Halil DELİBAŞ | 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Halil DELİBAŞ

Tarih : 6.06.2022  E-Mail : halildelibas40@gmail.com


5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

Bildiğimiz üzere her yıl 5 Haziran günü, çevrenin korunması konularında farkındalık oluşturulması amacıyla 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ olarak kutlanmaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından 21 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2022/03 sayılı Genelgede; Her yıl farklı bir temada “Tek Bir Dünya” sloganıyla kutlanan Dünya Çevre Gününün 2022 yılında, sürdürülebilir, doğa ile uyumlu, daha temiz, daha yeşil yaşam vurgusuyla kutlanacağı belirtilmektedir.

Temiz ve yaşanabilir bir çevrenin,  tüm canlılar için çok hayati ve önemli olduğu tartışmasız bir gerçektir. Bu konuda ülkemiz Türkiye ve ilimiz Mersin ne durumda acaba? 1994 yılında faaliyete başlayan DENİZ TEMİZ DERNEĞİ (TURMEPA) adına çok fazla etkinliğe katıldım. Çevre eğitimleri ve konferansları sundum, çevre ve atık toplama (kıyı ve deniz ağırlıklı) faaliyetlerine katıldım. Bu çalışmalarda gördüğüm manzara tüm tedbirlere ve yasal düzenlemelere rağmen çevre konusunda duyarlı değiliz, geri dönüşüm konularında yeterli değiliz, çevreyi korumuyoruz. Çevre kapsamında önemli bir konu ise içme suyumuzun temizliği ile kullanma suyumuzun arıtılarak deşarj edilmesi. TÜİK istatistiklerine göre önceki yıl; Belediyeler tarafından 5 milyar m3 atıksu deşarj edildi. Tüm belediyelere uygulanan 2020 yılı Belediye Atıksu İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre, 1.389 belediyeden 1 362'sine kanalizasyon şebekesi ile hizmet verildi. Kanalizasyon şebekesi ile toplanan 5 milyar m3 atık suyun %49,2'si akarsuya, %38,5'i denize, %3,1'i baraja, %1,3'ü göl-gölete, %0,4'ü araziye ve %7,5'i diğer alıcı ortamlara deşarj edildi. Belediyeler tarafından kaynaklardan çekilen suyun %60,1'i arıtıldı.

Kaynaklardan çekilen toplam 6,5 milyar m3 suyun 3,9 milyar m3'ü içme ve kullanma suyu arıtma tesislerinde arıtıldı. Arıtılan suyun %93,1'ine konvansiyonel, %6,7'sine gelişmiş, %0,2'sine ise fiziksel arıtma uygulandı. Belediyeler tarafından deşarj edilen atık suyun %87,9'u arıtıldı.

Kanalizasyon şebekesinden deşarj edilen 5 milyar m3 atık suyun 4,4 milyar m3'ü atık su arıtma tesislerinde arıtıldı. Arıtılan atık suyun %50,7'sine gelişmiş, %27,1'ine biyolojik, %21,9'una fiziksel ve %0,3'üne doğal arıtma uygulandı. Arıtılan atık suyun %46,4'ü akarsuya, %42,8'i denize, %3'ü baraja, %1,2'si göl-gölete, %0,3'ü araziye ve %6,2'si diğer alıcı ortamlara deşarj edildi. Belediyeler tarafından arıtılan atık suyun %1,6'sının sanayi, tarımsal sulama vb. alanlarda yeniden kullanıldığı belirlendi. Bu istatistikler ilimiz Mersin’de ortalamaların üzerinde yani daha olumlu olduğunu sanıyorum.

Yıllar önce Mersin doğu bölgesi (Toroslar, Akdeniz) arıtma istasyonu ile sorun çözülmüş idi. Halen batı bölge (Yenişehir, Mezitli) atık su arıtma sorunu da çözülmüş ancak daha batıdaki, Çeşmeli, Tömük ve Arpaçbahşiş bölgelerinde arıtma sorunun yeterli olmadığı bilgisine ulaştım. Ancak genel anlamda nüfus artışı ve özellikle yaz döneminde sahil bölgelerinde (Susanoğlu, Silifke..) aşırı artışın yarattığı kapasite sorunlarına rağmen ilimiz çevre altyapısı konularında çoğu illerimizden iyi durumda. Bu bilgiyi vermemdeki amaç şehir merkezimiz dahil sahillerimizin her bölgesinden denize girebiliriz. Suyumuz temiz ve mavi bayraklı plaj sayımız fazla. Ama sorunlu bir bölge, merkezdeki Çamlıbel liman bölgesi.

ÇAMLIBEL SU SPORLARI MERKEZİ VE TEKNE YANAŞMA YERİ: Çamlıbel mevcut hali ile ilimizin en güzel bölgelerinden birisi. Ancak çevre açısından sınıfta kalan bir belde. Özellikle Çamlıbel Yat Baseni ve Balıkçı Barınağı’nda denizimiz çok kirli. Önceki deneyimlerimden de maalesef hatırladığım kadarı ile bölgenin kullanıcılar tarafından (Amatör Balıkçılar Derneği üyeleri, Restoran tekneleri, balıkçı gemileri ve limanı kullanan özel tekne sahibi vatandaşlar) aşırı derecede kirletilmesi. 31 Mayıs akşamı yaptığım tur sırasında yine Çamlıbel liman bölgesindeki denizin aşırı kirli( su yüzeyinde poşetler, pet şişeler, izmaritler, cam şişeler, plastik parçacıkları, ağ atıkları…vd) olduğunu gördüm. Bilindiği üzere bölge önceleri Büyükşehir Belediyemizce işletiliyordu, ama bu görev sanırım Akdeniz Belediyemize geçti. Büyükşehir Belediyemizin Deniz Denetim ve Deniz Temizliği(Deniz Süpürgesi..) tekneleri de Çamlıbel limanını kullanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızca projelendirilerek yatırım planına alınan ve ihaleyi ÇED aşaması tamamlanan bölge ÇAMLIBEL SU SPORLARI MERKEZİ VE TEKNE YANAŞMA YERİ olarak yeniden düzenlenecek. Bu projeyi destekleyen bütünleşik diğer projelerin katkısı ile de Çamlıbel’in ilimiz için güzel bir yaşam alanı olacağından hiç şüphemiz yok. Zira ulu önder ATA’mızın da ifade ettiği gibi ülkemizin en müstesna yerinde bulunan ilimize yapılacak projeler ve çevreye olan hassasiyetimiz ile ilimize sahip çıkmalıyız. Bu arada Çevreye yönelik projeler AB yolundaki ülkemiz için de öncelikli hedefler arasında yer almalıdır. 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA