HEDİYE EROĞLU
Türkiye’deki 6 devlet opera ve balesinden biri olan ve konumu itibariyle de Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu’da da kültür ve sanat kapılarının açılmasını sağlayan Mersin Devlet Opera Balesi’nde (MDOB), neler oluyor?
Turne kapsamında bölgesinde yaklaşık 15 kentte eserler sahneleyen aynı zamanda da ülke genelinde İstanbul, Eskişehir, Antalya, Bodrum ve Trabzon’daki festivallerin de vazgeçilmez katılımcılarından olan MDOB, şok bir istifa ile sarsıldı. Kuruluşundan buyana MDOB’da görev alan ve son iki yıldır da kurum müdürlüğü görevini yürüten Bengi İspir Özdülger’in istifası kentte büyük şaşkınlık yarattı.
TÜRKİYE’NİN SEVİLEN İSMİ
Soprano sanatçısı olan ve klasik opera eserlerinin aranan solistlerinden biri olarak öne çıkan Bengi İspir Özdülger, bakanlın yeteri kadar bütçe ayırmaması nedeniyle yaşanan geriye gidişe rağmen yaptığı başarılı işlerle tanınıyor. Görev yaptığı 2 yılda MDOB’un pek çok başarılı temsili sahnelemesi ve seyirci sayısının artmasında önemli katkıları olan Özdülger, kurumun kentle ilişkilerinin daha iyi seviyelere taşınmasına da önemli katkılar sunmuştu.
Ulusal düzeyde Türk operasının tanınan, bilinen ve sevilen simalarından biri olarak öne çıkarken istifası tepki çeken Bengi İspir Özdülger, özellikle başarılı kadın yönetici örneğinin iyi bir temsilcisiyken bu görevden istifa etmesi kentte üzüntüyle karşılandı.
BENGİ İSPİR ÖZDÜLGER KİMDİR?
Ankara’da doğdu. İlk orta ve lise eğitiminin ardından, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Müzik eğitimi bölümüne girdi. Bu bölümde 2 yıl okuyarak ön lisans diploması aldı. Hemen ardından Hacettepe Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı, Opera şan ve sahne sanatları bölümüne girerek Profesör Keriman Davran ile Şan eğitimine başladı. 1992 yılında Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün kurulması ile birlikte açılan sınavı kazanarak profesyonel sanat hayatına adım attı. 1995 yılında dünyada 50 kadın besteci den biri olarak yer alan Azeri besteci Frangiz Ali-zade’nin eserlerini yorumlamak üzere İsviçre Bern la Strimpellata oda Orkestrası ile Bern Zürich ve Basel de konserler gerçekleştirdi. 1996 yılında aynı orkestra ile bahsi geçen eserlerin CD kayıtlarını yaptı.
2004 yılında Tiran’da Arnavutluk’un dünyaca ünlü opera sanatçısı Maria Craia adına yapılan Opera Şan yarışmasında 16 ülkeden katılan ve tüm kategorileri kapsayan yüzü aşkın sanatçı arasında 4. Oldu. Sanatçı Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya operalarında misafir sanatçı olarak temsiller gerçekleştirdi. 2018 yılında Semiha Berksoy Opera Vakfi tarafından en iyi kadın opera sanatçısı ödülüne layık görüldü. Rusya filarmoni, Cumhurbaşkanlığı Senfoni, İzmir Devlet Senfoni ve Çukurova Senfoni orkestraları ile konserler ve oratoryolar seslendirmiştir. Yazılı ve görsel basında olumlu kritikler alan sanatçı, Uluslararası İstanbul Klasik Müzik festivali ve Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde de birçok kez yer almıştır. Ayrıca Türksoy Opera günleri kapsamında da Türkiye’yi temsilen konserler vermiştir. 1995 yılında yılından bu yana İsviçre, Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, Rusya ve Kıbrıs başta olmak üzere, çeşitli ülkelerde solo konserler gerçekleştirmiş ve festivallere katılmıştır. 30.01.2018 tarihinden itibaren Mersin Devlet Opera ve Balesi Sanat Yönetmeni ve Müdürlüğü görevini vekâleten yürütmektedir.
OYNADIĞI ESERLERDEN BAŞLICALARI
Yevgeni Onegine ‘Tatiana’ Un Ballo in Maschera ‘Amelia’ Luisa Miller ‘Luisa’ La Traviata ‘Violetta’ Rigoletto ‘Gilda’ Lucia di Lammermoor ‘Lucia’ Don Paquale ‘Norina’ Aşk Iksiri ‘Addina’ Sevil Berberi ‘Rosina’ Don Giovanni ‘Donna Anna’ - ‘Donna Elvira’ Figaro’nun Düğünü ‘Susanna’ I Palliacci ‘Nedda’ Gianni Schicchi ‘Lauretta’ La Boheme ‘Mimi’ - ‘Musetta’ Satilmis Nişanlı ‘Marjenka’ Carmen ‘Micaela’ Inci Avcıları ‘Leila’ Yarasa ‘Rosalinde’ Cardas Furstine ‘ Silva’ - ‘ Stasi’ Oratoryo ve Kantatlar; Yunus Emre Oratoryosu Mozart ‘Requiem’ Beethoven 9 Carmina Burana.