Oğuz Kağan’ın milattan önce 200 yıllarında, “Türk yurdunda yoksulluk o kadar azalsın ki fakirlik suç sayılsın” sözünü anımsatan Şimşek, “Acaba Oğuz Kağan yaşasaydı, 15-20 milyon insanın yoksulluk yardımı aldığını, kadın sığınma evlerinin dolu olduğunu, yaşlı bakımevlerinin ve huzurevlerinin dolu olduğunu görseydi ne derdi? Biz gelişmiş bir ülke olarak sosyal yardım alan vatandaşlarımızın sayısının azalmasından mutlu oluruz, her yıl sayının artmasından mutlu olmayız. Kadın sığınma evlerinde kalan kadınların sayısının azalmasından, boşanmaların azalmasından mutlu oluruz. İnşallah, önümüzdeki yıl ki sunumunuzda da bu sayının azaldığını sizlerden duymak isteriz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bu konularda çalışmalar yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“BÜYÜKŞEHİRLERDE KÖMÜR YARDIMI YAPILMASI AYIPTIR”
Seçim döneminde hükümetin vaat ettiği sosyal konut projelerinden bakımevlerine, evlatlık edinme kriterlerinden şehit ve gazilerimizin atanmalarına kadar her konuda sorunu dile getiren Şimşek son olarak yapılan kömür yorumlarını eleştirdi. Milletvekili Şimşek, “Bakanlığın kömür yardımı yapmasını, özellikle büyük şehirlerde kömür dağıtılmasını ben bir ayıp olarak görüyorum. Seçim bölgem olan Mersin’de de böyle bir uygulama yapılmasını yanlış buluyorum. Mersin zaten sıcak bir bölge, iki ay üç ay gibi kış mevsimi yaşanıyor. Bu sebeple kömür yardımı yapmak yerine, vatandaşlarımızın elektrik faturalarına bir destek yapılabilir. Doğal gaz desteği sağlanabilir. Ayrıca bir çok vatandaşımıza kömürle beraber erzak yardımı da yapılıyor. Bu yardımların tamamının nakdî yardım olarak yapılması lazım. Vatandaşın ihtiyacı neyse gitsin, kendisi alsın” ifadelerini kullandı.
KONUT VAADİ NE OLDU?
Ayrıca seçim döneminde hükümetin vaat ettiği sosyal konut projelerinin ne zaman yapılıp, vatandaşa dağıtılacağı hususunda açıklama yapılması gerektiğini belirten Şimşek; “Özellikle 2015 seçimlerinde; ‘Konut vereceğiz’ vaatlerinde bulundunuz. Bugüne kadar böyle bir sosyal konut yapılmış mıdır? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı böyle bir para ödemiş midir? Bundan sonraki süreçte yapmayı düşünüyor musunuz?”dedi.
MHP Mersin Milletvekili Şimşek; gazi ve şehit yakınlarının atamalarının boş kadroya göre yapılmasını da eleştirdi. Bu sebeple atamalarda sorun yaşandığını belirten Baki Şimşek açıklamasını şöyle sürdürdü; “Gazi ve şehit yakınlarının kendi alanları ile ilgili kurumlara atanmaları gerekmektedir. Orman mühendisi Millî Eğitim Bakanlığına atanıyor. Sosyal güvenlik uzmanı olan bir başka şehit yakını ise Orman Bölge Müdürlüğüne atanıyor. Şehit yakınlarının mutlaka kendi meslek gruplarına göre, kadro yoksa bile gerekirse kadro ihlali yapılarak mutlaka kendi kurumuna, kendi mesleğiyle alakalı bir kuruma atanmasını istiyoruz. Yani öğretmense Millî Eğitime atansın, orman mühendisiyse Orman Bölge Müdürlüğüne atansın, burada bir ilinti kurulsun”.
EVLAT EDİNME ŞARTLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ
Baba ve evlatlık alınacak çocuk arasında 40 yaş gibi bir yaş farkı zorunluluğu olmasına yönelik de açıklamalarda bulunan Şimşek, bu konunun esnetilmesi gerektiğini belirtti. Milletvekili Baki Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü. “Evlat edinme şartlarında; evlat edinecek anne baba ile evlatlık alınacak çocuk arasında 40 yaş gibi bir yaş zorunluluğu var. Şimdi, 50 yaşındaki bir aile evlatlık almak istediği zaman 10 yaşındaki çocuğu evlatlık alması gerekiyor. Bunun mutlaka düzeltilmesi lazım”. (bülten)