Dün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Tarımsal Sulamaya İlişkin Vadesi Geldiği Halde Ödenmeyen İşletme Ve Bakım Ücreti Veya Su Kullanım Hizmet Bedeli İle Elektrik Enerjisi Borcu Bulunan Çiftçilerin Borçlarının Tarımsal Destekleme Ödemelerinden Mahsuben Alınmasına İlişkin Tebliğ”e tepkiler artarak sürüyor.
Ziraat odası başkanlığı da yapan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, söz konusu düzenlemeye yaptığı açıklama ile tepki gösterdi. “Hükümet çiftçiye ‘ÜRETME’ diyor” diyen Gökçel, “Hükümet kemer sıkma politikası izliyorsa tasarrufu saraylarından, suşilerinden ve smoothielerinden başlatmalıdır; toprağı alnının teriyle sulayan çiftçilerden değil. Bu Tebliğ’in, çiftçi borçlarının vadesini uzatacak şekilde derhal yeniden düzenlenmesi, borç batağına itilen çiftçiye desteklerin kesintisiz ve gecikmesiz olarak ödenmesi gerekmektedir” dedi.
KRİZİN FATURASINI DAR GELİRLİ ÇİFTÇİYE KESTİLER
Uygulamanın, hükümetin çiftçinin toprağından kopmasını istediğini gösterdiğini vurgulayan Cengiz Gökçel, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Tebliğ’e göre çiftçinin vadesi gelmiş elektrik ve su borçları tarımsal destekleme ödemelerinden kesilecektir. Hükümet, ekonomik krizden ötürü girdi fiyatları uçuk rakamlarla ifade edilen çiftçiye üretimden el çektirmek için elinden geleni yapmakta, krizin faturasını dar gelirli çiftçiye kesmektedir.
Çiftçilerimiz suyu ve elektriği ülkemizin tarımsal üretimi için kullanmıştır. AKP’den önce dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye, AKP yüzünden patatesi, nohudu, buğdayı bile ithal eder duruma düşmüştür. Bugün yayınlanan Tebliğ, her ürünün ithal edileceği anlamına gelmektedir.
Destekleme ödemeleri ile çiftçilerimiz tohumlarını, gübrelerini, zararlılarla mücadele için ilaçlarını satın almaktadır. Ülkemizin ekonomik darboğazdan geçtiği bu dönemde hükümet, üretimi teşvik ederek elektrik ve su borçlarının vadesini uzatacağına; çiftçiye ödemesi gereken desteğe göz dikmiştir.
Hükümet kemer sıkma politikası izliyorsa tasarrufu saraylarından, suşilerinden ve smoothielerinden başlatmalıdır; toprağı alnının teriyle sulayan çiftçilerden değil. Bu Tebliğ’in, çiftçi borçlarının vadesini uzatacak şekilde derhal yeniden düzenlenmesi, borç batağına itilen çiftçiye desteklerin kesintisiz ve gecikmesiz olarak ödenmesi gerekmektedir”.