HEDİYE EROĞLU
Yarım asır sonra yeniden sanatın gündemine giren Zero hareketinin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi ressam Gencay Kasapçı, yaşamını sürdürdüğü Mersin’de hayatını kaybetti. 1950’li yıllarının sonlarında Almanya’da; 2. Dünya Savaşı sonrasında oluşan depresif, karamsar havayı dağıtmak, daha olumlu bir iklim oluşturmak felsefesiyle başlayan Zero hareketinin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi Kasapçı’nın vefatı sanat dünyasını yasa boğdu. Bir süredir Mersin üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören 84 yaşındaki Kasapçı, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayata tutunamadı.
Yarın öğle namazına müteakip Müftü Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Şehir Mezarlığı’na defnedilecek Kasapçı’yı çok sayıda sevinin uğurlaması bekleniyor.
TÜRKİYE’NİN GURURU OLDU
9 Mart 1933 tarihinde babasının yedek subaylık yaptığı dönemde Ankara’da doğan Bulgaristan göçmeni Gencap Kasapçı, çalışmalarını 1999 yılından buyana Mersin’de sürdürüyordu. 1959’da İtalyan Hükümeti’nden kazandığı bursla Floransa’ya gitmesi ile fresk ve mozaik çalışan Kasapçı, 1960 yılında, bursu bittikten sonra Roma’ya yerleşti ve kendi atölyesini kurdu. İtalya başta olmak üzere uluslararası arenada tanınan bir sanatçı olan Kasapçı, çeşitli yarışmalarda aldığı ödüllerle Türkiye’ye büyük gururlar yaşattı. Mersin’de; 1994-1995 yaptığı “Özgürlük” ve “Portakal Ağacı” Anıtları ile kente değeri paha biçilmez iki eser bırakan Gencap Kasapçı, 84 yıllık yaşamının 18 yılını geçirdiği Mersin için önemli çalışmalara imza attı.
KASAPÇI’NIN ‘ÖZGÜRLÜK ANATI’NIN BAŞINA GELENLER
Öte yandan Gencay Kasapçı, 2014 yılında Mersin’de bulunan ‘Özgürlük Anıtı’ adlı heykeli nedeniyle gündeme gelmişti. 1994’te Kültür Bakanlığı’nın ‘Kıbrıs Barış Harekatı’ anısına yaptırdığı, üzerinde mavi kuşların uçtuğu heykeli 2014 yılında ‘hasar gördü’ diye yenilenmişti. Ancak seramik kuş figürleri sökülüp yerine Türk bayrağı yerleştirilmişti. Heykelin bu hali medyada gündeme gelince Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz devreye girip heykelin doğru biçimde yenilenmesini sağlamıştı. Anıt 2015’te törenle açılmıştı.