Domates yasağı ihracatçıyı mağdur ediyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Domates yasağı ihracatçıyı mağdur ediyor


 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Rusya Federasyonu’nun Türkiye’den domates ithalatına kısıtlamaya devam etmesinin Türk yaş meyve sebze ihracatçılarını mağdur ettiğini bildirdi.

Rusya Federasyonu’nun Türkiye’den domates ithalatına kısıtlamaya devam etmesine Akdeniz İhracatçılar Birliği’nden (AKİB) tepki geldi. Türkiye yaş meyve sebze sektör kurulu adı yapılan yazılı açıklamada; Rusya Federasyonu’nun sözde kendi üreticilerini ve üretimini korumak adına Türkiye’den domates ithalatını kısıtlamaya devam etmesi, sadece kısıtlı sayıda 3 firmaya ihraç izini vermesi ve son olarak da 1 Şubat 2018 tarihinden itibaren bu 3 firmaya ilave olarak daha önce Rusya’ya ihracatı olmayan 5 firmanın ilave edilmesinin, yıllardır bu ülkeye ihracat yapan, yatırımları bulunan sektörün önde gelen firmalarını mağdur ettiği belirtildi.

Açıklamada, “1990’lı yıllardan günümüze kadar Rusya Federasyonu’na yaş meyve sebze ürünlerini ihraç eden, bu amaçla da Rusya Federasyonu’nda büyük yatırımlara imza atarak Rus ekonomisine katkı sağlayan ve Rusya Federasyonu’ndaki işletmelerinde çalıştırdıkları personellerle Rusya istihdamına katkı sağlayan sektörün öncü tecrübeli firmaları bu uygulamadan rencide olmakta, yıllarca elde ettikleri kazanımları ve tecrübeleri heba edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

“RUSYA FEDERASYONU’NUN TALEP ETTİĞİ TÜM KRİTERLERE FAZLASIYLA SAHİBİZ”

İhracat yasağının kalkmasını talep eden sektör temsilcileri şu açıklamayı yaptı: “Sektörün önde gelen ve yıllardır Rusya Federasyonu’na yaş meyve sebze ürünlerini ihraç eden firmalarımızın modern paketleme tesisleri ile üretim seralarının bulunması ve izlenebilirlik kriterlerine göre sözleşmeli üretim yaptırmaları gibi Rusya Federasyonu’nun talep etmiş olduğu tüm kriterlere fazlası ile sahip olmalarına rağmen, Rusya Federasyonu makamlarının bu maksatlı tutumları ile daha önce Rusya’ya ihracatta herhangi bir tecrübesi olmayan firmaları listeye alması, her iki taraf açısından da büyük sakıncaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunun yanında, Rusya Federasyonu, sözde kendi üretim ve üreticilerini koruma adına Türkiye’den domates ihracatına kısıtlama getirmesine rağmen, Türkiye dışında diğer ülkelerden yaptığı domates ithalatını her geçen gün artırmaktadır. Yani Türkiye’ye getirilen kısıtlama sonrası Rusya’nın diğer ülkelerden yaptığı domates ithalatı 2017 yılının ilk 9 ayında 395.919 ton olarak gerçekleşerek bir önceki yıl aynı dönemine göre yüzde 8 oranında artış göstermiştir. Rusya Federasyonu, Türkiye’den domates ithalatını kısıtlamasına rağmen, Çin Halk Cumhuriyeti, Fas, İran, Azerbaycan, Belarus gibi ülkelerden domates ithalatını artırarak devam ettirmektedir. Bu durum göstermektedir ki, Rusya Federasyonu’nun domates ithalatında kısıtlamaları ve engelleri sadece Türk domates ihracatçılarına uygulanmaktadır. Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu kararı olarak, bu kısıtlayıcı uygulamaya bir an önce son verilmesini talep ediyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA