ORMAN YANGINLARINA HAVADAN MÜDAHALE ÇAĞRISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ORMAN YANGINLARINA HAVADAN MÜDAHALE ÇAĞRISI


 

Mersin Dersimliler Derneği Tunceli’de devam eden orman yangınları için havadan müdahale çağrısında bulunarak, ülkenin batısında havadan yapılan müdahalelerin Doğu ve Güneydoğu illerindeki yangınlara da yapılması istendi.

Hediye Eroğlu

 

Tunceli’de devam eden orman yangınları nedeniyle Mersin Dersimliler Derneği önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan’ın yanısıra Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de katıldı.

“Yakılan tarihimiz, canlarımız ve geleceğimizdir” şeklinde pankartın açıldığı basın açıklamasında konuşan Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut, 17 Ağustos’ta askeri operasyonlar sırasında Dersim’de çıkan orman yangınlarının sürdüğünü ifade etti.

14 gündür Hozat, Çamurek, Hinzori, Kurukaymak, Hoçeri, ve Danzi bölgelerinde başlayan ve rüzgarın etkisi ile hızla yayılan ve Ovacık köylerine kadar genişleyen orman yangınlarının binlerce hektarlık alanın yok olmasına neden olduğunu ve halen devam ettiğini anlatan Tanrıkut, “Maalesef son günlerde Munzur Vadisi, Fırtına Veli Çeşmesi bölgesinde de büyük bir yangının çıktığını ve Sultan Baba Dağı eteklerine doğru hızla yayıldığını bölgeden almış olduğumuz haberlerden öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.

 

“HAVADAN MÜDAHALE EDİLSİN”

Yangınların çıktığı bölgelerin çok sarp ve kayalık bölgeler olması nedeniyle iş makinalarının girmesi mümkün olmadığını anlatan Tanrıkut, “Mutlaka havadan acilen müdahale edilmesi gerekir. Zira Munzur Vadisi Milli Parkı’nda koruma altında olan pek çok sayıda canlının olduğu bilinmektedir. Dersim halkının tüm çabaları ve isteğine rağmen kolluk kuvvetlerinin özel güvenlik bölgesi ve yasak bölge gerekçesi ile halkın yangına müdahalesine engel olunarak izin verilmemiş ve hiçbir devlet kurumu da yangınlara zamanında müdahale etmemiştir” şeklinde konuştu.

 

“EKOLOJİK DENGE BOZULUYOR”

Yoğun kamuoyu baskısından sonra son bir kaç gündür yangınlara müdahaleye başlandığını ancak yangın tamamen kontrol altına alınamadığını ifade eden Tanrıkut şunları söyledi:

“Sadece Dersim de değil Bingöl Yayladere , Cizre ve Şırmak bölgelerinde günlerce yanmış halkın müdahale etmesine izin verilmemiştir. Ülkemizin en önemli doğal kaynaklarından olan ormanlarımızın yanmaması orman sürekliliğinin tehlikeye sokan ve ülke insanında geleceğini tehdit eden etkenlerin başında gelmektedir. Ülkemizde insan kaynaklı bölgemizde operasyon kaynaklı meydan gelen yangınlar her yıl yüzlerce hektar orman alanının yok olmasının yanında ekolojik dengenin bozulmasına canlı yaşamın, yaban hayatının önemli ölçüde tahrip olmasına ormanın bir çok fonksiyonunun yok olmasına ve aynı zamanda can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“BATIDAKİ ORMAN YANGINLARINA GÖSTERİLEN DUYARLILIK DOĞUYA GÖSTERİLMİYOR”

Doğanın; doğusu, batısı, güneyi kuzeyinin olmadığını vurgulayan Tanrıkut şunları söyledi:

“Dersimde yanan ormanlarımız ne ise Muğla ve Antalya’da yanan ormanlarımızda, Sinop ve Kastamonu illerimizde yaşanan sel felaketleri de aynıdır. Batıdaki yangınlara gösterilen duyarlılık üzülerek görüyoruz ki Doğu ve Güneydoğudaki yangınlara gösterilmemekte ve özel güvenlik bölgesi operasyon bölgesi gibi bahanelerle müdahaleler geciktirilmektedir. Ülkemizin batısında havadan yapılan müdahaleler, Doğu ve Güneydoğu illerinde de yapılmalıdır. Yangınlara yayılmadan ve geç kalınmadan halkın müdahalesine engel olunmadan havadan ve karadan söndürme çalışmalarının yapılmasını istiyoruz. Yetkilerin örtü yangını demesi gerçekçi değildir. Her yıl çıkan bu yangınlara yetkilerin sessiz kalmasını değil yangın çıktığı andan itibaren müdahale etmesini ve yüzlerce hektarlık ormanın yok olmamasını istiyoruz. Buradan bir kere daha yetkilileri uyarıyoruz! Yanan orman alanlarının yerine maden ocakları değil bir an önce fidanların dikilip eski haline getirilmesini istiyor ve takipçisi olacağımız belirtmek istiyoruz.”

 

“YANGIN HENÜZ KONTROL ALTINA ALINMIŞ DEĞİL”

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ise ülkenin orman yangınları ve doğal felaketlerle karşı karşıla kaldığını ifade ederek “Doğayı, toplumu insanı düşünen bir iktidar olsa idi Türkiye doğal felaketleri ve yangıları daha az hasarla atlatabilirdi. Hem batıdaki hem Dersim’deki orman yangınlarının şaibeli olduğu biliniyor. Yıllardır Dersimliler ormanlarının yakıldığını kimlerin yaktığını kimlerin bunlara seyirci kaldığını biliyor. Şu an yaratılan kamuoyu ile biraz müdahale ediliyor ama henüz kontrol altına alınmış değil” şeklinde konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA