Hediye Eroğlu
2012’deki yerel yönetimler yasası ile bağlı bulunduğu Dikilitaş Belediyesi ile birlikte Akdeniz Belediyesine katılan Civanyaylağı Mahallesi sakinleri çevrelerindeki köyler gibi kırsal mahalle statüsünün kendilerine de verilmesini istiyor.
Akdeniz Belediye Meclisi’nin Kasım ayı 1. Toplantısı belediye konferans salonunda yapıldı. Mecliste kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan sınırlarının belirlenmesi ilgili teklifi görüşüldü.
Akdeniz Belediye Meclisini 05.04. 2021 kararı ile Camili, Hebilli, Yanpar, Iğdır, Esenli, Puğkaracadağ, Yeşilova, Demirhisar, Bağcılar,Bağcılar / İhsaniye Mahalleleri’nin kırsal mahalle, Nacarlı, Abdullah Şahutoğlu Mahallelerinin meclis üyelerinin önergeleri doğrultusunda kırsal yerleşik alan olarak belirlenmesine karar verildiği hatırlatıldı. Büyükşehir Belediye Meclisinin 21 04. 2021 tarihli kararı ile Akdeniz meclis üyelerinin önergesi ile sonradan eklenen Adanalıoğlu, Limonlu ve Akdeniz Mahallelerinin kırsal yerleşik alan olarak belirlenmesi için istenen evrakların tamamlanması ve Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik alan tespitlerini içeren gerekçe raporunun düzenlenerek gönderilmesi istenen teklif meclis üyelerine sunuldu.
Konu ile ilgili açıklama yapması istenen Akdeniz Belediyesi İmar Müdürü Mustafa Burhan, “Akdeniz Belediye Meclisinde nisan ayında kırsal mahallelerle ilgili bir karar alınmıştı. Biz karar aldıktan sonra 15 Nisan 2021’de Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik alan yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmelikte bazı hükümler bulunmakta. Bu hükümlere göre meclis üyelerinin önerdiği bazı mahalleler için gerekçe raporunun olmadığını bildirerek bunların tekrar değerlendirilmesini talep etmektedir” dedi.
“BELEDİYELER KIRSALDAKİ YERLERE BÜTÇESİNİN YÜZDE 10’UNU AYIRMADI”
Teklif ile ilgili söz alan HDP’li Ali Tanrıverdi ise “Bu daha önce meclisin gündemine gelmişti. Kırsal mahallelerle diyaloglar kurduk. Taleplerini dinledik. Bu talepler doğrultusunda çalışmalar yürüttük. Biz bu çalışmayı yaptığımızda yönetmelik yoktu. Yasa çerçevesinde çalışmalarımızı yürüttük. Meclisin onayından sonra kırsal mahallelerle ilgili yönetmelik yayınlandı. Yönetmelik bizim yaptığımız çalışma ile paralel. 2 tane ana unsur var. 2012’de Büyükşehir yasası ile köy iken mahallelere dönen yerler. Diğerleri belde konumunda olup bugün halen kırsal özellik taşıyan alanlar için sınırlı. Bunu gözeterek bu çalışmayı yaptık. Eski belediyeler merkezdeki mahalleler gibi gelişmesi için belediyeler bütçesinin yüzde 10’unu buraya harcaması yasal zorunluluk haline getirildi ancak bu 10 yıl içinde belediyeler bu yasal zorunluluğu getirmedi. Hiçbir belediye bu payı ayırmadı. Köylerimiz mahalleye dönüşsede eskisi gibi köy gibi kalıyor. 2022’de bu muafiyetlerin kaldırılacağı söyleniyor. Gerekli hizmet gitmediği için bu muafiyetlerin biraz daha uzatılması isteniyor” ifadelerini kullandı.
“GEREKÇEYİ HAZIRLAYIP YIL SONUNU KADAR BÜYÜKŞEHİR’E SUNACAĞIZ”
Kararlarının Büyükşehir Belediyesi’nde geri dönmesi nedeni hakkında da bilgi veren Tanrıverdi, “Aslında yaptığımız çalışmada bazı tarım ile uğraşılan alanlarda halen kırsal özellik taşındığını gördük. Kırsal alan olarak işaretlenmesi için çalışma yaptık. Bunun için bir kroki isteniyor. Bunun için gerekçe isteniyor. Bunun için gerekçesini hazırlayacağız. Yılsonuna kadar Büyükşehir Meclisinden geçireceğiz. O insanlar mağdur duruma düşürülmemeli” ifadelerini kullandı.
“CİVANYAYLAĞI MAHALLESİ’DE LİSTEYE EKLENSİN”
Emek Partili Meclis üyesi Halil Kara ise Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan konusunda Büyükşehir’den geri dönen bir konu olduğunu ifade ederek “Bir süredir köyleri geziyorum. Bu sonradan eklenen yerler var. Adanalıoğlu, Limonlu ve Akdeniz Mahalleleri. Sorun bu yerleşik alanın belirlenmemesi ile ilgili durum. Komisyonlara gitmişken örneğin Civanyaylağı mahallemizde muhtar ve oradaki halkın kendileri aslında kırsal olmak istediklerini, kırsal mahalle olmuyorsa kırsal yerleşik bölge olmaları gerektiğini ancak belediye yönetiminin kabul etmediği gibi şeyler söylediler. Komisyona gittiğinde en azından Civanyaylağı’da gündeme alınsın. Orada çeşitli depolama alanları ve konteyner alanları olduğu için böyle bir şeyin doğru olmayacağı belirtilmiş. Yerleşik alan 10 dönüme kadar belirlenebilecek bir yer. Eğer biz sonradan eklediğimiz mahallelerdeki kırsal yerleşik bölgeyi belirlerken Civanyaylağı Mahallesi’ni bu işin içine katarak oradaki kırsal yerleşik alanı da belirlersek daha olumlu olacağı düşüncesindeyim. Eklenmesi konusunda önerimi sunuyorum” şeklinde konuştu. Eksik evrakların tamamlanması ve Cuma günkü mecliste yeniden görüşülmesi için teklif komisyonlara havale edildi.
“KIRSAL BÖLGE STATÜSÜNDE KALMAK İSTİYORUZ”
Öte yandan Civanyaylağı Muhtarı İsmail Toker gazetemize yaptığı açıklamada, kırsal bölge olma taleplerinin kabul edilmediğini söyledi. Daha önce kendilerine köy tüzel kişiliğine geçme durumu var denilerek dilekçe vermelerinin istendiğini ifade eden Toker, “Biz kırsal bölge olmak istedik. Bizim köyümüz daha önce Dikilitaş Belediyesi sınırları içine girdiği için olmayacağını söylediler. Biz daha önce Dikilitaş Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi’ne bağlanmıştık. Bizim üst tarafımızda olan Camili, Cerit, Hebilli, Esenli köyleri olacağını söylediler. Öyle deyince bir şeyler yapamadık. Biz kırsal bölgede statüsünde kalmasını istiyorduk. Bizim buralar lojistik bölgesi olması ve arazilerimizin lojistik bölgede olması nedeniyle burada kurulacak tesislerden belki devlet vergi alacak.
“ŞEVKİMİZİ KIRDILAR”
Burası kırsal statüde olması durumunda belki vergi alınamaz endişesi ile bizi kırsal bölge yapmadılar. Meclis üyelerinden bir heyetin buraya gelerek incelmeme yapacağını söylemişlerdi ancak gelen olmadı. AK Parti İlçe Başkanı’na söyledik. Bizim köyün olmadığını söyledi. Biz istiyorduk. Olmuyor deyince şevkimizi kırdılar. Biz köy tüzel kişiliğinde kalmak istiyoruz. Bu olmayınca ileride evlere katlar yapılacak. Zaman gelecek bizde şehre döneceğiz.”