ATALIK GÜLNAR NOHUDUNUN İLK HASADI YAPILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ATALIK GÜLNAR NOHUDUNUN İLK HASADI YAPILDI


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Gülnar’da Nisan ayında çiftçiye tohum desteği sağladığı Atalık nohutların ilk hasadını gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliği ile yürütülen çalışmada ile Gülnar’da ata tohumu hasadı yapıldı.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan “Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi” kapsamında Gülnar’da Bereket, Şeyhömer ve Dayıcık Mahalleleri olmak üzere toplam 3 mahalledeki 23 üreticiye 5’er dekar alanda olmak üzere 60’ar kilo, toplamda da 1380 kilo atalık tohum desteği verildi. Yine her üreticiye 500 gram olmak üzere toplam 11,5 kilo zirai ilaç desteği sunuldu.

Dağıtılan tohumların yeşermesi ile  Gülnar ilçesi Dayıcık Mahallesi’nde ‘Atalık Nohut Hasat Töreni’ düzenlendi.

 

“ÜRETTİKÇE KAZANIRIZ, KAZANDIKÇA GELİŞİRİZ”

Tarımsal hizmetler konusunda yaptıkları sulama borusu, sera ipi, gübre, sera naylonu, fide-fidan ve ekipman desteklerini anlatarak sözlerini sürdüren Seçer, “Ürettikçe kazanırız, kazandıkça gelişiriz, her şeyimiz olur. Daha huzurlu oluruz, daha mutlu oluruz. Bütün kötülükler çalışmayan toplumlarda olur, üretmeyen toplumlarda olur. Başkasına muhtaç olan, müstemleke olan toplumlarda olur. Çok şükür bizim soyumuzda böyle bir şey yok. Bizim atalarımız hep böyle çalışkan insanlardı” dedi.

 

“3 YIL SÜRELİ ATALIK TOHUM PROJEMİZİ EN GÜZEL ŞEKİLDE DEĞERLENDİRECEĞİZ”

Hasadı yapılan atalık tohum projesinin detayları hakkında da konuşan Başkan Seçer, projede Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliği yaptığını söyledi. Seçer, şöyle devam etti; “Bakanlığa bağlı da olsa, belediye de olsa bu kurumlar milletin kurumları ve işbirliği yapma gerekliliği var, hatta zorunluluğu var. Çünkü iyi şeyler çıkıyor. Çok değerli çalışmalar yapılıyor. Yine Silifke'de Balandız’da sarı buğday üretimi yapılıyor. Yine atalık tohum. Bu yıl ikinci yılıydı. Burada yaptığımız proje ilk yılı. Yerel nohut çeşitlerinin korunması adı altında bu projeyi 3 yıl süreyle yapacağız. Bu yıl ne yaptık? Bereket, Dayıcık, Şeyhömer Mahallesi’ne toplamda 7’si kadın olmak üzere 23 üreticimize tohum dağıttık. Üretim yaptılar. Toplamda 115 dekar, her birine 5 dekarlık tohumlarını verdik. 1380 kilogram. Her bir üretici için de zirai ilaç desteklerini yaptık. Şimdi hasadını yapacağız. Bunun alımını yine biz yapacağız kooperatif aracılığıyla. Mersinden Kadın Kooperatifi, bu kooperatifimizin de önemli destekleri ve emekleri var. Fiyatımız Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyattan % 25 daha fazla. Burada üreticinin kazancı önemli. Bir nevi anlaşmalı bir üretim gibi. Alan memnun, satan memnun olmalı. Biri memnun olur, diğeri memnun olmazsa proje yürümez. Her 2 taraf da bu işten memnun olacak. 3 yıl süreli bu projemizi en güzel şekilde değerlendireceğiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA