HASAT BİTTİ ŞİMDİ KAZANÇ ZAMANI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HASAT BİTTİ ŞİMDİ KAZANÇ ZAMANI


 

Afrodizyak etkisiyle cinsel gücü artıran İbn-i Sina’nın gözdesi olan mucize meyve tezgahta! Mersin`de doğada kendiliğinden yetişen ve halk arasında ‘kaynana dili’ olarak da bilinen ‘dikenli incir’ hasadının yapılması ile tezgahlarda satışına başlandı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin'de, taşlık alanlarda bile kendiliğinden yetişmesi nedeniyle çiftçilerin, ilginç lezzetiyle de tüketicilerin tercihi olan dikenli incir hasadın tamamlanması ile tezgahlardaki yerin aldı.
Kentin bir çok noktasında özellikle kayaların arasında kendiliğinden yetişen ve yabani tür olan "dikenli incir", kaktüslerden toplanıyor.

Tıbbın babası İbn-i Sina'nın yüzlerce yıl önce önerdiği dikenli incir, Hint inciri, Frenk yemişi gibi isimlerle de anılan kaktüs meyvesi, afrodizyak etkisiyle cinsel güce güç katıyor. İbn-i Sina'nın en sağlıklı meyve olarak tanımladığı kaktüs meyvesinin faydaları saymakla bitmezken mucizevi meyve, dikenli olması nedeniyle toplama aşamasında özel dikkat gerektiriyor.

Bitkisi 10 santimetreyi bulabilen türün hasadı, dikenleri rüzgardan uçarak çiftçilere zarar vermemesi için sabahın erken saatlerinde yapılıyor.Bölge halkının çoğunun geçimini sağladığı dikenli incirler, korunaklı eldivenler veya uzun maşalarla toplanıp tanesi 1 liradan satışa sunuluyor. Toplanmasındaki zahmet dışında özel bakım gerektirmeyen dikenli incir, fiyatıyla da üreticisini sevindiriyor. Köylünün gelir kapısı haline gelen dikenli incirin satışı esnafı da memnun ediyor. Mersinliler’in hasadını sabırsızlıkla beklediği dikenli incir, yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çekiyor.

 

DİKENLİ İNCİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Geçmiş zamanlarda, dikenli incir gemi yolculuklarında yüksek C vitamini içeriği ve kolay depolanabilir özelliği nedeniyle tercih edilirdi. Denizcileri iskorbüt hastalığından koruyarak uzun süren transatlantik keşiflerin devam edilmesini sağladı. Dikenli incir, tarihten gelen bu hafızayla günümüzde de, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmakta.

100 gram dikenli incir; 9,57 gram karbonhidrat, 0,73 gram protein, 87 gram su, 0,5 gram yağ, 3,6 miligram lif, 56 miligram kalsiyum, 85 miligram magnezyum, 220 miligram potasyum içerir. Ayrıca demir, çinko, sodyum, fosfor, selenyum, bakır mineralleri ve tiamin, riboflovin, niasin, B6 vitamini, folik asit, beta karoten ve A vitamini içerir. Bunlara ek olarak dikenli incir tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden de zengini.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA