“AZ PARAYLA ÇOK İŞ YAPIYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AZ PARAYLA ÇOK İŞ YAPIYORUZ”


 

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, az para ile çok iş yapmaya çalıştıklarını söyleyerek, göreve geldiği sürede 20-25 milyon TL’lik borç ödediğini anımsattı.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi, olağanüstü toplanarak, yılı kapattı. Toplantıda HDP belediye taşeron işçilerin kadro sorununa çözüm isteyerek, işçilerin diğer belediyeler ile aynı seviyeye gelecek şekilde maaşlarının iyileştirilmesini talep etti.

Akdeniz Belediye Başkanı Başkan Gültak ise borç yüküne değinerek, HDP’ye geçmişi hatırlatıp, az gelir ile çok iş yapmaya çalıştıklarını söyledi.

 

HDP’DEN TAŞERONA ÇÖZÜM ÇAĞRISI

HDP meclis üyesi Grup Eşsözcüsü Salih Akbaş, yılbaşı öncesi taşeron işçiler için kadro talebini gündeme getirerek, çözüm istedi.

Kamu sektöründe önemli alan kapsayan taşeron uygulamasının ciddi bir sorun haline geldiğini işaret eden Akbaş, “Özellikle taşeron işçilerin yaşamları endişe verici stres yüklü. Kadrosuzluk düşük ücret, fazla çalıştırma, yıllık izin ve kendi sorumluluk alanlarından daha da fazla yoğunlaşmaları başarılı olmaları açısından büyük bir engeldir.

Kısa süreli çalışma, asgari ücret ve ağır işlerde çalışmak en temel sorunları olmakla beraber sosyal güvensizlik durumları, stres, düzensiz çalışma ve her an işten çıkarılma gibi sorunlara neden olmaktadır. Ayrıca dünya standartları açısından ülkemizde asgari ücret tüm sendikaların araştırmaları ile ortaya koyduğu gibi açlık sınırı altındadır. Genelde milyonlarca işçi şehrimizde ve belediyemizde de çalışanlar bu mağduriyeti yaşamaktadırlar. Taşeronlaşma, kamusal hizmetlerin özelleştirilmesinin bir biçimidir. Sendikalı işçilerin üyelikleri ve diğer hak-özgürlükleri büyük ölçüde zarara uğramaktadır. Sosyal devlet politikalarının önemli bölümü; yaşmaya biat eden, sorgulanmayan çalışan yaratma arayışındadır. Duygusal yönleri törpülenmiş makine, sadece iş yapan potansiyeli yaratılmaktadır.

Yerel yönetimlerin özellikle icracı birimleri çalışmaların önemli bir kısmını taşeron üzerinden sağlamaktadır. Özelde belediyemiz maalesef işçilerin haklarını törpülemektedir. Örneğin 2014’de yemek ücreti 300 bin TL iken şuanda 120 bin TL verilmektedir. Yani bir işçinin öğlen yemeğini 5 TL ile nasıl geçirebilir? Bunun da bir an önce çözüme ulaşması gerekiyor. Belediyemiz bünyesinde çalışan emekçi arkadaşlarımızın durumlarının en az diğer ilçe belediyelerindeki işçilerin seviyesine getirilmesini tekrar talep ediyoruz” dedi.

 

BAŞKAN GÜLTAK HDP’YE GEÇMİŞİ HATIRLATTI

Başkan M. Mustafa Gültak da, pandemi nedeniyle çok daha fazla yorulan taşeron işçileri özellikle idari izinler ile dinlendirmeye çalıştıklarına değinerek, “Yasal izinlerini aileleri ile geçirmelerine izin veriyor, çalışma standartlarını zorlamıyor, mobbing yapmıyoruz. İşten çıkartılma tedirginliği dediniz, Akdeniz’de böyle bir sıkıntı yok, Türkiye’de ki en rahat işçiler bizim işçilerimiz bu konuda. Biliyorlar ki işlerini yaptıktan sonra hiç işten çıkartılmayacaklar.

Yemek ücretlerine değindiniz ama ben bundan önce işçilerin 4-5 ay maaşlarının verilmediğini de biliyorum. Bol kepçe gösterip maaş vermedikten sonra bir anlamı yok. Ama çok şükür kayyum ile birlikte bizim dönemimizde tıkır tıkır maaşlar ödeniyor. Geçmişle bir şeyleri kıyaslarsanız işin içine siyaset giriyor mecburen ben de cevap veriyorum. Ben elimden geldiği kadar işçimi ezmeden maaşları maksimuma çıkartarak zorluyorum.

Meseleyi geçmişle kıyaslarsanız bende maaşların ödenmediği sorunların olduğu günleri size hatırlatmak zorunda kalırım. Şuan arkadaşlar çalışıyor, biz şartları elimizden geldiği kadar zorluyoruz. Ama neye göre; bütçemize göre. Bütçemizde olmayan bir parayı vaat etmek doğru değil” dedi.

 

“20-25 MİLYON TL’YE YAKIN BORÇ ÖDEDİK”

Diğer belediyelerle kıyaslanmasına da tepki gösteren Başkan Gültak onların daha önceki yöneticilerinin kendi belediyelerine ciddi borçlar bırakmadığının altını çizdi. “Belediyeyi 232 milyon TL borçla aldık, gelirlerimiz de çok komik” diyen M. Mustafa Gültak “Diğer belediyelere göre devede kulak gibi. Şuan 205 milyon civarında borcumuz var, yaklaşık 20 milyonun üzerinde erittik. İller Bankası’ndan geçen ay 4.2 milyon TL iken ödememiz gereken maaş 4 milyon 400 bin TL’ydi. Bu aş biraz daha şanslıyız 5 milyon TL gelmiş. Paçayı belediye gelirleri ile kurtarıyoruz. Vergi toplamayı öğrendik ve insanlara anlattık. Oradan yırtıyoruz. Gelen paralarla hem SSK’yı vergiyi, hem de borçları ödemek zorundayız. TEDAŞ’tan, MESKİ’den gelen paralarımız oluyor. Ama bunlar büyük devasa rakamlar değil. Asıl rakamları biz Mayıs ve Kasım ayında topladığımız vergilerden oluşturuyoruz. Örneğin geçen Mayıs’ta 13,5 milyon TL vergi topladık. Ben bunu hemen repoya yatırdım ve faiz geliri elde ettim. Her ay eksi yazan rakamları oradan kurtarmaya çalışıyorum.

Önceden bırakılan borçları benim üzerime atmayın, eğer bu belediye borçsuz bırakılsaydı bana, ayrıca elma ile elma karşılaştırılır. Beni kıyasladığınız belediyelerin emlak gelirleri çok yüksek” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA