Zehra KORKMAZ | SURİYE’DE ELEKTRİK SANTRALİNDE KAYNAKLANAN PETROL SIZINTISI, MERSİN SAHİLLERİNE ULAŞTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Zehra KORKMAZ

Tarih : 20.09.2021  E-Mail : korkmazzehra@hotmail.com


SURİYE’DE ELEKTRİK SANTRALİNDE KAYNAKLANAN PETROL SIZINTISI, MERSİN SAHİLLERİNE ULAŞTI

23 Ağustosta Suriye’nin Baniyas şehrindeki elektrik santralinde gerçekleşen petrol sızıntısı, çevre felaketini de beraberinde getirmiştir. Gelinen noktada Akdeniz’de hızlı bir şekilde yayılan sızıntının, tahmin edilenden daha fazla kirlilik oluşturduğu anlaşılmıştır.

Petrol sızıntısının meydana geldiği günlerde yapılan açıklamalarda bu etkinin sadece 26 kilometrekare olduğu söylenmişti. Ancak Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Kopernik 1 uydusu tarafından kaydedilen görüntüler, durumun ciddiyetini gözler önüne sermiştir. Kopernik 1 uydusu tarafından gözlemlenen ve ESA tarafından verilen bilgilere göre sızıntının yarattığı kirlilik New York boyutunda, yani 800 kilometrekare büyüklüğünde bir alana yayılmıştı.

Uzmanlar Meydana gelen petrol sızıntısının Akdeniz'e kıyısı olan ülkeleri tehdit ettiğini belirterek İskenderun ve Mersin Körfezi'ne girme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmişlerdi. Petrol kirliliği İlk etapta Hatay’ın Samandağ sahillerine, Karataş sahillerine ve Mersin sahillerine parçacıklar halinde ulaşmıştır.

Petrol sızıntısının neden olduğu kirliliğe yönelik başlatılan temizlik çalışmaları devam ediyor. Ancak petrol sızıntısının çevresel sonuçları endişe verici boyuta. Mersin sahillerini de tehdit eden petrol atıklarına karşı Mersin Büyükşehir belediyesi ekipleri Tarsus sahillerinde temizlik yaptığını açıkladı. Petrol atıkları toplanırken, mavi yüzgeçli yengeç başta olmak üzere bazı deniz canlılarının sahile vurduğu görüldü.

Sızıntıdan kaynaklı petrol kirliliğinin, Akdeniz ekosistemine olumsuz etkileri kısa ve uzun vadede devam edecektir.

Petrol sızıntısının balıkçılık ve turizmi olumsuz etkilemesinin yanı sıra,  belli bir zaman sonra dibe çökecek petrolden kaynaklı Deniz tabanına yapışan birikintilerde, dünyadaki tüm deniz türlerinin yüzde 18'ini temsil eden, yaklaşık 17 bin yaban hayatı türüne ev sahipliği yapan Akdeniz'in zengin ekosistemine zarar verecektir.

Bu tür kazaları önlemek ve olası kazalara karşı Türkiye’nin de taraf olduğu Barselona Sözleşmesi (Akdeniz’in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesinin Korunması Sözleşmesi)  kapsamında,  Akdeniz’in kara kökenli kaynaklardan ve faaliyetlerden dolayı kirlenmeye karşı korunması protokolü ve olağanüstü hallerde Akdeniz’in petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesine karşı yapılacak mücadele ve iş birliğine ait protokol hükümlerinin, sözleşmeye taraf olan ülkeler tarafından acilen yerine getirilmesi sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır.

Dilerim Bu tür çevre felaketleri bir daha yaşanmaz.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA