Mehmet Nabi Batuk
Mersin Sanayici İş İnsanları Derneği (MESİAD); döviz kurlarındaki dalgalanma, TL’nin değer kaybı ve zam artışlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. MESİAD toplantı salonunda gerçekleştirilen açıklamada birlik ve dayanışma çağrısı yapılırken açıklamaya; MESİAD Başkanı Hasan Engin, Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Deniz ve dernek yöneticileri ile üyeler katıldı.
“İNŞAAT MERKEZLİ SEKTÖRLERDE KÜÇÜLMEYE GİDİLEBİLİR”
İnşaat sektöründe yaşanan krizin, hazır beton sektörünün önde tutulması ile başladığını ifade eden Engin, “Son bir yıldır inşaat sektörünün bir sıkıntıya düşeceği beton ekonomisinin çok önde tutulması ile tahmin ediliyordu. Ülke ve kent ekonomilerinin lokomotifi inşaat sektörüdür. Çünkü inşaat ile beraber mobilya, beyaz eşya, pencere sistemleri, ev eşyaları gibi en az 250 sektör bu durumdan etkileniyor. Bu süreçte birbirimize destek olmalıyız. Borçlarımızı kendi aramızda da yapılandırmalıyız. Burada bankaların istihdam yaratan iş insanların üzerine gelmemesi noktasında hükümetimizde önlemlerini alıyor. Bir diğer beklentimiz ise bankaların aşırı bir faiz artırımına gitmemeleridir. Bankalar iş insanlarının borçlarını uzun vadede yapılandırarak bu süreci en az hasarla hep birlikte atlatacağız diye umuyoruz” şeklinde konuştu.
“HERKES PANİK ORTAMINDAN VE ANLIK TEPKİLERDEN KAÇINMALIDIR”
Ekonomik dalgalanmalar daha fazla derinleşmeden önlem almak gerektiğini söyleyen Engin, “Yaşadığımız sorunun köklerinin içeride olması sebebiyle bazı adımların bir an önce atılması kaçınılmazdır. Ekonomik buhran ile başa çıkmanın birinci şartı yol haritasını ortaya koymaktır. İş insanlarımıza güven gelmesi ve piyasalarımızın düzeltilmesine yönelik hükümetimiz tarafından bazı yeni düzenlemelerin getirileceğinden endişemiz yoktur. Ancak atılacak adımların ve yapılacak düzenlemelerin yerinde olması önem arz etmektedir. Ayrıca herkes panik ortamından ve anlık tepkilerden kaçınmalıdır” dedi.
“BİR ARAYA GELMELİ VE ORTAK DİL KONULMALIDIR”
Sözlerinin devamında hükümete seslenen Engin üyelerinin taleplerini sıralayarak şunları söyledi: “Psikolojik olarak iyi etki yapması için demokratik ve toplumsal iklimin yumuşaması, sürdürülebilir bir ortama adım atılması için acilen çatışma ortamından kaçınmamız, kendi içimizde barışmamız ve ülkemizde olumlu bir havanın oluşması için bir genel af çıkarılarak, silaha ve teröre bulaşmamış olanların affedilmesi, bir süredir çeşitli sebepler ile ilişkilerimizin bozulduğu komşular ile iyi diyalog içerisine girilmesi, ülkemizde daha demokratik ve kapsayıcı bir Anayasa düzenlemesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde siyasi parti liderleri, oda, sendika ve STK başkanları ortak mutabakat toplantısında bir araya, gelmeli ve ortak dil konulmalıdır.”
“İŞ DÜNYASININ YANINDA ÇİFTÇİLERİMİZ DE DESTEKLENMELİ”
Gergin ortamın dağıtılması ve sermayedarlara güvenli ortamın sağlanması durumunda yatırımların artacağını ifade eden Engin, “Geçmişte olduğu gibi iş insanlarının önlerinin açılması için kaynakların tüm Anadolu’ya dağıtılması lazımdır. Birkaç büyük İstanbul merkezli holding değil, Anadolu yaklaşımı ile bütün iş insanlarının önünün açılması gerekmektedir. Özellikle ekonomimizde kendinden büyük ve küçük olan işletmeler arasında köprü görevi gören KOBİ’lerimizin desteklenmesi ve ayakta durmaları gerekiyor. Üretici toplum olmak zorundayız, geleceğimizin inşası için iş dünyasının yanında çiftçilerimiz de desteklenmelidir. Köylerimizde eğitim ve sağlık kurumları daha erişilebilir bir hale getirilip, köyde tarımsal üretim yapan insanlarımıza çeşitli kolaylıklar sağlanmalıdır. Böylelikle ters göç akımı başlatarak tarımımızı eski günlerine getirebiliriz” dedi.
KRİZ ÇUKUROVA HAVALİMANI’NI VURDU
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan MESİAD Başkanı Hasan Engin, iflas yaşayan inşaat firmalarında yaşanan işten çıkarmalar ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Ülkemizin ekonomik olarak daralmasından dolayı kamu kaynakları kısıtlandı. İhalelere ve yatırımlara yapılan ödemelerde kısıtlanmış durumda. Bu durum hem istihdama hem de ekonomiye etki yapıyor. Çukurova Havalimanında ve bazı kavşaklarda da ekonomik zorluklardan dolayı geri çekilmeler başladı. Biz inşaat sektörünün göbeğinde olduğumuzdan dolayı bu durumu daha yakından izliyoruz.”
“KRİZİ BAHANE EDEN FIRSATÇILAR BÜYÜK ZAMLAR YAPIYOR”
İş insanları arasında krizi fırsata çevirmek isteyen duyarsız iş insanları olduğunu ifade eden MESİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Deniz ise “Şuanda büyük haksızlıklarla karşı karşıya kalıyoruz. Bazı fırsatçılar bu kısa süreli panik ataktan yararlanarak büyük miktarda zamlar yapmaya başladılar. Fırsatçılık yapan insanlara karşı bir cezai yaptırımlar uygulaması gerektiği görüşündeyim” dedi.
“ÜRETİMİ ARTIRARAK BU DIŞ TİCARET AÇIĞINI KAPATMAYA YÖNELMELİYİZ”
MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler ise “Kendi iş insanlarımıza dönüp üretimi artırarak bu dış ticaret açığını kapatmaya yönelmeliyiz. Asıl kalıcı olan sistem ve önlemler bu vizyonla çizilmeli. Dış ticaret açığına meydan vermeden dış ticaret fazlası olan bir ülke olduğumuz gün uluslararası düzeyde ne ABD nede başka bir ülke ile yürüteceğimiz sadece bir dostluk ilişkisi olur. Ayrıca bizimle benzer durumda olan diğer ülkelerin, elindeki dolar silahını kullanarak hegomonik bakış açısıyla ekonomileri çökertmeye çalışan ABD’ye karşı adımlar atması gerekir” diye belirtti.