu geçiyordu. ‘Ben niye yapamayayım ki’ dedim. Ben de yapabilirim, ben de sürebilirim. Çünkü araba sürmeyi biliyorum. Heveslendim. Bir arkadaşım da ‘yapabilirsin’ dediği için şefimizin yanına gittim. Şefimiz bizi kırmadı, dinledi. ‘Yapabilirsen neden olmasın, arkandayız’ dedi. Bu sözleri biraz daha güç ve kuvvet verdi” dedi.

G ve C sınıfı ehliyetlerinin ardından SRC ile Psikoteknik belgelerini de alan Türben, “Şefimin yanına gidip, ‘bütün evrakları tamamladım, sizin yanınıza geldim’ dedim. Beni hoşgörüyle karşıladı. Onun sayesinde şimdi tek başıma sürebiliyorum. Kadınlar her şeyi yapabilir. Onların da gücü var. Onların da azmi ve işe ihtiyacı var. Allah’ıma çok şükür çok mutluyuz. Herhangi bir sorunumuz yok. Vahap Başkan’dan Allah razı olsun kadınların elinden tuttu. Böyle Başkan başımızdan eksik olmasın” diye konuştu.

Türben, gücü yettiği sürece işini severek yapmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Evimi nasıl temizliyorsam Mersinimizi de öyle temizliyorum. Temiz Mersin için elimden gelen her şeyi yapacağım. Mersin zaten bizim evimiz. İnsan evinde nasılsa şehrinde de öyle olmalı” ifadelerine yer verdi.

 

“MERSİN’DE BİR İLK, TÜRKİYE’DE DE İLK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Temizlik Şefi Danyal Güngör ise “Çalışırken de çok azimli ve kararlıydı. Sonra bir gün gelip ‘Ben vakumlu yol süpürge aracını kullanmak istiyorum’ dedi. Ona yol gösterdik. Bir gün ‘ben evraklarımı tamamladım’ dedi. Gurur duyduk. Hem sürüş teknikleri hem de aracı nasıl kullanması gerektiğiyle ilgili bir aylık teknik destek sağladık, eğitimlerden geçirdik. Daha önce sokakları nasıl temizliyorsa artık Mersin’i de aynı şekilde temizliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde bir ilk. Daha önce 1,5 metreküp küçük vakumlu yol süpürme araçlarını kullanan kadın personelimiz vardı. 8 metreküplük yol süpürme aracını kullanan kadın personelimiz bir ilk. Mersin’de bir ilk, Türkiye’de de ilk olduğunu düşünüyorum. Kadınlarımızı bu gibi yerlerde görmek bizi onurlandırıyor, gururlandırıyor, sevindiriyor.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA