İNÖNÜ ANITI BAŞINDA ANILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İNÖNÜ ANITI BAŞINDA ANILDI


 

CHP il başkanlığı, ölümünün 44. yıldönümünde ikinci Cumhurbaşkanı ve CHP 2. Genel Başkanı İsmet İnönü’yü anıtı başında andı.

SONER AYDIN

Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2. Genel Başkanı İsmet İnönü, ölümünün 44. yıldönümünde Mersin’deki anıtı önünde anıldı. CHP il yönetiminin düzenlediği anmaya CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, STK temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı. Mersin Garı karşısındaki anıt önünde gerçekleştirilen anma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Anma töreni öncesi İnönü’nün hayatını anlatan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler, saygı ve minnetle andıklarını dile getirdi.

“DEMOKRAT, LAİK, ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR DEVLET ADAMIDIR

Anmada kısa bir konuşma yapan CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, İsmet İnönü için, “Osmanlı ordusunda yetişmiş ve ömrü savaşlarda geçmiş bir subaydır” ifadesini kullandı. İnönü’nün İstiklal Savaşı’nda Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı olarak görev aldığını ve Atatürk’le beraber İstiklal Savaşı’nı başarıyla tamamladığını dile getiren Kuyucuoğlu, “Daha sonra yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcisi olarak Lozan’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerini atan kişidir. Sonrasında ise Mustafa Kemal ile birlikte Türkiye’nin kuruluşunda önemli bir rol almıştır. CHP’nin 2’inci genel başkanı ve 1938’den sonra da 2’inci cumhurbaşkanımız olarak görev yapmıştır. Türkiye’yi yıllarca savaşmış bir insan olarak savaşların ne kadar halk için olumsuz ve kötü olduğunu düşünerek 2’inci dünya savaşına ülkemizi sokmayan çocukları babasız bırakmayan bir liderdir. Yine 1946’da Türkiye’yi çok partili sisteme geçiren ve bunun temellerini atan bir demokrat bir laik bir özgürlükçü devlet adamıdır. Bizim bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde büyük sıkıntılarımız var ama biz Mustafa Kemal’in ve İnönü’nün çocukları ve torunları olarak bu cumhuriyete sahip çıkacağız. Bu cumhuriyeti onlar bizlere emanet ettiler. Bugün cumhuriyetimizi bir Ortadoğu ülkesine getirmeye çalışanlara karşı Türkiye’yi özgürlükçü, yenilikçi, demokratik bir ülke olarak yaşatmaya devam edeceğiz. Bizler bu cumhuriyete bugüne kadar sahip çıktık. Onların çocukları, torunları olarak sahip çıkmaya devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti demokratik laik cumhuriyet olarak yaşamaya devam edecektir” dedi.

“CHP VAR OLDUKÇA CUMHURİYET REJİMİ DE VAR OLACAKTIR”

CHP Mersin İl Başkan Vekili Oğuzhan Karayiğit ise, “İnönü, Türkiye Cumhuriyeti’nin var olma mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlıkla, Lozan zaferinde akılla kendini ifade etmiştir. 1’inci ve 2’inci İnönü savaşlarıyla tarihteki önemli yerini almış ve asla unutulmamıştır. 2’inci Dünya Savaşı’na ülkemizi sokmaması tecrübeli devlet adamı tanımının tamda karşılığıdır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin geldiği noktada İsmet İnönü 1946 yılında gerçekleştirdiği çok partili döneme geçişin bir tezatını yaşamaktayız. Tek adam rejiminin nedenli ağır sonuçları olduğunu nedenli kötü muamele ve uygulamalar maruz kaldığımızı hep birlikte görmekteyiz. Unutulmasın ki CHP var oldukça cumhuriyet rejimi de var olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle birlik ve beraberlik mesajını da vermek istiyorum. Önümüzde 2019 seçimleri var. Bu seçimlerde sadece bir siyasi partiye oy vererek iktidara getirmek değil, bir dönüm noktasını bir varoluş noktasını sonlandıracağız yada başlatacağız. Ya hep ya hiç diyeceğimiz bir seçim dönemine girdik. Bu durumda da birlik ve beraberlik içersinde mücadele edeceğimiz inancıyla İsmet İnönü’yü saygıyla, rahmetle ve büyük bir özlemle anıyoruz” diye konuştu.

Anmanın ardından katılımcılar İsmet İnönü anıtına kırmızı gül bıraktı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA