Mehmet Nabi Batuk
AKP Hükümeti’nin sözleşmeli belediye işçilerine yönelik hazırladığı yeni düzenlemenin OHAL kapsamında yayımlanacak KHK ile yürürlüğe gireceğine ilişkin söylentiler, Mersin’deki taşeron işçilerini sokağa döktü. Hükümetin OHAL yetkilerini kullanarak kadro haklarının sınırlandıracağına inanan işçiler Özgür Çocuk Parkı’ndaki dalları budanmış bir ağacın altında toplanarak basın açıklaması yaptı. İşçilere CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit EMEP İl Başkanı Mehmet Taşçı, SES Mersin Şube Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt, Kültür Sanat – Sen Şube Başkanı İmam Özdemir, Tarım Orkam – Sen Şube Başkanı Kenan Hazar, İHD Şube Başkanı Ali Tanrıverdi Türk – İş temsilcileri de destek verdi. Burada DİSK Üyesi Taşeron işçiler adına açıklama yapan DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, tüm taşeron işçilerine çağrıda bulunarak “Yüz binlerce taşeron şirket işçisini ilgilendiren böyle bir konunun Olağanüstü Hal ilanını doğuran sebeplerle hiçbir ilgisi olmadığı halde bir kanun hükmünde kararname konusu edilmesi tam bir hukuksuzluktur” dedi.
“KADRO BEKLENTİMİZ GÜNLÜK SİYASETE KONU EDİLMİŞTİR”
Hükümet’in sayıları neredeyse 1 milyonu bulan kamu işçilerinin durumunun kamuoyunda açıklıkla tartışılmasına meydan vermeden ve TBMM’yi devre dışı bırakarak, oldu bittiye çevirmek istediğini ifade eden Kemal Göksoy, “Taşeronlaştırma konusu kamu işçilerinin muzdarip olduğu ve yıllardır kadro beklentisiyle çözümünü bekledikleri temel sorunlarıdır. Bu temel sorunun birçok yönü vardır. Çözümü için konunun doğrudan muhatapları olan sendikalarla müzakere edilerek atılacak adımların olgunlaştırılması, konunun tüm muhataplarıyla Meclis’te tartışılarak yasal düzenleme haline getirilmesi gerekirdi. Ancak böyle bir süreç işletilmemiş ve taşeron işçilerin yıllardır süren kadro beklentisi günlük siyasete konu edilmiştir. Hükümet konunun tartışılmasından özellikle kaçınmakta, bu nedenle Olağanüstü Hal ilanı ile hiç ilgisi olmadığı halde bu temel meseleyi bir kanun hükmünde kararname ile oldubittiye getirmeye çalışmaktadır” dedi.
“500 BİN İŞÇİ KAMU İSTİHDAMININ GÜVENCESİ DIŞINA ATILDI”
Belediye hizmetlerinde çalışan işçilerin kadro beklentisinin hükümet eliyle boşa çıkarıldığını aktaran Göksoy, “Hükümet taşerona kadro müjdesi verirken şu anda belediye şirketlerinde çalışan 100 bin işçiyi kadro sürecinin dışına itmiştir. İkinci olarak Hükümet, belediye hizmetlerindeki taşeron şirketlerde çalışan yaklaşık 400 bin işçiyi de belediye şirketlerine göndererek taşeronluğu bitirdik söylemini kurmakta ve bizden buna inanmamızı beklemektedir. Sonuçta belediye hizmetlerinde çalışan yaklaşık 500 bin işçi kamu istihdamının güvencesi dışına atılarak yine güvencesizliğe ve belirsiz çalışma koşulları ile belirsiz bir geleceğe mahkum edilmişlerdir. İşte bu konuların kamuoyunda, Meclis’te tartışılması istenmediği için kanun hükmünde kararname yoluna başvurulmak istenmektedir” diye konuştu.
SADECE MERKEZİ İDARELERDE Mİ İŞÇİLERE KADRO VERİLECEK?
5393 sayılı Belediye Kanunu olmak üzere yerel yönetim yasalarıyla güvenceli kamu istihdamının dışına çıkarılan belediye hizmetlerinde çalışan yüz binlerce işçinin kadro beklentisinin KHK ile engelleneceğini ifade eden Kemal Göksoy, “Hükümet adına yapılan açıklamalar yaklaşık 500 bin işçiyi kadrosuz ve güvencesiz bırakmıştır. Yine bu açıklamalar dikkatle incelendiğinde sadece merkezi idarelerde işçilere kadro verileceği; belediye ve il özel idarelerinde çalışan işçilerin kadrosuz bırakıldığı; kamu iktisadi teşekküllerinde çalıştırılan taşeron işçilerin ise düzenlemede kendilerine hiç yer bulamadıkları anlaşılmaktadır. Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa Anayasanın eşitlik ilkesi de göz ardı edilmiş olacaktır. İşte bu konuların kamuoyunda, Meclis’te tartışılması istenmediği için KHK yolu gündeme gelmiştir. Daha önceki açıklamalara göre kamuya alınacak taşeron işçileri bir sınav ve güvenlik soruşturması süreci beklemektedir Bu sınav ve soruşturma nasıl olacaktır; kim yapacak ve değerlendirecektir? Belirsizdir. İşte bu konuların tartışılmadan sonuçlandırılması hedeflenmiştir” şeklinde konuştu.
SENDİKALARI NE OLURSA OLSUN TÜM İŞÇİLER ORTAK HAREKET ETMELİ
Sözlerinin son bölümünde diğer sendikalarda çörgütlü belediye işçilerine seslenen Kemal Göksoy, tüm sözleşmeli işçilere hakları için birlikte hareket etme çağrısı yaparak şunları söyledi: Sendikamızın talebi başından beri Belediye Kanunu’ndaki norm kadro uygulamasının değiştirilerek norm kadro kurma ve uygulama yetkisinin belediye meclislerine terk edilmesi; belediyelerin asli hizmetlerinde hizmet alımının yasaklanması; belediye iktisadi teşekkülleri (BİT) olarak tanımlanan belediye şirketlerinde çalışanlar da dahil olmak üzere taşeron şirketlerde çalışan işçilerin 657/4-d kapsamında istihdam edilmeleri yönünde olmuştur. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde belediyelerce yapılacak bütün işlemlerinde işçi sendikalarının içinde olacağı komisyonların yetkisinde yapılmasını talep ediyoruz. Yapılacak düzenlemenin bu eksiklikler giderilerek değiştirilmesi talebimizi bugün de yeniden dile getiriyoruz. Ama yapılacak düzenlemenin tüm tarafların katkılarıyla, olabildiğince şeffaf bir biçimde, kamuoyunun gözü önünde, Olağanüstü Hal Rejimi etkisinden uzak ve Meclis’te ele alınmasını savunuyoruz.”