BORÇ ÇİFTÇİYE ÜRETİMİ BIRAKTIRIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORÇ ÇİFTÇİYE ÜRETİMİ BIRAKTIRIYOR


 

“Borçlar yüzünden çiftçiler üretimi bırakmak zorunda kalmaktadır!” diyen Milletvekili Turan banklığı göreve çağırdı!

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, çiftçi borçlarına yapılandırma kapsamında kanun teklifinde yer verilmemesini meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi veren Turan,“Borçlar yüzünden çiftçiler üretimi bırakmak zorunda kalmaktadır!” dedi.

ÇİFTÇİNİN BORCU 18 YILDA 1 MİLYARDAN, 130 MİLYARA ÇIKTI

Çiftçi borçlarının tarımsal üretimin önündeki en önemli engellerden birisi olduğunu vurgulayan Milletvekili Turan, “2002 yılında 1 milyar lira olan çiftçi borçları geçen 18 yılda ışık hızıyla artmış, Toplamda 130 milyar lirayı bulmuştur. Bu bakımdan çiftçi borçları, özellikle küçük ve orta ölçekli tarımsal üretim yapan çiftçileri üretimi bırakmaya zorlamaktadır. Kamu, özel bankalar ve tarım krediye ödeyemedikleri borçları sebebiyle çiftçilerin toprağı, traktörleri ve diğer araçları haczedilmektedir. Bu durumda üretim araçları elinden alınan çiftçilerin üretim yapabilmesi, üretim yapamadıkları için de borçlarını ödeyebilmeleri mümkün olmamaktadır.

ÇİFTÇİYE VERGİ AFFI YOK!

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş’un açıkladığı kanun teklifine göre, gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cezaları, KYK borçları, hazine alacakları yapılandırma kapsamında olacağı anlaşılmaktadır. Muş, yaklaşık 500 milyar liralık büyüklüğe sahip bir vergi yapılandırması olacağını bildirmiştir. Bu durum, pakette çiftçi borçlarının da yer alacağına yönelik beklentileri güçlendirmiş ama süreç borçlular açısından hayal kırıklığına dönüşmüştür” dedi.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan önergede şu sorulara yanıt istedi; “Çiftçi borçlarına kanun teklifinde yer verilmemesinin sebebi nedir? Bakanlığınızın çiftçi borçlarına ilişkin bir çalışması var mıdır? Her yıl çok sayıda çiftçinin üretim sürecinin dışına çıkmasına neden olan devasa borç yükünün, haczedilmiş üretim araçlarının toplamda ülke tarımına olumsuz etkiler yaptığını düşünmekte misiniz?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA