Halil DELİBAŞ | MERSİN’İN KURTULUŞUNUN YÜZÜNCÜ YILI ÇALIŞTAYLARI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 
image
Halil DELİBAŞ

Tarih : 17.09.2021  E-Mail : halildelibas40@gmail.com


MERSİN’İN KURTULUŞUNUN YÜZÜNCÜ YILI ÇALIŞTAYLARI

Atamızın önderliğinde emperyalizme ve yerli düşmanlara  karşı başlatılan Kurtuluş Savaşımızda Misak’ı Milli sınırların çizilmesinin, kanla, canla çok zor şartlarda gerçekleştiğini biliyoruz. . Ve bir bir kuzeyden, güneyden, doğudan batıdan düşmanı sınırlarımızın dışına atarak topraklarımızı kurtarmayı başardığımız dönemden neredeyse 100 yıl geride kaldı. Evet evet, 3 Ocak 2022 Pazartesi günü bizler için, Mersin ve ülkemiz için çok önemli bir tarih. 3 Ocak 2022 günü Mersin’in kurtuluşunun 100. Yılını hep birlikte kutlayacağız.                                                                                                                                                                                      Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK daha 1. Dünya Harbi sona ermeden gerek Osmanlı gerekse de İtilaf devletlerine karşı çalışmalarında, asıl savaşın şimdi başlayacağını bildirerek Kurtuluş Savaşının hazırlıklarına girişmiş idi.

Osmanlı’nın da mağlup tarafta yer aldığı Birinci Dünya Harbi’nin sonunda itilaf devletleri ile Osmanlı arasında 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Mütarekesi ile Osmanlı yenilgiyi kabul etmiş ve  25 maddelik bu antlaşmanın 7 ve 24 maddeleri  başta olmak üzere antlaşma tam bir teslimiyet içeriyordu. O tarihlerde Kilis’den Adana’ya gelen Mustafa Kemal Alman General Liman Von Sanders’den Yıldırım Orduları Grup Komutanlığını devraldı. İşte Atamızın bu göreve gelişi ile yeni bir dönem başlamış   oldu. Adana’da yaptığı toplantılarda silahlı mücadeleye hazır olma talimatı verdi ve silah teminine başladı. Fransız donanmasının İskenderun’a  çıkışına,  Osmanlı’ya(İstanbul’a ) rağmen karşı çıkarak ,6 kasım 1918 de  topçu ateşi ile engelleyerek izin vermeyen Atatürk 10 Kasım 1918 günü İstanbul’a hareket etti ve sonrasında yaşanan esarete gidişe karşı Samsun’dan başlattığı Kurtuluş Mücadelesine girişti.

Kurtuluş Savaşı süresince güney cephesinde yaşanan muharebeler sonrasında;

25 Aralık 2921 Gaziantep’in kurtuluşu,

27 Aralık 1921 Tarsus’un kurtuluşu,

3 OCAK 2022 MERSİN’İN KURTULUŞU,

5 OCAK 2022 Adana’nın kurtuluşu,

6 Ocak 1922 Ceyhan’ın kurtuluşu,

7 Ocak 1922 Osmaniye’nin kurtuluşu,

8 Ocak 1922 Erzin’in kurtuluşu,

9 Ocak 1922 Dörtyol’un kurtuluşu,

12 Şubat 1922 Kahramanmaraş’ın kurtuluşu gerçekleşti.

100 yıl geçmiş dedelerimizin bu topraklar için, Mersin için, Çukurova için  savaştığı, kanları ile bu toprakları bize emanet ettikleri dönemden.

Bu çok önemli günün yüzüncü yılını anlamına uygun şekilde anmak, kutlamak üzere Mersin Kent Konseyi tarafından yapılan bir davet ile 1 Nisan 2021 günü 100. Yıl Kutlama çalıştayı  düzenlendi. Toplantı’ya bu konuya ilgi duyabilecek özel ve kamu temsilcileri katıldı ve fikir ve önerilerini sundular. Bu oldukça geniş katılımlı çalıştay sonrası 21 Nisan 2021 günü daha dar katılımcı ile öneriler derlenerek görevlendirmeler belirlendi ve öne çıkan çalışmaların, Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza konu ile ilgili idari ve mali kararların alınması kapsamında devirleri sağlandı. Konu ile ilgili olarak benim de katıldığım son toplantı 07 Eylül 2021 günü Mersin Kent Konseyi ofisinde kısıtlı sayıda bir temsilci(yaklaşık 15 katılımcı) ile tamamlandı ve gerek süre, gerekse de bütçe imkanları doğrultusunda öncelikler belirlendi ve kutlamaların Aralık Ayı sonu, Ocak ayı başı(27 Aralık- 3 Ocak)  yoğun olmak üzere bir yıla dağıtılması, tüm ilçelerde kurtuluş temalı sokak tanzimleri yapılması, Kar Boğazı’nın, Gülek Boğazı’nın,  Gözne’li Gök Mehmet’in ve bu önemli günle ilgili sürecin , tüm Mersin’lilerin bilgisine sunularak tarihe not düşecek etkinlik ve anı objelerinin yapımı amaçlanan bu çalıştayların önemli sonucu olacağı muhakkaktır. Bu konuda elinde bilgi ve belge olan tüm okuyucularımızdan da destek bekliyoruz.

Bizlere bu cennet vatanı bırakan Atalarımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyorum.




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA