ÇYDD Mersin Şubesi üyeleri, karma eğitim sisteminin kaldırılacağı iddialarına ateş püskürdü. Şube Başkanı Tanlı, “Karma eğitimden geriye gidiş önlenmelidir” çağrısı yaptı.
GİZEM EKİCİ
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi’nin öncülüğünde bir araya gelen Atatürkçü Düşünce Derneği Mersin Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Mersin Şubesi, Eğitim-İş Mersin Şubesi Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Mersin Şubesi, yeni eğitim ve öğretim yarıyılı ile ilgili ortak basın açıklaması düzenledi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen açıklamaya, ÇYDD Şube Başkanı Maryet Tanlı, MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Eğitim-iş Şube Başkanı Hakan Boyar, ADD Şube Başkanı Sacide Uluğ da destek verirken karma eğitim sisteminin kaldırılacağına ilişkin iddialar kınandı. ÇYDD Mersin Şube Başkanı Maryet Tanlı burada yaptığı açıklamada karma eğitim sisteminin kaldırılacağı yönündeki iddialarını sert bir dille kınadı. Türkiye’nin de imzaladığı BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Programı’nı hatırlatan Tanlı, “2030’a kadar eğitim alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması sağlanması gerekir. Bu açıdan karma eğitimden geriye gidiş önlenmelidir” dedi.
“2030’A KADAR EĞİTİMDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİKLERİ ORTADAN KALDIRILMALI”
Eğitim politikalarını bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelere göre sürekli güncellenmesi gerekirken her geçen gün laik bilimsel eğitimden uzaklaşıldığını öne süren Tanlı, karma eğitimin sınırlanmasına yönelik girişimleri kınadıklarını kaydederek “Bilim ve teknolojide iyi çalışmalar yapan ülkelerin diğer ülkelerin öne geçen ülkelerin diğerleri ile arayı açtığı bir çağda, müfredatımızın bilimsel temellere dayanması ülkemiz için hayati öneme sahiptir. Sorgulayan, özgür düşünen, dijital okuryazarlık ve yabancı dil becerileri gelişmiş gençler yetiştirmeye odaklanmalıyız. Türkiye, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmayı taahhüt etmiştir. Eğitimde 2030’a kadar kız ve erkek çocukların tamamının onları ilköğretime hazır hale getirecek kaliteli okul öncesi eğitimine erişimlerinin güvence altına alınması gerekir. Ancak ülkemizde 4-5 yaş grubunun %43’ü, 5 yaş grubunun ise %55,5’i okul öncesi eğitimde yer almaktadır. Ayrıca, 2030’a kadar eğitim alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması sağlanması gerekir. Bu açıdan karma eğitimden geriye gidiş önlenmelidir” diye konuştu.