PATRONA KIYAK İŞÇİYE YASAK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PATRONA KIYAK İŞÇİYE YASAK!


 

1 Mayıs öncesi sokağa inen Emek Partisi, patronların kıyak paketlerle desteklendiği pandemide 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasına tepki gösterdi.

GİZEM EKİCİ

 

Emek Partisi Mersin İl Örgütü, 1 Mayıs kutlaması kapsamında, basın açıklaması yaparak emekçilerin taleplerini haykırdı. Parti binasında yapılan basın açıklamasını okuyan Emek Partisi İl Başkanı Yusuf Kaya, “Güvenceli iş, insanca yaşam, hak ve özgürlükler için yaşasın 1 Mayıs” dedi.

İşçi sınıfının sermaye cephesine karşı uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ın tüm dünya işçilerine ve emekçilere kutlu olmasını dileyen Başkan Kaya, “Ülkemizde ve dünyada işçi sınıfı ve emekçiler, çalışma ve yaşama koşullarının pandemiden dolayı daha da ağırlaştığı, kapitalist barbarlığın sömürü ve savaşlarının dizginsiz sürdüğü koşullarda 1 Mayıs’ı karşılıyor.

 

LEBALEB KONGRE, TARİKAT ŞEYHİ CENAZESİ SERBEST. 1 MAYIS YASAK!

İktidar, yıllardır, yaptığı gibi, kendisini yeniden yeniden organize ederken, işçi sınıfı, emekçiler ve muhalif kesimleri pasifize etmenin hesabı ile birkaç kuşu birden vurmak istemektedir. İşte aylardır yapması gereken ‘tam kapanma’yı 1 Mayıs’ı da içine alan bir tarihlemeyle kendine karşı gelişecek tepki ve eylemlerin önünü alma ve birleşmesini önleme amacı da bu nedenledir. Sendikalar, işçi ve emekçiler, partimiz de bu süreci görerek eylemleri Nisan’ın 30'una almışlardı. 30 Nisan da ‘kapanma’nın içine katıldı. Patronlar, 1 Mayıs'ın, işçi ve emekçinin hem pandemiye hem de ekonomik gidişata dair güçlü bir tepkisi olarak ortaya çıkmasını istemiyor. Hükümet de her zamanki gibi patronların sesine kulak vermiştir.

 

YÜZ BİNLERCE İNSAN İŞİNİ KAYBETTİ

Patrona kurtarma paketi işçiye kod 29 damgası, pandemi üzerinden sömürü ve baskı artırıldı

Hemen her ülkede sermaye ve işbirlikçisi burjuva hükümetler kovid-19 pandemisinin sınırlayıcı koşullarına da yaslanarak işçi sınıfı ve emekçilere yönelik kapitalist sömürü ve baskıyı artırmış bulunuyor. Kısa zamanlı çalışma, ücretsiz izin, ücretlerde kesintiye gitme, kısa çalışma ödeneği gibi esnek çalışma biçimleri pandemi gerekçesiyle fiilen hayata geçirilmiş, çalışma koşulları insanlık dışı bir hal alarak, artan sömürü ve kapitalist kâr hırsının neden olduğu iş cinayetleri katliam boyutuna varmıştır. Kod:29 vb nedenlerle işten atmalar yaygınlaşırken son bir yılda, yüz binlerce insan işini kaybetmiş, düzenli bir gelirden mahrum hale gelmiştir” dedi.

 

PATRONA KIYAK, İŞÇİYE SALGIN İLE ÖLÜM TERCİHİ

Pandemi paketi adı altında açıklanan paketlerle patronlara kıyak çekilirken işçilere ise işsizlik ile salgınla ölüm arasında tercih dayatıldığını savunan Yusuf Kaya, “Cumhurbaşkanı Erdoğan pandemide işçiyi destekledik derken işsizlik fonundan işçiye verilen parayı kendi vermiş gibi anlatmaktadır. Bir yılda sosyal koruma kalkanı adı altında yapılan ödemeler toplamı 60 milyar TL’dir. Bunun 51,5 milyarı TL’si işsizlik fonundan, 2 milyar TL’si bağışlardan yani halktan karşılanmıştır. Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği, nakdi destek adı altında yapılan tüm ödemelerin yüzde 90’ı işsizlik fonundan yani işçilerin cebinden yapılmıştır.

 

“İŞÇİLERİN 1 MAYIS'I KUTLAMASI HAKTIR, BU ENGELLENEMEZ”

1 Mayıs’ın işçi sınıfı bakımından anlamı, en başta sermaye cephesi karşısında gücünü sınadığı bir gün olmasıdır. İşçi sınıfı, baskının ve zulmün toplumun bütün gözeneklerine sirayet ettiği böyle bir ortamda toplumsal öncü rolünü bir kere daha göstermelidir, gösterecektir.

Bu nedenle de, işçi ve emekçiler de kısıtlamaya rağmen kendi yaratıcılıklarını kullanacak ve geçen yıl olduğu gibi bu yılda balkonlarda, evlerinin önlerinde mutlaka bu kutlamayı yapacaktır. Çalışılan iş yerlerinin hepsi 1 Mayıs alanıdır ve işçilerin 1 Mayıs'ı kutlaması haktır, bu engellenemez.

 

“YAŞASIN İŞ EKMEK ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ!”

Grev yasaklarına karşı, sendikal hak ve özgürlükler için! İnsanca yaşayacak bir ücret ve insanca çalışma koşulları için! Çocuklarımızın güven içinde yaşayabileceği bir Türkiye ve dünyaya ulaşmak için! Baskı ve sömürüye karşı ortak mücadeleyi yükseltmek için! Demokratik hak ve özgürlükler için! Savaşa, işgallere, emperyalist müdahalelere karşı barış ve kardeşliği savunmak için! İşçilerin birliği halkların kardeşliği diyerek enternasyonal dayanışmayı büyütmek için! Savaşa, sömürüye, gerici, faşist rejim dayatmasına karşı iş, ekmek, özgürlük talebiyle ülkenin dört bir yanında, yasaklamalara rağmen1 Mayıs’ı kutlayan işçi sınıfına selam olsun. 1 Mayıs tüm dünya işçilerine ve emekçilerine kutlu olsun.

Yaşasın 1 mayıs! Biji yek gulan! Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği! Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz!” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA