“ÜRETİCİNİN ELİNDE KURBAN KALABİLİR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÜRETİCİNİN ELİNDE KURBAN KALABİLİR”


 

Mersin’de kurban fiyatları küçükbaş için 35, büyükbaş için 30 TL olarak belirlenirken Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, hasat zamanı olması nedeniyle bu yıl üreticinin elinde bir miktar küçükbaş hayvanın kalabileceğini söyledi. Fiyatlar bu kadar belli iken bazı kurum ve kuruluşların 1050 liraya kadar kurban satmasını anlayamadıklarını anlatan Akdoğan, Tarım Bakanlığı’ndan olaya müdahil olmasını istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de 2021 yılı için canlı büyükbaş kilogram fiyatı 30 TL, küçükbaş kurbanlık kilogram fiyatı ise 35 TL olarak duyuruldu. Kesim fiyatları ise büyükbaşlarda 800 TL, küçükbaşlarda 80 TL olarak belirlendi. Mersin’de fiyatların belirlenmesinde rol oynayan iki kurumun temsilcisi piyasanın durumunu gazetemize değerlendirdi.

Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, canlı küçükbaşı 35, büyükbaşı 30 TL olarak açıkladıklarını ifade ederek satılabildiği takdirde bu fiyatı iyi olduğunu söyledi. Geçen sene fiyatın 28 TL olduğunu hatırlatan Akdoğan, “Yem fiyatları geçen yıla göre yüzde yüze yakın pahalandı ama bu fiyatta bizi kurtarır. Tüketiciyi de düşünmek zorundayız. Tüketicinin alım gücüde önemli.  40 TL yapsan ne olacak insanlar alamadıktan sonra” dedi.

 

“ÜRETİCİNİN ELİNDE BİR MİKTAR HAYVAN KALABİLİR”

Üreticinin elinde hayvan kalıp kalmayacağı yönündeki soruya Akdoğan, “İyi hayvanda satılmama riski yok ama üreticinin elinde biraz hayvan kalabilir. Çünkü şu an tam hasat zamanı. Tüm üreticilerin şu an elinde kurbanlık var. Bundan dolayı biraz hayvan kalır ama arkasından piyasa biraz iyi olur. Bayramdan sonra da piyasa iyi olur. Çünkü yeni doğumlar gelecek yıl Şubat ayına kadar kalıyor” şeklinde konuştu.

“KURBAN OLABİLECEK 200 BİN KÜÇÜKBAŞ VAR”

Mersin’de 200 bin adet kurban olabilecek küçükbaş hayvan bulunduğunu anlatan Akdoğan,  “Mersin’e yetebilecek kadar kurbanımız var. Bu sene hayvan ithalatı olmayacak. Kendi hayvanımız içeriye yetiyor. Mersin’in ve Türkiye’nin hayvan üretimi kendisini yetecek seviyede.” İfadelerini kullandı.   

 

“1050 LİRAYA NASIL KURBAN KESİLİYOR ANLAMIYORUZ”

Bazı vakıf, dernek ve kuruluşların 1050- 1125 TL’ye kurban fiyatı belirleyerek kamuoyuna duyuru yaptığını vurgulayan Akdoğan, “Böyle bir fiyata piyasada kurban yok. Bu bizi üzüyor. Bunlar hisse bedeli felan diyorlar. Bizim buradan böyle hayvan temin edilmiyor. 6 aylık kurban vasfı olan bir hayvanın bu fiyata alınması imkansız. Büyükbaş hisse bedeli diye bahsediyorlar. İnsanlar dini vecibelerini yerine getirmek için bağış veriyor ama bu bağışın ne derece yerine getiriliyor bilmiyoruz. Eğer bu hisse fiyatı ise Tarım Bakanlığı’nın veya üretici birliklerinin de görüşü alınması gerekir. Piyasa araştırması daha düzgün yapılması gerekiyor. Hisse bedeli diyorlar ama burada bir muallak var. Biz gerekli yerlere yazdık ve Tarım Bakanlığı’na da söyledik. Bu konuda bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Tarım Bakanlığı bu olaya müdahil olmalı. Bir kurum 1050 lira belirlemiş. 1050 liraya nasıl kurtaracaklar. Bu fiyata hayvan var mı?. Ülkemizde fiyatlar belli” şeklinde konuştu.

 

PEKMEZ: “HAYVANCILIK BİTMİŞ DURUMDA”

Mersin Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez ise 5 kuruluş ile birlikte ortak hareket edip araştırma yaparak fiyatları belirlediklerini söyledi. Geçen seneye göre fiyatın iyi olduğunu ancak üreticinin hep mağdur olduğunu ifade eden Pekmez, “Herkes durumundan şikayetçi. Mersin’de üretilen hayvan  kendisine yetmiyor. Hayvancılık bitmiş durumda. Yem fiyatları oldukça pahalı. Girdiler pahalı. Memlekette çoban kalmamış. Çoban maaşı 3 bin lira. Hayvan beslemek zor iş. Süt üreticileri de sıkıntılı. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmiyor. Etin kilosu şu anda kemikli 60 TL, kemiksiz 75 TL. Büyükbaş 60 TL’den aşağı yok. Türkiye genelinde fiyatlar böyle. Antalya, Muğla tarafında fiyatlar daha yüksek. 10-15 lira daha fazla. Bu yıl ithal hayvan beklemiyoruz” diye konuştu.

Üretici Mehmet Dağ ise açıklanan kurban fiyatının iyi olduğunu söyledi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : Mehmet Ali Can AKARSEL - Tarih : 28/6/2021 - 09:22:20
    Başkana sormak lazım sayın başkanım uzayda mı başkanlık yapıyorsunuz koskoca diyanet işleri başkanı bağış hisse bedelini 1125 TL olarak açıkladı bangır bangır heryer de paylaşıyor. Ne olmuş yani diğer kurum ve kuruluşlar da 1100 e kesince. Madem böyle bir sıkıntı var piyasayı siz yapılandırıyosunuz önce diyanet işlerine sorun bakalım nasıl temin edecekler aldıkları hisseleri.


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA