VATANDAŞ RANDEVU MAĞDURU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

VATANDAŞ RANDEVU MAĞDURU!


 

İki yıla yaklaşan Covid-19 sürecinde hastanelerden yeteri kadar hizmet alamayan vatandaşlar poliklinikler önünde yoğun kalabalık oluştururken randevu alamadığı halde muayene olmak isteyen vatandaşlar doktorları zor durumda bırakıyor.

Hediye Eroğlu

 

Yaklaşık 2 yıldır devam eden Covid-19 nedeniyle doktorların salgın hastalık servisine görevlendirilmesi nedeniyle vatandaşlar acil olmayan sağlık sorunlarını erteledi. Vatandaşlar bu süreçte polikliniklerden yeteri kadar faydalanamadı. Covid süreci hala devam ederken sağlık sorunlarını daha fazla ertelemek istemeyen vatandaşlar MHRS sistemine başvurdu. MHRS sisteminden bazı poliklinikler için kısa süreliğine randevu alamayan vatandaşlar ise hastanelerin yolunu tuttu. Bu nedenle hastanelerde zaman zaman yoğunluk yaşandı. Kısıtlı zamanlarında randevusuz hastaya bakmak istemeyen doktorlar vatandaşın muayene talebi nedeniyle zor durumda kalıyor. Vatandaşlar ise poliklinik önlerindeki kalabalığı ve sıra bulamadıkları yönündeki şikayetlerini sosyal medya üzerinden paylaşarak tepkilerini dile getiriyor. 

 

ANTMEN: “COVİD’İN GEÇEN YILDAN KALAN SIKINTILARI”

Yaşanan sıkıntılarla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, sıkışıklığın 2 yıldır Covid nedeniyle vatandaşın polikliniklerden doğru dürüst hizmet alamamasından kaynaklandığı kaydetti. Devlet Hastanesi’nde 10 tane dahiliyecinin Covid nedeniyle 2’si 3’ünün poliklinik yapabildiğini anlatan Antmen, “20 tana genel cerrah varsa 2-3 tanesi hizmet verebiliyor. O nedenle yığılmadan dolayı karşılayamıyorlar.  Covid’in  geçen yıldan kalan sıkıntıları bunlar” ifadelerini kullandı.

Randevu olmadan giden insanların normal polikliniklerde yer bulup muayene olamadığını anlatan Antmen, “Kalp hastalıkları, dahiliyeye gidenler sıra bulamıyor. Oralarda bir sıkışıklık var. Ama Covid servislerinde ve Covid yoğun bakımlarında en azından şu an bir sıkışıklık başlamadı” şeklinde konuştu.

 

“HASTALARLA TARTIŞMA SÜREÇLERİ YAŞIYORUZ”

Mersin Şehir Hastanesi’nde uzman olarak çalışan bir doktor ise MHRS ile randevu sisteminrden randevu alamayan vatandaşların hekimleri sıkıntıya soktuğunu söyledi. Pandemi nedeniyle covid-19 dışı sağlık hizmeti çok aksadığını vurgulayan uzman doktor şunları kaydetti: “Sağlık hizmetinde kronik ve acil durumlar harici hizmetler  biraz askıya alınmak zorunda kalındı. Böyle olunca hastalar muayene olmak için başvuramadı. Bu nedenle şu anda bir yığılma oldu. Takip gerektiren hastalar kötüleşmeye başladı. Yeterli sayıda poliklinik açılamadı. Hala bir grup hekim yoğun olarak covid bölümlerinde çalışıyor. Çünkü covid vakaları çok fazla artış gösteriyor. İnsanlar MHRS’den randevu alamıyor. Yada ileri bir tarihe alabiliyor. Sağlık Bakanlığı 10 dakikaya iki hasta vermeye başladı. Buradan sıkıntılar çıkmaya başladı. Hasta MHRS’den randevu alamayınca direk poliklinik kapısına gelmeye başladı. Poliklinik kapısına geldiğinde dolu olduğumuzu söylediğimizde orada bulduğu tek muhatap hekim olduğu için bunun sorumlusu olarak bizi görmeye başlıyor. Yoğun tartışma süreçleri yaşıyoruz.

 

“BAZEN ŞİDDET ORTAMI DOĞUYOR”

Hastanın MHRS randevusu yoksa muayene olamıyor. Bu nedenle muayene olmadan gitmek zorunda kalıyor. Çünkü doktorun bütün muayene dakikaları dolu hangi araya sıkıştırsın. Doktorlara çalışma sistemini kendi belirleme gibi alternatif tanınmıyor. Saatleri MHRS ile doluyor. Doğal olarak randevusu olmayan hastaya bakamıyor. Randevu alamadığı için görünemeden giden, görünemeden gittiği içinde elbette karşılıklı atışma, tartışma, şiddet ortamının doğduğu, sevimsiz bir ortam yaşanıyor.

 

“DEĞERSİZLİK NEDENİYLE HEKİMLER ÖZVERİDE BULUNMUYOR”

Yoğunluk genellikle dahiliye, kardiyoloji gebe polikliniklerde yaşanıyor.  Hakları kısıtlandığı için hekimler özveride bulunmak istemiyor. Eskiden hekimler ve sağlık çalışanları çökmüş olan sistemi kendi özverileri ile götürmeye çalışıyordu. Şimdi ise sağlık politikalarının yarattığı değersizlik tükenmişlikle bunların etkisi ile artık hekimler özveride bulunmuyorlar.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA