Pınar ERDAL | TOPLANTI YERİ NEDEN GİZLİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Pınar ERDAL

Tarih : 19.04.2024  E-Mail : haberciniz33@gmail.com


TOPLANTI YERİ NEDEN GİZLİ?

Mersin’in Toroslar ilçesi Hamzabeyli ve Işıktepe Köylerinde Kiska İnşaat tarafından yapılmak istenen kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için ÇED süreci başlatıldı.

Hani şu; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin metro projesini yapacak KİSKA KOM şirketinden bahsediyorum!

 

ÇED nedir? Çevresel Etki Değerlendirme süreci…

 

Yani ÇED ile bu projenin yapılmak istendiği bölgeye ekonomik, kültürel, sosyal, sağlık, güvenlik, su varlığı toprak yapısı gibi olumlu olumsuz anlamda ne tür etki yapacağı ortaya konulur.  

 

Ve mevzuat gereği ÇED sürecinde zorunlu olarak “Halkın Katılım Toplantısı” yapılır. Yani halk bilgilendirilir. İlgili proje sahipleri soruları yanıtlar, merak edilenlere açıklık getirir.

 

Gazetemizde çıkan habere göre Hamzabeyli ve Işıktepe köylerinde yapılmak istenen tesis ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısının tarihi ve saati belirlenmiş ama yer bildirimi yapılmamış!

 

Yani ilana çıkılmış tarih ve saat verilmiş ama yer açıklanmamış!

 

Garip değil mi?

 

Bu bilinçli mi yapılmış ya da bilinçsiz mi bilmiyoruz?

 

Ne kadar hukuki onu da bilmiyoruz ki tartışmalı olduğu savunuluyor…

 

Ama neden yer bildirilmez?

 

Çünkü halk tepkili! Halk bu projeye karşı! Çünkü istemiyor!

 

Şimdi halkın karşı çıktığı bir proje için halkı bilgilendirme toplantısı düzenleyeceksiniz ve siz arkadan dolanmaya çalışıyorsunuz…

 

Bu şekilde halkı nasıl ikna edeceksiniz? Halk size nasıl inanacak?

 

Başka amaçlar mı var?

 

KİSKA KOM şirketinin bakanlığa onay için sunduğu proje dosyasına göre, proje kapsamında kalker ocağından yıllık bir milyon 512 bin ton üretim yapılması planlanmakta. Toplam görünür rezervi 63 milyon 750 bin ton olan sahanın proje ömrü ise yaklaşık olarak 42 yıl.

Projenin hayata geçirileceği 24,99 hektarlık ÇED izin talep alanı içerisinde patlatmalı ve basamaklı olarak açık işletme yöntemiyle toplam yıllık bir milyon 512 bin ton (604.800 m3/yıl) kapasite ile kalker üretimi gerçekleştirilecek. Ocak sahasında üretilen kalkerin tamamı kırma-eleme tesisinde boyutlandırma işlemine tabi tutulacak. Kalker, kırma-eleme tesisinde boyutlandırıldıktan sonra kamyonlara yüklenerek stok sahasında geçici olarak depolanmak üzere nakledilecek, akabinde ise satış için nakledilecek.

 

Proje kapsamında çalışma süresi; yılda 12 ay, ayda 25 gün (yılda 12 ay ve 300 gün), çift vardiya ve günde 16 saat olacak. Ocakta her bir vardiyada 6 kişi ve kırma-eleme tesisinde her vardiyada 4 kişi olmak üzere toplam 20 kişi ile faaliyetler yürütülecek.

 

Şirketin proje tanıtım dosyasında toplamda 20 kişinin çalışacağı proje için işletmede çalışacak vasıfsız işçiler yakın yerleşim birimlerinden sağlanacağını vaat etmesi ise dikkat çekti.

Şirket, “Böylece yöre halkının yeni bir iş alanında istihdam edilmesi sağlanacaktır. İşçilerin günlük gıda ihtiyaçları ise yakın çevre yerleşim birimlerinden ve ilçeden temin edilecek olup bu sayede hem bölge ekonomisine hem ülke ekonomisine kazanç sağlanacaktır. Projenin yaratacağı katma değer ve istihdam aynı zamanda bölgenin sosyoekonomik kalkınmasına da olumlu yönde katkı sağlanmış olacaktır” diyerek, ekonomik kalkınma vaadinde de bulundu.

 

Proje ile ilgili poligon taşlarıyla alan belirleneceği ve bunun için de uyarı levhaları ve tabelaları yerleştirileceği belirtilirken, sağlık koruma bantları çekilerek etkileşim alanında halkın bilgilendirileceği öne sürüldü. Ayrıca şirket faaliyet kapsamında kalkerin taşınması ve işlenmesi sırasında proje sahası etrafında ve nakliye güzergahında bulunan tarım arazilerine, ulaşım yollarına, çevreye herhangi bir şekilde zarar verilememesi için gerekli bütün önlemler alınacağını vaat etmiş.

 

Şirket ayrıca faaliyet kapsamında ÇED raporunda, çalışmalar sırasında faaliyet alanında heyelanlara, çukurlaşmalara ve göllenmelere meydan verilmeyeceğini, arazi topografyasına uygun çalışılacağını savunarak, faaliyet esnasında söz konusu alanlarda oluşacak her türlü zarar ziyandan faaliyet sahibinin sorumlu olacağı ve faaliyet sahibi tarafından karşılanacağı beyan ve taahhüt etmiş durumda.

 

Proje alanı en yakın konutun güneydoğu yönünde 438 metre mesafede olacağı ocak projesinin Hamzabeyli Mahallesine bağlı en yakın tarım arazisi ise doğu yönünde ki 100 metrelik mesafede.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA