image
İnci TULUNAY

Tarih : 2.06.2026  E-Mail : 


HASTANE BAHÇELERİNE FİDAN DİKİLSİN, ŞİFA YEŞERSİN

Hastaneler… İnsanların en kırılgan anlarında sığındığı yerler. Ama itiraf edelim: Çoğu hastane bahçesi, şifanın ruhuna pek de uygun değil. Beton zeminler, gölgesiz alanlar, nefes almakta zorlanan bir çevre… Oysa sağlık dediğimiz şey, sadece dört duvar arasında verilen tedaviden ibaret değil.

 Sağlık, temiz hava, huzur, gölge ve doğayla temasla tamamlanan bir bütün.

Peki neden Anamur’ dan Tarsus’ a kadar tüm hastanelerin boş alanları  hastane bahçeleri ağaçlarla dolu, kuş seslerinin duyulduğu, insanların nefes alabileceği alanlara dönüşmesin?

Yaz aylarımızın sıcağı malum.. Yıllardır söylediğimiz gerçekler.. İlla ki ağaçlandırmak , illa ki yeşillendirmek gerek..

Bir ağacın gölgesi, bazen bir ilacın etkisini tamamlar. Bilim  artık doğayla temasın, stres seviyesini düşürdüğünü, iyileşme sürecini hızlandırdığını açıkça söylüyor..

Hastane penceresinden görülen bir yeşillik bile hastanın ruh halini değiştirir. Beton manzaralar yerine yeşil alanlar görmek, umut hissini artırır.. Çünkü doğa, insanın en eski şifa kaynağıdır.

Üstelik mesele sadece hastalar da değil. Gün boyu yoğun tempoda çalışan sağlık emekçileri için de bu alanlar bir nefes durağı olur..Kısa bir mola sırasında bir ağacın gölgesine sığınmak, zihni tazeler, yorgunluğu azaltır. Sağlık çalışanlarının da sağlığa ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir.

Ağaçlandırılmış hastane bahçeleri aynı zamanda şehirlerin oksijen deposu olur. Artan hava kirliliğiyle mücadelede her bir fidanın değeri büyüktür. Gölge sağlar, sıcaklığı düşürür, karbonu emer, yaşam kalitesini artırır. Yani aslında hastane bahçesine dikilen her fidan, sadece bir bitki değil; bir nefes, bir serinlik, bir gölge..

Bu adım zor mu? Hayır. İrade ve planlama gerektirir. Yerel yönetimler, sağlık kurumları ve gönüllüler bir araya geldiğinde, kısa sürede beton alanlar yeşil koridorlara dönüşebilir. Her hastane bir “mini yaşam parkı”na evrilebilir.

Belki de artık şu soruyu sormanın zamanı geldi: İnsanların iyileşmek için geldiği bir yer, neden doğadan bu kadar uzak olsun?

Hastane bahçelerine dikilecek her fidan, sadece bugünü değil yarını da iyileştirir. Çünkü sağlığın kökleri, toprağa ne kadar yakınsa o kadar güçlüdür.

Şifa sadece reçetede değil; bazen bir yaprağın gölgesinde saklıdır.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  
 

  HABERCİ SPOR
 
 
  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANE
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA

Mersin Haber