KAZANAN ANAMUR OLDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAZANAN ANAMUR OLDU!


 

Anamur’un Korucuk Köyü’nde, tarih, tarım, doğal güzellik yok sayılarak “ÇED Gerekli Değildir” kararı ile kurulmak istenen mermer ocağına karşı yürütülen mücadelede kazanan yöre halkı oldu!

HEDİYE EROĞLU

 

Sık sık çevreye yönelik yok edici müdahalelerle gündeme gelen Anamur’da bu defa kazanan halk oldu. Doğasıyla dünyayı kendine hayran bırakan Anamur kirli yatırımlar ile yok oluşa sürüklenmek istenirken, yöre halkı direnişi sonuç verdi ve Korucuk köyünde açılması planlanan mermer ocağıyla ilgili verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesi durduruldu.

 

MÜCADELE KARŞILIK BULDU

Yaklaşık 100 hektarlık bir alanda, tamamı orman arazisi olan Korucuk Köyü’ne Mustafa Çetin adlı girişimci tarafından açılmak istenen mermer ocağı için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilerek, ilk etapta 25 bin metrekarelik alanda yılda 52 bin ton blok mermer çıkarılması ve 31 bin tonun üzerinde de ‘pasa’ adı verilen atık malzeme üretilmesi hedeflenmişti.

Ancak Mersin Çevre Derneği (MERÇED) Anamur Temsilciliği yok oluşu durdurmak için bölgede çalışma yaparak halkı mücadeleye çağırdı.

MERÇED çağrısının yörede karşılık bulması ile Korucuk ve Ovabaşı köylerinin muhtarları Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne, ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için dava açtı.

 

MAHKEMEDEN OY BİRLİĞİYLE İTİRAZ YOLU KAPALI KARAR

Mücadele sonucunda Temmuz ayında bölgede keşif yapan mahkeme heyetinin davaya ilişkin kararı, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 30 Aralık 2019 tarihli kararına ilişkin yürütmeyi durdurmak oldu.

Mahkemenin oy birliği ile aldığı durdurma kararında itiraz yolunun kapalı olduğuna hükmedilerek, “dava konusu işlemin hukuka aykırılığı saptandıktan sonra hukuk âleminde varlığını sürdürmesi, tüm işlem ve eylemlerin hukuka uygun olduğu karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacağından ve işlemin yürütülmesi durumunda dava konusu alanda madencilik faaliyetlerine başlanılacağından, anılan işlemin uygulanmasında telafisi güç zararlar doğabileceği açıktır” ifadelerine yer verildi.

 

YERALTI SULARI, TARIM VE ORMANCILIK  OLUMSUZ ETKİLENECEK

Bilirkişi heyetinin bölgede yaptığı incelemenin sonucu ortaya çıkan rapora dayanan kararda maden sahasının bulunduğu bölgenin yarı kurak bir iklime sahip olması ve eriyebilen kayaçların yaygın olmasından dolayı sınırlı bir yeraltı suyu dolaşımı söz konusu olduğuna dikkat çekilerek madencilik faaliyetinin yeraltı sularını olumsuz etkileyeceği belirtildi. Mermer ocağı projesinin bölgede özel bir değere sahip olan tarımsal üretimi ve ormancılık faaliyetlerini de olumsuz yönde etkileyeceği vurgulanarak, proje için verilen ÇED Gerekli Değildir kararında hukuka uyarlık görülmediği belirtildi.

 

MAHKEME KARARINA İTİRAZ YOLU KAPALI

Mahkemenin oy birliği ile aldığı yürütmeyi durdurma kararında itiraz yolunun kapalı olduğu da belirtilerek, “dava konusu işlemin hukuka aykırılığı saptandıktan sonra hukuk âleminde varlığını sürdürmesi, tüm işlem ve eylemlerin hukuka uygun olduğu karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacağından ve işlemin yürütülmesi durumunda dava konusu alanda madencilik faaliyetlerine başlanılacağından, anılan işlemin uygulanmasında telafisi güç zararlar doğabileceği açıktır” ifadelerine yer verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA