Mersin’de eğitim emekçiler, öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekmek adına ‘Öğretmenler Dünyayı Değiştirir’ kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde okullarda imza toplanıp, siyasi partilere gönderilecek.
SONER AYDIN
Eğitim-Sen Mersin Şubesi öğretmenlerin yaşadığı hak kayıpları, ücret adaletsizliği, güvencesiz çalışma ve ihraçlara karşı kampanya başlatıyor. ‘Öğretmenler Dünyayı Değiştirir’ adı verilen kampanya çerçevesinde bir dizi taleplerin olduğu dilekçeler siyasi partilere, emek ve meslek örgütleri olmak üzere geniş kesimlerle paylaşılacak. Yine kampanya çerçevesinde il gezileri, bölge toplantıları gerçekleştirilecek. Kampanyaya dair şube binasında açıklama Eğitim-Sen Mersin Şube Sinan Muşlu, eğitim emekçilerinin sesini duyurmak için herkesi kampanyaya destek olmaya çağırdı.
“İNSANCA ÇALIŞMA VE YAŞAM KOŞULLARINA SAHİP OLMAK İSTİYORUZ”
Eğitim ve bilim emekçilerinin insanca yaşam ve çalışma koşullarına sahip olması adın böyle bir çalışma başlattıklarını dile getiren Muşlu, “Eğitim sistemi ve niteliğinde yaşanan bozulmanın sorumlusu öğretmenler, eğitim emekçileri değil, yıllardır piyasacı politikaları hayata geçirmekte ısrar eden siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Eğitim emekçileri rekabet etmek ve yarışmak değil, birlik ve dayanışma içinde, nitelikli eğitim için çalışmak istemektedir. Geleceğimizi ipotek altına alan ve iş güvencemizin altını boşaltmayı hedefleyen hür türlü girişime karşı mücadele edeceğimiz bilinmelidir. Eğitim-Sen olarak, Türkiye’de öğretmenler olmak üzere, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin hak ettiği insanca çalışma ve yaşam koşullarına sahip olması için ‘Öğretmenler Dünyayı Değiştirir’ başlığıyla bir kampanyayı başlatıyoruz” dedi.
“24 HAZİRAN SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE VERİLEN SÖZLER TUTULMALI”
Kampanya çerçevesinde siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bir dizi talepler sunan Muşlu, şunları söyledi: “Dünyanın her yerinde olduğu gibi öğretmenler günü olarak Dünya Öğretmenler Günü olan 5 Ekim tarihini esas alınmalı, öğretmenlere hak ettiği değer verilmelidir. 5 Ekimi günü tatil ilan edilmelidir. 24 Haziran seçimleri öncesinde verilen sözler tutulmalı, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkartılmalıdır. Başta insanca yaşayacak ücret talebimiz olmak üzere, eğitim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik mağduriyetler giderilmeli, son 16 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. Maaşlarımızda dolar bazında yaşanan kaybı karşılamak için net bin 976 TL artış sağlanmalıdır. Ek ders saat ücreti hesaplanırken bir öğretmenin aylık maaş tutarı esas alınmalıdır. Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi her tülü güvencesiz istihdam uygulamalarına esnek, kuralsız ve angarya çalışmaya son verilmeli, sözleşmeli öğretmenlerin tamamı kadroya geçirilmelidir. Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında, bir maaş tutarında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim, bilim emekçilerine ödenmelidir. Ataması yapılmayan öğretmenlerin istihdam sorunu çözülmeli, tüm branşlara eşit değer veren adaletli istihdam sağlanmalı, MEB’in ihtiyaç sayısı olarak açıkladığı 117 bin öğretmen ataması bir an önce yapılmalıdır. Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplu sözleşme düzenin yaratılması sağlanmalıdır.”