SONER AYDIN
Mersin’de Bozyazı İlçesi’ne bağlı Kazıklı Deresi ve Gülnar İlçesi’ne bağlı Güldürgü Deresi üzerine Has Enerji Üretim İletim ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kızılca Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi’nde sona gelindi.
Proje için hazırlanan Çevresel Etkileri Değerlendirme (ÇED) Raporlarında ilginç veriler yer aldı. Rapora göre, Kazıklı ve Güldürgü Derelerinin uzun yıllar akım değerlerine bakıldığında özellikle düşük akımlı yaz dönemlerde yataklarının zaman zaman kuruduğu görüldü. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Kazıklı Deresinde oldukça düşük akım gözlenirken Güldürgü deresinin tamamen kuru olduğu tespit edildi.
KÖYLÜLERDE ‘SUYUMUZU KAYBEDECEĞİZ’ TEDİRGİNLİĞİ
Projeye ilişkin halkın ÇED sürecine katılımını sağlamak, faaliyet hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla geçtiğimiz yıl 27 Mart’ta Gülnar İshaklar Mahallesi’nde “ÇED Sürecine Katılımı Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda projeye ilişkin yapılan sunumun ardından söz alan halk, alandaki tarımsal arazilerinin ve hayvanlarının susuz kalacağını ve bu nedenle projeye karşı olduklarını dile getirdi.
“SULARIMIZ HOLDİNGE SATILMIŞ”
Projeye ilişkin tepkisini dile getiren Gülnar İlçesi’ne bağlı İshaklar Mahallesi muhtarı Adem Köroğlu, köylülerin yanı sıra mahalle muhtarlarının da projeye karşı olduğunu belirtti. Muhtar Köroğlu, “Halk olarak köyümüzde HES yapılmasına karşıyız. Bilgilendirme toplantısında köylülerimiz tepkilerini gösterdi. Sadece halk değil muhtarlar olarak da bu projeye karşıyız. Biz buraya sulama suyu için proje yaptıracaktık ancak sularımız bir holdinge satılmış. Bu sulama suyundan 10 bin köylü faydalanacaktı ama bu proje yüzünden faydalanamayacaklar” diye konuştu.
“HES PROJESİ NEDENİYLE SULAMA SUYU PROJESİ YAPILMIYOR”
Bozyazı İlçesi’ne bağlı Dereköyü Muhtarı Musa Söğüt ise, “Köylülerle birlikte toplantıya katıldık. Toplantıda HES projelerine karşı olduğumuzu belirttik. 2015’te 3 muhtarla birlikte Adana Bölge Müdürlüğü’ne ilçeye sulama suyu için müracaat ettik. O gün bize ‘3 tane HES projesi var, o yüzden sulama suyu projesini yapamayız’ dediler. Çocuklarımızın, doğamızın geleceği için HES’e karşıyım” dedi.
50 YIL KULLANILACAK
Toplam maliyeti 32 milyon 732 bin 448 TL olarak düşünülen projenin, ekonomik ömrü 2 yıl sürecek inşaat faaliyetlerinden sonra 50 yıl olarak öngörülüyor. Projenin inşaat aşamasında 75, işletme aşamasında ise 10 personelin çalışması planlanıyor. Proje dahilinde; Bozyazı İlçesi’nin yaklaşık 20 km kuzeyinde, Kazıklı Deresi’nin 1.000,00 metre talveg kotunda Kızılca-1 Regülatörü, Güldürgü Deresi’nin 1.000,00 metre talveg kotunda ise Kızılca-2 Regülatörü yer alacak. Regülatörler vasıtasıyla alınacak sular toplam 2 bin 210 metre u-PVC Sarmal Boru ve 480 metre tünel vasıtasıyla yükleme havuzuna iletilecek. Ardından 570 metre uzunluğundaki cebri boru ile santrale (Kızılca HES) düşürülerek yılda toplam 25,84 GWh enerji üretilmesi öngörülüyor.
YILDA YAKLAŞIK 26 GWh ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Yaklaşık 8,6 milyon dolar değerindeki proje kapsamında, Kızılca-1 Regülatörü ve Kızılca-2 Regülatörleri vasıtasıyla alınacak sular toplam 2.210 m u-PVC Sarmal Boru ve 480 m tünel vasıtasıyla yükleme havuzuna iletilecek ve 570 m uzunluğundaki cebri boru ile santrala (Kızılca HES) düşürülerek yılda toplam 25,84 GWh enerji üretilecek.