Zehra KORKMAZ | 11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ: TEK BİR KIZ ÇOCUĞU GERİDE KALMASIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Zehra KORKMAZ

Tarih : 14.10.2021  E-Mail : korkmazzehra@hotmail.com


11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ: TEK BİR KIZ ÇOCUĞU GERİDE KALMASIN!

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından eksiksiz ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim’i, "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan etmiştir. Uluslararası Dünya Kız Çocukları Günü 2012 yılından beri her yıl, kız çocukları için erken ve zorla evlilikleri önleme ve bununla mücadele etme, cinsiyet temelli eşitsizliklerin önüne geçmek, sosyal hayatta karşılaştıkları haksızlıklar hakkında farkındalık yaratmak için farklı temalarla kutlanmaktadır. Bu yılın teması da “TEK BİR KIZ ÇOCUĞU GERİDE KALMASIN” olarak belirlenmiştir.

Alınan Kararda “Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedeflerine” ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı  belirtilmiştir. Ayrıca kararda, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük rol düştüğü de vurgulanmıştır.

Dünyada her yıl milyonlarca kız çocuğu toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıkla ve şiddetle karşı karşıya kalıyor. eğitim hakkı, sağlık hakkı gibi birçok temel hakka erişemiyor. Çocuk yaşta çalışmak zorunda bırakılıyor, çocuk yaşta evlendiriliyor.  Bu nedenle Kız çocuklarının eğitim, sağlık, güvenlik, beslenme, gelişim gibi temel haklarını eşit olarak kullanması, kız çocuklara yönelik ayırımcılık ve şiddete son verilmesi çağrısıyla yola çıkılan, "Dünya Kız Çocukları Günü"   çok önemli.

Güçlü yarınları inşa edebilmek için güçlü kızlara ve gençlere ihtiyacımız var. Kız çocuklarının iyi eğitim olmalarını sağlayarak, dünyayı değiştirmelerine fırsatlar yaratabiliriz. Kız çocukları, kendilerine katılım fırsatı ve beceri edinme imkânı sunulduğunda, girişimci ve yenilikçi kuşağın başını çekebilir, kendi toplumlarının değişim öncüleri, büyük kadın liderleri olabilirler. Dünya ve Avrupa spor yarışmalarından madalyalarla dönen, gurur kaynağı kızlarımız, Bilim dünyasında müthiş başarılara imza atan genç kadınlarımız bunun en güzel örnekleri.

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü) üyesi 41 ülkede çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğini incelediği raporunda Türkiye’nin son sırada yer aldığı görülüyor. Bugün kız çocuklarına sunulmayan destekler, gelecekte genç kadınları güçsüz ve bağımlı kılacaktır. Her çocuk, sağlıklı, güvenli, ihmal ve istismardan, şiddetin her türlüsünden uzak, sevgiyle büyümeyi hak ediyor.  Elbette kız çocukları da!”

2030 sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında kız çocuklarının güçlendirilmesi için ‘’Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların ve kız çocuklarının toplumsal konumlarını güçlendirmek.’’ yer almaktadır. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için; kız çocuklarının bilim, sanat ve spor yoluyla güçlenmesi ve kaliteli eğitime, istihdama ve şiddet içermeyen bir yaşama erişimin önündeki görünmez zorluklar olarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini giderecek politikalar hayata geçirilmelidir.

Daha adil, daha eşit ve daha sürdürülebilir bir yaşam sağlayabilmek için; Kız çocuklarına ve genç kadınlara yönelik katılım imkânları ve alanlar yaratılıp seslerini duyurabilecekleri platformlar oluşturulup, desteklendiğinde toplumsal iyileşme ve kalkınma adına büyük başarılara imza atacaklarına yürekten inanıyorum.

Fırsat ve imkân verildiğinde, çocuklar, özellikle kız çocukları değişen dünyanın en önemli rol modelleri olarak sürdürülebilir çözümlerin ve yaşanabilir bir dünyanın en önemli aktörleri ve değişim elçileri olacaklardır.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA