image
İnci TULUNAY

Tarih : 9.07.2026  E-Mail : 


BİR KURŞUN, BİR ÖMÜR…

Mersin’de silahlı kavgalar neden artıyor?

 

Eskiden silah sesleri filmlerde duyulurdu.

Bugün ise ne yazık ki mahalle aralarında, caddelerde, kafelerin önünde, düğünlerde ve hatta trafikte bile silah sesleri duyabiliyoruz.

 

Son aylarda Mersin'in farklı ilçelerinde yaşanan silahlı kavgalar, toplumda giderek büyüyen bir endişeye dönüştü. Kimi zaman bir alacak-verecek meselesi, kimi zaman bir trafik tartışması, kimi zaman da sosyal medyada başlayan bir sözlü atışma, birkaç dakika içinde silahların konuştuğu bir çatışmaya dönüşebiliyor.

 

Oysa insan hayatı, birkaç saniyelik öfkeye kurban edilecek kadar değersiz değildir.Bugün Mersin'in birçok mahallesinde vatandaşın ortak kaygısı aynı.."Acaba çocuklarımız dışarıda güvende mi?"

 

Bu soru bile başlı başına üzerinde düşünmemiz gereken bir gerçeği ortaya koyuyor.Öfke, artık çok daha çabuk patlıyor..

 

Ekonomik sıkıntılar, işsizlik, borç yükü, geçim derdi ve geleceğe ilişkin belirsizlikler insanların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Elbette ekonomik sorunlar hiçbir suçu haklı göstermez. Ancak toplumdaki stres ve tahammülsüzlük arttıkça, en küçük tartışmalar bile büyüyebiliyor.

 

Eskiden aile büyükleri araya girer, küslükler tatlıya bağlanırdı.Bugün ise öfke önce sosyal medyada büyüyor, ardından sokakta silaha dönüşüyor.Silaha Ulaşmak bu kadar kolay olmamalı!!!Bir başka düşündürücü konu ise bireysel silahlanma..Ruhsatlı ya da ruhsatsız fark etmeksizin, silahın bulunduğu ortamda kavganın ölümle sonuçlanma ihtimali kat kat artar..Bir yumrukla bitebilecek tartışmalar, bir kurşunla aileleri ömür boyu sürecek acılara mahkûm ediyor.

 

Silah, sorun çözmez.Silah yalnızca acıyı büyütür.Kaybeden sadece taraflar değil..

 

Her silahlı kavganın ardından sadece yaralanan ya da hayatını kaybeden insanlar yoktur.Yetim kalan çocuklar vardır.Evladını toprağa veren anneler vardır.Eşini kaybeden kadınlar vardır.Ömür boyu vicdan yükü taşıyan aileler vardır.Bir kurşun, yalnızca hedef aldığı kişiyi değil, onlarca hayatı etkiler.

Güvenlik güçlerinin mücadelesi önemli, ama yeterli değil.

 

Mersin'de emniyet ve jandarma ekipleri, ruhsatsız silahlara yönelik başarılı operasyonlar düzenliyor. Çok sayıda silah ele geçiriliyor, şüpheliler adliyeye sevk ediliyor.

Bu çalışmalar elbette büyük önem taşıyor.

 

Ancak mesele sadece suç işlendikten sonra müdahale etmek değildir.Asıl başarı, suçun hiç yaşanmamasını sağlamaktır.Bunun için ailelere, okullara, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya önemli görevler düşüyor.

 

Çocuklara öfke kontrolü, empati ve iletişim becerileri kazandırılmalı.Gençler spor, sanat ve kültürel faaliyetlerle desteklenmeli.Mahalle kültürü yeniden güçlendirilmeli

Mersin huzuruyla anılmalı..Mersin; limanıyla, narenciyesiyle, yaylalarıyla, deniziyle ve kültürel zenginliğiyle anılmalı..Silahlı kavga haberleriyle değil…Üretimle…Turizmle…Sanatla…Gençlerin başarılarıyla gündeme gelmeli.

 

Çünkü hiçbir anne, evladını "Acaba bugün sağ salim eve dönecek mi?" korkusuyla uğurlamak istemez.

 

Hiçbir çocuk, silah sesleriyle büyümemeli…

 

Medeniyet, silahın konuştuğu yerde değil; hukukun, sağduyunun ve diyaloğun egemen olduğu yerde yeşerir.

 

Bir kurşun bir hayatı söndürür.

 

Ama sağduyu, yüzlerce hayatı kurtarabilir.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 




  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  
 

  HABERCİ SPOR
 

 
  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANE
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA

Mersin Haber