Hediye EROĞLU | SERBEST BÖLGEYE DİKKAT! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Hediye EROĞLU

Tarih : 24.09.2022  E-Mail : heroglu33@hotmail.com


SERBEST BÖLGEYE DİKKAT!

Mersin Serbest Bölgesi işlem hacminde öne çıkan ilk sektör hazır giyimdir. Hazır giyim; Mersin Serbest Bölgesinin kuruluşundan bu yana üretim ve istihdam konusundaki en önemli sektörlerden biridir. Yıllık 300 milyon dolar seviyesinde ticaret gerçekleştirilmesiyle beraber yaklaşık 6 bin 500 kişilik istihdam sağlamaktadır. Yani istihdamda bölgeyi hazır fiyim sırtlamaktadır.

Mersin Serbest Bölge’deki tekstil firmaları, fason üretimleri ile hazır giyimde Avrupa devlerinin en büyük iş ortaklarıdır.

 

Pandemi ve sonrasında savaş tekstil, hazır giyim sektörünü buz üstünde dans ettirtirken şimdi de küresel ekonomideki negatif seyrin ve resesyon kaygılarının derinleşmesi Türk hazır giyim sektöründe kriz endişesine neden oldu.

 

AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, “Avrupalı moda devlerinin siparişleri günden güne azalıyor. Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzün ihracat, üretim ve istihdamda kayıpların yaşanacağı bir döneme girmiş olmasından endişe ediyoruz” dedi.

 

Çünkü girdi maliyetlerindeki artışlar ve Uzak Doğu ülkelerinin agresif fiyat stratejisine karşı rekabet etme şansları kalmadı!

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün doların avro karşısında değer kazanması ile parite avantajında da ciddi kayıplar yaşanmakta.

2022 yılının Ocak-Ağustos döneminde 14,24 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştiren sektörümüz Avrupa Birliği pazarında 8,82 milyar dolar değere ulaştı. En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’ne avro ile ihracat yapıyoruz. Girdilerimizin büyük bölümü ise dolarla satın alınıyor. Son dönemde doların avro karşısında değer kazanmasından dolayı sektörümüz parite avantajını yitirdi, fiyat tutturmakta zorlanıyoruz.

 

Başkan Tekin’in de dediği gibi; enerji, işçilik ve ham madde maliyetlerinin azaltılmasına yönelik devlet desteklerinde hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne pozitif ayrımcılık yapılması şart!

Ayrıca istihdamın korunması ve finansmana erişimin kolaylaştırılması konularında pandemi dönemindeki gibi desteklerin verilmesi sektörün ayakta kalması için hayati önem taşımakta.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA