Haber Merkezi
Gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Kurtuluş Savaşı’nın Güney cephesinde yaşananları içeren Kayıp Sancak’ı Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan’a imzaladı. Türkiye’nin en köklü yayınevinden biri olan İnkılap Kitabevi’nden çıkan ve çıktığı ilk hafta 3’üncü baskısını yapan Kayıp Sancak’ın Çukurova’da verilen destansı mücadeleyi anlattığını belirten yazar Mehmet Uluğtürkan, 100 yıl önce Karboğazı’nda 44 Kuvvacının bin kişilik Fransız taburunu esir aldığını, bunun dünya savaş tarihinde önemli yeri olduğunu söyledi. Adanalı ve Mersinli yiğitlerin Karboğazı’nda elde ettiği zaferin yeni Türkiye’nin tüm dünyaya tanınmasını sağlayan Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşması’na zemin oluşturduğunu belirten Uluğtürkan, “Eğer Kurtuluş Savaşı’nda Güney Cephesi’nde verilen bu destansı mücadele olmasa Türkiye’nin Güney sınırı Niğde olacaktı. Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluşu 19 Mayıs Samsun çıkarmasından 6 ay önce tüm stratejini bu bölgede geliştirdi. Bu bölgenin yiğit insanlarından ilham aldı” dedi.
Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan da Mersin’in 3 Ocak’ta kurtuluşunun 100’üncü yılını kutlayacağını, birçok kurum gibi odanın da bu anlamlı güne hazırlık yaptığını belirterek, “Bir ekonomi gazetecisi olan Mehmet Uluğtürkan’ın böylesine anlamlı bir romanı bizlere kazandırmış olmasını çok anlamlı buluyorum. Okuduğum ve çok beğendiğim bu romanı her Mersinli’nin her Çukurovalı’nın hatta her vatandaşımızın okuması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
ARKA KAPAK
Yaygın kanı, Milli Mücadele’nin 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ayak basmasıyla başladığı yönünde. Oysa Kurtuluş Savaşı’nın fitili, bu tarihten tam 6 ay önce Mustafa Kemal Paşa’nın İskenderun açıklarında bir İngiliz gemisini batırmasıyla ateşleniyor…
Gazeteci Mehmet Uluğtürkan, çok satanlar listesine giren Kurtuluş Savaşı romanı ‘Madalyasız’ın ardından yazdığı bu ikinci romanında, Aralık 1918’de başlayan işgalden Adana’nın kurtuluş tarihi olan 5 Ocak 1922’ye kadar süren destansı mücadeleyi anlatıyor.
Kuvayımilliye Komutanı Tekelioğlu Sinan Yüzbaşı ile Fransız Binbaşı Pierre Mesnil’in akıl oyunlarına sahne olan Güney Cephesi’ndeki yaşananları aktaran roman, 44 kahraman Kuvvacının 700 Fransız askerini teslim alarak tarihe geçtikleri Karboğazı Zaferi’ni ve bir gizem olarak kayıtlara geçen Fransız taburunun kaybolan sancağını da konu olarak işliyor.
Bu kitap, resmi belgelere dayandırılarak gerçek olayların ve kişilerin yer aldığı bir tarih romanı olduğu kadar vatan için canlarını ortaya koyan Çukurovalı kahramanların yürek kabartan hikâyelerini de içeriyor.
Sayfaları çevirdikçe, hem o karanlık günlerde yaşanan tarifsiz acıları hem de bir kahramanlık destanının yangın sıcaklığını yüreklerinizde hissedeceksiniz.
MEHMET ULUĞTÜRKAN KİMDİR?
1972’de Malatya’nın Darende ilçesinde doğdu. Halkla ilişkiler üzerine ön lisans, işletme üzerine lisans eğitimi aldı. Yüksek lisansını, Çukurova Üniversitesi’nde yönetim ve organizasyon üzerine yaptı. Gazetecilik hayatına 1989 yılında muhabir olarak başladı. 1998-2004 yılları arasında Adana Sanayi Odası basın danışmanlığı görevini yürüttü. 2008’de ortağı Esra Özden’le birlikte Türkiye’nin ilk bölgesel ekonomi yayını olan Refleks gazetesini kurdu. 2009 yılında yaptığı bir haberle, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünce düzenlenen yarışmada araştırma dalında Türkiye birincisi oldu. Onlarca kuruluştan mesleki ödüller aldı. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nda (TÜRKONFED) bir süre basın danışmanlığı görevinde bulundu. Hürriyet gazetesi Çukurova GAP yayınında bir yıl kadar köşe yazarlığı yaptı. Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak Ekonomi Gazeteciliği dersi verdi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı olan Uluğtürkan’ın çıktığı yıl çok satanlar listesine giren ‘Madalyasız’ adlı bir Kurtuluş Savaşı romanı daha bulunuyor. Selma Uluğtürkan’la evli olan Mehmet Uluğtürkan’ın Türkan ve Nadiye isimli iki kızı vardır.