TÜPÇÜLER DEPOLAMA ALANI İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TÜPÇÜLER DEPOLAMA ALANI İSTİYOR


 

Tarsus’ta olduğu gibi Mersin merkezde de tüpleri depolayacak uygun bir alan oluşturulması için Büyükşehir Belediyesi’ne seslenen esnaf çözüm istedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 10 No’lu Akaryakıt, LPG, Madeni Yağ ve Enerji Meslek Komitesi Başkanı Eşref Akdoğan Mersin’de tüp depola alanı bulunmamasının sıkıntılarını yaşadıklarını söyledi. 

Yaptığı yazılı açıklama ile komite bünyesinde akaryakıt, LPG, Madeni Yağ satıcıları ile Enerji sektöründe faaliyet gösteren firmaların bulunduğunu anlatan 10 No’lu Komite Başkanı Eşref Akdoğan, ilk olarak tüp satıcılarının sorunlarına değindi. 
Mersin’in merkezinde Tarsus’ta olduğu gibi tüpleri depolayacak uygun bir alan bulunmaması nedeniyle karşılaştıkları sorunları anlatan Akdoğan, Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuda çözüm istediklerini dile getirdi. “Mevcut durumda tek tek satıcıların kendisine depo oluşturması imkansız bu nedenle herkes tüpünü dükkanının önünde tutmak durumunda kalıyor” diyen Akdoğan, “Böylesi bir uygulama hem ürünlerin çalınma riskini beraberinde getiriyor hem de çevre güvenliğini tehdit ediyor” değerlendirmesini yaptı. Sektör temsilcilerine yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alan tahsis edilmesinin tüm sorunları çözümleyeceğine dikkat çeken Akdoğan, bu uygulama sonunda daha düzenli satış alanlarının oluşabileceğini söyledi. 
Sektörde satışların giderek azaldığına da değinen Akdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Tüp satışları her geçen gün azalıyor. Bunun paralelinde dükkanlar kapanıyor, çalışan sayılarımız azalıyor. Pazarın her yıl yaklaşık yüzde 5-10 arasında daraldığını söyleyebilirim. 5 yıldan bu yana kent nüfusu artmasına rağmen doğalgazın kentimizdeki kullanımının başlaması tüp satışlarını azalttı. Aynı zamanda dövize bağlı olarak tüp fiyatlarının artması, doğal gaz kullanmayanları da elektrik kullanımına yönlendirdi.”

“DENETİMLER ARTIRILMALI”
Denetimsizlikten kaynaklanan sorunlar yaşandığına da dikkat çeken Eşref Akdoğan, şu bilgileri verdi:  “Bayi denetimleri için bir ekip oluşturulmuş durumda. Bu ekip içinde Emniyetten, Zabıtadan, Sanayi İl Müdürlüğünden, Maliyeden, Jandarmadan temsilciler yer alıyor. Bu ekipler normal şartlar altında ağırlıklı olarak merdivenaltı, ruhsatsız çalışan yerleri denetlemesi gerekirken, belli başlı, düzgün çalışan firmalara denetimde öncelik veriliyor. Biz denetimin mutlaka gerekli olduğu ve artırılması gerektiği düşüncesindeyiz. Ancak bu denetimin yalnızca belli başlı firmalara yapılmasına karşıyız.” 

“HAFTA TATİLİ RUHSAT HARÇLARININ KALDIRILMASINI BEKLİYORUZ”
Akaryakıt sektöründe de önemli sorunlar bulunduğuna dikkat çekerek yıllardır Belediyelere ödenen hafta tatili ruhsat harçlarının getirdiği sıkıntılara değinen Eşref Akdoğan, omuzlarına önemli bir yük bindiren bu mali yükün sona ermesi adına yaptıkları çalışmaları anlattı. Cumartesi-Pazar günleri çalışan akaryakıt istasyonlarının belediyelere ruhsat kapsamında belirli miktarlarda ödeme yaptığını, ancak belediyelerin inisiyatifleri doğrultusunda bazı şehirlerde bu ödemeleri almadığını kaydeden Akdoğan, sorunun çözümü için yaptıkları girişimlerden sonuç alamadıklarını söyledi. Bunun üzerine Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) ile temasa geçtiklerini dile getiren Akdoğan, TABGİS’in girişimleri sonucunda ortaya çıkan kararı ise şöyle özetledi:  “Temmuz ayında yürürlüğe giren Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla birlikte 394 Sayılı Kanun kaldırılmış ve ayrıca Belediye Gelirleri Kanunu’ndan da hafta tatili harcı çıkarılmıştır.
Ancak, Buna rağmen bazı illerde Belediyelerin uygulamayı devam ettirmesi üzerine, TABGİS tarafından kanuna aykırı bu durumun düzeltilmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmuş ve konu İçişleri Bakanlığı’na İntikal etmiştir.
Yapılan ısrarlı çalışmalar sonucunda İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden gönderilen ve TABGİS’e ulaşan yazıyla tüm çelişkiler ortadan kalkarak uygulamanın bitirildiği açıklığa kavuşmuştur.
Gelen yazıda ilgili kanunlarda yapılan değişiklikler neticesinde, 394 Sayılı Hafta Tatili Kanunu ve Hafta Tatili Ruhsat Harcı’nın kaldırıldığı, böylece akaryakıt ve LPG istasyonları için belediyelerden alınan Hafta Tatili Ruhsatı uygulamasının sona erdiğinin değerlendirildiği bildirilmiştir.”
Akdoğan, çıkan bu kararla gerekli girişimlerde bulanacaklarını ve önümüzdeki yıl yaşadıkları sorunun ortadan kalmasını, zorlu rekabet koşullarında kendilerine destek olunmasını beklediklerini söyledi. 

“SATIŞLARIMIZ ARTTI AMA KARLILIKLARIMIZ AZALDI”
Nasıl bir 2017 yılını geride bıraktıklarına da değinen Eşref Akdoğan, akaryakıt sektöründeki satışların artmasına rağmen karlılıkların azalması nedeniyle istedikleri gibi verimli bir yıl geçiremediklerini bildirdi. 2018’in ise daha sıkıntılı geçebileceğini kaydeden Akdoğan bunun sebeplerini şöyle özetledi: “2018 yılında başlayacak bir takım yeni uygulamaların bize daha fazla mali yük getireceğini şimdiden görebiliyoruz. Örneğin tüm akaryakıt istasyonlarında Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurulması zorunluluğu geldi. Bu uygulama iki açıdan sıkıntı getirecek. İlki LPG Sorumlu Müdürü çalıştırılması, Ortak Sağlık Kuruluşlarından hizmet alınması gibi zorunluluklarla gelen mali yükümüz yeni bir istihdam kalemiyle daha da artacak. Ama bundan daha da önemlisi talep edilen tehlikeli madde güvenlik danışmanının bulunması noktasında sıkıntı yaşanacak. Bildiğim kadarıyla bir danışmanın aynı anda 3-4 istasyondan sorumlu olması gerekirken mevcut durumda o kadar fazla danışman bulunmaması nedeniyle bir danışman 15-20 istasyondan sorumlu olmak zorunda. Bu noktada sağlıklı bir hizmet alabilmek mümkün olmayacak.” 
Kredi maliyetlerinin artması nedeniyle kredi kartlarındaki komisyon oranlarında yaşanan yüzde 100’e yakın artışların da 2018 için olumsuz sinyaller verdiğine değinen Akdoğan, Mersin’in araç sayısı bakımından Türkiye’de üst sıralarda olması nedeniyle tüm bu olumsuzluklara rağmen satışlarının iyi gidebildiğini ancak sektör temsilcilerinin kazanmayarak iyi bir yıl geçiremeyeceğine inandığını söyledi. 
Sektör temsilcilerine tavsiyelerde de bulunan Akdoğan, “Mutlaka akaryakıt istasyonlarının her metrekaresi akaryakıt dışı gelir getirecek yeni çalışma alanları ile değerlendirilmeli. Yıllardır marketlere ağırlık veriliyor. Artık bu hizmetler çeşitlendirilmeli. Fark yaratan, farklı uygulamalara gidenin daha fazla kazanacağı dönemler yaşanıyor” değerlendirmesini yaptı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA