HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Metro ihalesi bilmeye döndü. Şubat ayında davet edilen 10 firmadan 8 firma teklif vermezken bir firmanın teklifi teminat mektubunun yetersiz olması nedeniyle kabul görmedi ve sadece Doğuş ve Yapı Merkezi Grubu 3 milyar 758 milyon TL teklif verebildi.
Büyükşehir yönetimi rekabet ortamının oluşmadığı Metro ihalesine yeniden çıkma kararı aldı. Şubat ayında yapılan ihaleyi aynı şartlarda 28 Nisan 2021 tarihinde yeniden yapacak.
Büyükşehir Belediyesinin projeye nasıl kaynak bulacağı merak konusu olurken, yaklaşık 700 milyon dolarlık maliyeti olması öngörülen Metro ihalesin aynı şartlarda tekrarlanacak Çekici ve vagon alımlarının dahil edilmediği ihalede ön yeterlik alacak 8 aday teklif vermeye davet edilecek.
Tek grubun teklif verdiği işe 8 adayın nasıl bulanacağı soru işareti olurken, diğer 7 firmanın Doğuş' ta yüksek teklif vermesi, Doğuş’un ise kendi teklifini yenilemesi öngörülüyor.
Bu kapsamda da idarenin “rekabet oluştu” diyerek, ihaleyi Doğuş’a aynı fiyatla verebileceği gelen bilgiler arasında.
İki yılı geride bıraktığı görev süresinde kentte değer katacak projeler üretemeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Metro hayali bilmeceye dönüşürken, kalan 3 yılda projenin ilerleme ihtimali ise düşük görülüyor.
KAYNAK BELİRSİZ, KRİZ KAPIDA!
Konun takipçisi araştırmacı –yazar Abdullah Ayan, yaklaşık bir yıldır devam eden ihale sürecinin bilinmeze sürüklendiğini söyleyerek, “Yaklaşık bir 1 yıldır bu ihaleye çıkılıyor ve çeşitli gerekçelerle geri çekiliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu işi yapmakta ısrarlı ama Türkiye ekonomik krize çok daha şiddetli bir fırtınaya ilerler gibi yol alıyor. Dolar - Avro aldı başını gitti ve bu iş teklifler her ne kadar TL ile verilse de dış kredi yani döviz ile yapılacak. Bizi ilgilendiren bir diğer önemli kısım ise projenin finansman kısmının nasıl çözüleceğini hala bilmememiz. İmkanlarımız kısıtlı ve bu proje yaklaşık 700 milyon dolara mal olacak.
Şuan yapılan ihalede vagon ve çekme araçları bulunmuyor. Böylesine ciddi bir işin döviz faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda finansman krizi ile bilinmez bir sürece doğru gittiği görülüyor” dedi.