İnci TULUNAY | İKİBİNDEN İKİBİNE EŞİTTİR OT! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
İnci TULUNAY

Tarih : 17.08.2022  E-Mail : 


İKİBİNDEN İKİBİNE EŞİTTİR OT!

Mutlaka rastladınız sosyal medyada milattan önce 2000’de ot ile başlayan tedavi şekli milattan sonra 2000’de yeniden aslına döndü.

Yazı şöyle:

M. Ö. 2000….. Al bu otu ye.

M. S. 1000…… O ot kötü, gel bu duayı oku.

M. S. 1250…… O dua batıl, al bu iksiri iç.

M. S. 1500…… O iksirin ne faydası var, al bu hapı yut.

M. S. 1750…… O hap etkisiz, al bu antibiyotiği iç.

M. S. 2000…… O antibiyotik kimyasal, al bu otu ye.

Tarihler ne kadar güvenilir bilmem fakat bu tespiti yıllar önce lise öğretmenim yapmıştı.

Pek vakıf olmadığım bir konu olduğu ve yanılma payı olabileceği için; bu durumu Wikipedi’ye sordum. İki binden iki bine  “OTA “ gelinen bu aşamalar ile “Alternatif, tamamlayıcı, geleneksel ve modern tıp “ ilgilenmiş. Ayrımı görmek adına farklarını bilmek iyi olur diye düşündüm.

Alternatif tıp; Tedavi yaptığı ileri sürülen; ancak bu etkileri bilimsel metotlarla kanıtlanamayan geleneksel veya güncel tıbbi uygulamalardır.

Tamamlayıcı tıp; Çağdaş tıp bilimince hastalık sebeplerini önlemede somut verileri olmadığı veya kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmadığı halde hasta isteğiyle çağdaş tıp tedavilerinin yanında onlara destekleyici olarak hastanın rahatlaması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, psikolojisinin düzelmesi gibi amaçlarla uygulanabilen alternatif tıp yöntemleridir.

Geleneksel tıp; Eski hekimlerin kendi zamanlarındaki tıp anlayışı ve birikimleri ile işe yarayabileceğini umduğu veya öğrendiği bitkiler, macunlar, sular, sargı, yakma ve diğer yöntemlerle hastasını tedavi etme uygulamalarına verilen isimdir.

Modern tıp; Kanıta dayalı, karşılaştırmalı ve modern bilimsel metotlarla hastalar için faydalı olduğu görülen ve bu yararı ölçümlenebilen tıp yöntemlerini kapsar. İnsanlığın bilgisi arttıkça ve yeni teşhis araçları (mikroskop, radyografi, manyetik rezonans, tomografi, elektron mikroskobisi, biopsi, kan dışkı idrar tahlilleri vb) bulundukça hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler daha kapsamlı olarak geliştirildi. Hastaya bir herhangi bir bitki yaprağı vermek yerine, fayda sağlayan etken madde damıtılıp ilaç haline getirildi. Etken maddelerin insan dokularında nasıl iyileşme yarattığı öğrenilerek, kimyasal yapısı farklı, daha az yan etkisi olan ilaçlar sentezlendi.

Evet bundan da anlaşılacağı üzere, lami cimi yok her şey aslına döner.

Eski bir deyişle: “külli şeyin yerciu ilâ aslihi”

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA