İHALE TAMAM, KAYNAK BELİRSİZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İHALE TAMAM, KAYNAK BELİRSİZ!


 

Yaklaşık 600 milyon dolarlık maliyeti olması öngörülen Metro ihalesinin ikinci aşaması tamamlandı. Çekici ve vagon alımlarının dahil edilmediği Metro inşaatı ihalesini Doğuş Grubu ile Yapı Merkezi ortaklığı 3 milyar 758 milyon TL’lik teklifi ile kazanırken, belediyenin nasıl kaynak bulacağı merak konusu oldu!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in yıllardır hayalden öteye gidemeyen Metro projesinde ihale süreci tamamlandı. Belediyenin kaynak temininin belirsizliği sürerken çekici ve vagon alımlarının dahil edilmediği Metro inşaatı ihalesini Doğuş Grubu ile Yapı Merkezi ortaklığı 3 milyar 758 milyon TL’lik teklifi ile kazandı.

Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattının İnşaat ve Elektromekanik Sistemlerinin Temini, Montajı ve İşletmeye Alınması İşi olarak ihaleye çıkılan Metro için Ön Yeterlilik İhalesi, 9 Ekim’de Ulaşım Dairesi Başkanlığı toplantı salonunda yapıldı.

İhaleye yerli ve yabancı iş ortaklarının da bulunduğu birçok firmanın katılımıyla 13 teklif sunuldu. İhale komisyonu tarafından yapılan ayrıntılı değerlendirmelerde 9 teklif yeterli bulunurken, 4 teklif yeterli bulunmadı.

 

DAVET EDİLEN 10 FİRMADAN 6’SI HİÇ KATILMADI

Kamu İhale Kurumu tarafından yeniden değerlendirme yapılması için öneri verilen bir isteklinin daha katılması ile Metro ihalesinin 2. aşamasına 10 istekli davet edildi.

İhalenin ikinci aşaması Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplantı Salonu’nda saat gerçekleştirildi. İhaleye; 6 firma katılmazken, 2’si teşekkür için geldi, 1 firmanın teminat mektubu yetersiz kalırken geriye 2 firma kaldı.

 

İHALEYİ DOĞUŞ KAZANDI

İhaleyi Doğuş İnş. ve Tic. A. Ş. - Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi kazandı. Ortak Girişim Grubu, bu iş için 3 milyar 758 milyon 620 bin 178 TL teklif verdi. Grubun dosyasında 120 milyon TL’lik geçici teminat mektubu yer alırken, ihaleyi alan girişimin belediye yönetimi ile daha önce bir araya gelerek, görüşmeler yaptığı hatta yer tespiti için incelemelerde bulunduğu da gelen bilgiler arasında yer aldı.

 

“VAGON VE ÇEKİCİLER İHALEYE DAHİL DEĞİL”

Konuyu yakından takip eden araştırmacı yazar Abdullah Ayan, ihaleye ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, “Kamuoyunun pek ilgisini çekmedi ama daha önce yapılan ihale ile bugünkü ihale arasında iki fark var. Bu ihalede güzergah kısaltıldı ama asıl önemli maliyeti etkileyecek olan ki 80-90 milyar dolardır vagon ve çekiciler dahil edilmedi.

3 milyar 740 milyon TL gibi bir fiyat çıktı ki karşımızda 540 milyon dolar ki çekici ve vagonlarla bu 600 milyon doları bulur bu.

600 milyon dolarlık bir fatura var karşımızda bunun Hazine yüzde 6 ile borçlanamazken getirip burada kredi olarak Doğuş Grubu ile yapı Merkezi nasıl kredi bulacak, faizi ne olacak bunları sormak lazım. Biz şuan ‘ben şu işi şu kadar fiyata yaparım’ diye bir teklif var. Ama belediye bu parayı nereden bulacak.

Öte yandan Doğuş Gurubu'nun borçlarını yapılandırma süreci devam ediyor. 7 yıllık bir yapılandırma yaptı. Garanti Bankası’nı İspanyollara satmıştı. Doğuş’tan çok Yapı Merkezi ağırlıklı bir şirket oluşumu var. Yapı Merkezi ise Türkiye’de etkili bir şirkettir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA